26 χρόνια από την πτώση του μοιραίου Huey στη Δράμα

0
1565

Δέκα δασοκομάντος και στρατιωτικά στελέχη έχασαν άδικα τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος.

Είκοσι έξι χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη 15η Σεπτεμβρίου του 1994 – από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, στελέχη του στρατού και δασοπυροσβέστες, στην ορεινή περιοχή Τερψιθέας – Περιστεριάς στη Δράμα.
Το ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού, που μετέφερε επτά δασοπυροσβέστες και τρία στελέχη του Ελληνικού Στρατού που ήταν μέλη του πληρώματος του στρατιωτικού ελικοπτέρου, κατέπεσε σε βραχώδη περιοχή όπου συνετρίβη. Δυστυχώς, από τη μοιραία πτώση σκοτώθηκαν όλοι οι επιβαίνοντες. Το ελικόπτερο επιχειρούσε στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς, όταν προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ και ακολούθως πάνω στα βράχια. Το πόρισμα της έρευνας που ακολούθησε απέδωσε την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου σε λάθος του κυβερνήτη. Το Ε/Π ΕΣ 633, που επιχειρούσε στην περιοχή με πλήρωμα τρία μέλη αλλά και επτά ακόμη δασοκομάντος, απογειώθηκε από τη βάση του για κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στη δύσβατη ορεινή περιοχή. Αποβίβασε τους αερομεταφερόμενους δασοπυροσβέστες και στη συνέχεια έκανε ρίψεις νερού με κάδο. Προσγειώθηκε μετά το σβήσιμο της φωτιάς. Οι επτά δασοκομάντος επιβιβάστηκαν και πάλι σε αυτό για να επιστρέψουν στη βάση τους, ωστόσο η επιστροφή αυτή δεν έμελλε να γίνει ποτέ.
Αποτέλεσμα αυτής της πτώσης του ελικοπτέρου ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οι δέκα επιβαίνοντες. Ο Λοχαγός Θεόκλειτος Καλφόπουλος, ετών 37, ο Αρχιλοχίας Δημήτριος Σκούντας, ετών 30, ο Επιλοχίας Δημήτριος Κωστόπουλος, ετών 27, ο Δασοπόνος Αντώνιος Σφυνιάς, ετών 28, ο Δασοφύλακας Εμμανουήλ Λιάπης, ετών 32, και οι Δασοκομμάντος Γεώργιος Τζιαγκίδης, ετών 28, Ευάγγελος Κουτσογιώργης, ετών 27, Εμμανουήλ Κεσικιάδης, ετών 26, Γρηγόριος Αδάμος, ετών 23, και Χρήστος Κρικόπουλος, ετών 22 ήταν οι δέκα άτυχοι επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος και άφησαν πίσω τους τις οικογένειές τους να θρηνούν για τον άδικο χαμό τους.


Να σημειωθεί ότι από την πλευρά των ατόμων που ήταν στο ελικόπτερο είχε εκφραστεί η εκτίμηση ότι το μοιραίο ελικόπτερο, καθώς και ανάλογα ελικόπτερα ίδιου τύπου που τους μετέφεραν σε αυτές τις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης, δεν ήταν τα απαιτούμενα για τέτοιες αποστολές.
Η 15η Σεπτεμβρίου 1994 ήταν η ημέρα που έκανε ολόκληρη την κοινωνία να παγώσει, μετά τη μετάδοση της είδησης για την πτώση του μοιραίου Huey και τον τραγικό χαμό των δέκα επιβαινόντων σε αυτό. Στο μνημείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικήτα, στον χώρο του μνημείου των πεσόντων στη δασική περιοχή του χωριού Τερψιθέα του Νικηφόρου, κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου διεξάγεται τελετή μνήμης και τιμής στους πεσόντες ήρωες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ