– Ανδρέας Ξάνθης στα «Χ»: «O Διαβήτης είναι μια βουβή νόσος, θα πρέπει να ελέγχουμε νωρίς τα αγγεία, την καρδιά μας και άλλους παράγοντες κινδύνου»
– Περίπου 10% του πληθυσμού στη Δράμα πάσχει από Διαβήτη
Ως πανελλήνια ημέρα αφιερωμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη έχει καθιερωθεί η 26η Μαΐου, όπως αναφέρει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δραμινός γιατρός Ανδρέας Ξάνθης, ειδικός παθολόγος και διδάκτωρ ιατρικής του Α.Π.Θ. Προσθέτει δε ότι ως παγκόσμια ημέρα Διαβήτη έχει καθιερωθεί η 14η Νοεμβρίου, ωστόσο κάθε χώρα έχει ορίσει και τη δική της ξεχωριστή ημέρα σε διαφορετική ημερομηνία. Έτσι, ως πανελλήνια ημέρα αφιερωμένη στον Σακχαρώδη Διαβήτη ορίστηκε η 26η Μαΐου.
Ο κ. Ξάνθης επισημαίνει ότι ο Διαβήτης αφορά πολύ περισσότερο κόσμο από ό,τι πραγματικά νομίζουμε. Οι στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 9 -10% του ενήλικου πληθυσμού πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη, κυρίως τύπου 2. Τα ποσοστά αυτά ισχύουν τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες – ευρωπαϊκές χώρες. Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι ένα ποσοστό ενηλίκων, γύρω στο 20%, έχει Διαβήτη χωρίς να το γνωρίζει. Αυτή είναι και η μερίδα του πληθυσμού που πρέπει να κάνει έγκαιρα προληπτικές εξετάσεις, για να διαγνωστεί νωρίς και να αντιμετωπισθεί η ασθένεια.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, τα δεδομένα της πανδημίας έχουν επηρεάσει και τη συχνότητα των τακτικών εξετάσεων των ασθενών. «Έχουμε κλείσει πάνω από 12 μήνες σε περίοδο του covid. Η συχνότητα των τακτικών επαναληπτικών εξετάσεων έχει μειωθεί, όχι μόνο για τον Διαβήτη, αλλά και για άλλα χρόνια νοσήματα όπως η υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, ακόμη και στους ογκολογικούς ασθενείς» αναφέρει ο κ. Ξάνθης και προσθέτει: «Η μείωση αυτή των εξετάσεων υπήρξε λόγω φόβου αλλά και λόγω κλεισίματος κάποιων δημοσίων δομών. Ωστόσο, την τελευταία περίοδο που ανοίγουν οι δραστηριότητες όλο και περισσότερος κόσμος προσέρχεται να κάνει τα ετήσια τσεκ απ. Ειδικά όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για διαβήτη, όπως γονείς ή αδέρφια με διαβήτη, ή επιπλέον σωματικά κιλά (πάνω από 10% του μέσου όρου με βάση την ηλικία και το βάρος) τότε θα πρέπει να κάνουν ετήσιο έλεγχο για Διαβήτη, για να φανεί εάν έχουν την προδιάθεση να εμφανίσουν Διαβήτη τα επόμενα χρόνια».
Αξίζει να επισημανθεί, όπως αναφέρει ο κ. Ανδρέας Ξάνθης, ότι το 10% των διαβητικών εμφανίζουν διαβήτη όταν εμφανιστούν ήδη οι επιπλοκές, όπως οι ουρολοιμώξεις και οι λοιμώξεις του δέρματος ενώ κάποιοι εμφανίζουν διαβήτη αφού περάσουν κάποιο μείζων καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως είναι το έμφραγμα ή πιο σπάνια κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι πολίτες αυτοί έχουν συνήθως παραμελημένο Διαβήτη που γνωρίζουν ότι είναι ένας Διαβήτης οριακά πάνω από το όριο, αλλά το αφήνουν χωρίς αγωγή. Οι περισσότεροι όμως το βρίσκουν τυχαία, μετά από κάποιες εξετάσεις ή μετά από κάποιο επεισόδιο, κυρίως λοίμωξης.
«Το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη Διαβήτη στη Δράμα είναι περίπου ίδιο με τον πανελλαδικό μέσο όρο, δηλαδή το 10% του πληθυσμού των ενηλίκων που έχει Διαβήτη τύπου 2 και ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 1,5% που πάσχει από Διαβήτη τύπου 1, ο οποίος αγγίζει παιδιά και εφήβους» επισημαίνει ο γνωστός Δραμινός ειδικός παθολόγος και προσθέτει: «Τα τελευταία πέντε χρόνια, όπως δείχνουν οι μελέτες, η τάση του σακχαρώδη Διαβήτη είναι αυξητική. Σε αυτό ευθύνεται το στρες, η παχυσαρκία παιδιών και ενηλίκων που αυξάνεται, η παράταση του μέσου όρου ζωής αλλά και διάφορα νοσήματα ή (πιο σπάνια) και φάρμακα, που προκαλούν Διαβήτη. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, λόγω των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου, έχει αυξηθεί η ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Διαβήτη. Επίσης, έχουμε νεότερα και πιο ασφαλή φάρμακα από ό,τι πριν από μια δεκαετία. Φάρμακα που είναι χρήσιμα, διότι μπορούμε έγκαιρα και πρώιμα, ακόμη και όταν έχουμε Διαβήτη που τον εντοπίσαμε σε όψιμη ηλικία, να πάρουμε φαρμακευτική αγωγή και να προλάβουμε τις συνέπειες».
Σε σχέση με τις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να λειτουργούν και προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη, ο κ. Ξάνθης επεσήμανε ότι βοηθά η γυμναστική, ο αερόβιος μεταβολισμός και ο μεσογειακός τρόπος διατροφής. Σε σχέση με τα οφέλη του περπατήματος, είπε: «Είμαστε σε μία πεδινή περιοχή και είναι πλέον είναι εύκολο για όλους να περπατήσουν 2-3 φορές την εβδομάδα, αν όχι κάθε ημέρα, από μισή ώρα. Αυτό είναι ό,τι καλύτερο για να ενεργοποιηθεί ο μεταβολισμός και να προληφθεί ο Διαβήτης. Ακόμη και αν πρόκειται για προδιαβήτη (δηλαδή στο όριο μεταξύ Διαβήτη και φυσιολογικών τιμών) μπορεί να το προλάβουν με διατροφή και άσκηση».
Το μήνυμα της σημερινής ημέρας είναι, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γνωστός Δραμινός Παθολόγος, ότι επειδή ο Διαβήτης είναι μια βουβή νόσος, δηλαδή αργεί να εμφανίσει συμπτώματα και όταν τα εμφανίσει είναι αργά, θα πρέπει να ελέγχουμε νωρίς τα αγγεία, την καρδιά και άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως η πίεση και η χοληστερίνη. «Γενικά όσοι έχουν παραπάνω κιλά από τον μέσο όρο, ή οικογενειακό ιστορικό Διαβήτη, πρέπει να κάνουν πιο συχνά εξετάσεις από τους υπόλοιπους» αναφέρει εν κατακλείδι ο κ. Ανδρέας Ξάνθης.