280 μαθητές στις ΕΠΑ.Σ. Δράμας και Καβάλας

0
4778

Α. Τερζής στα «Χ»: «Η φοίτηση είναι διετής και συνδυάζει τόσο τη θεωρητική όσο και την εργαστηριακή εκπαίδευση»


Με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας εγκρίθηκε η εισαγωγή 6.460 μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (τ. ΟΑΕΔ) για το σχολικό έτος 2022-2023.

Στην ΕΠΑ.Σ ΔΡΑΜΑΣ (που βρίσκεται στην περιοχή του Μυλοποτάμου με τηλ. 25210- 81131, 25210-81170) θα εισαχθούν 120 μαθητές στις ακόλουθες ειδικότητες:
– Στην ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης θα εισαχθούν 20 μαθητές.
– Στην ειδικότητα Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών θα εισαχθούν 20 μαθητές.
– Στην ειδικότητα Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων θα εισαχθούν 20 μαθητές.
– Στην ειδικότητα Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου θα εισαχθούν 20 μαθητές.
– Στην ειδικότητα Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας θα εισαχθούν 20 μαθητές.
– Στην ειδικότητα Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων θα εισαχθούν 20 μαθητές.

Στην αντίστοιχη ΕΠΑ.Σ ΚΑΒΑΛΑΣ (που βρίσκεται στο Περιγιάλι Καβάλας με τηλ. 2510- 228834,231169) θα εισαχθούν 160 μαθητές στις ακόλουθες ειδικότητες:
– Αρτοποιίας – Ζαχαροπλαστικής, 20 μαθητές.
– Εγκαταστατών Ψυκτικών & Κλιματιστικών Έργων, 20 μαθητές.
– Κομμωτικής Τέχνης, 20 μαθητές.
– Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Υπολογιστών, 20 μαθητές.
– Τεχνιτών Μηχανών και Συστημάτων Αυτοκινήτου, 20 μαθητές.
– Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων 20 μαθητές.
– Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών 20 μαθητές.
– Τεχνιτών Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων 20 μαθητές.

Όπως είπε στα “ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας” ο πρώην διευθυντής της ΕΠΑΣ Μαθητείας της Δράμας κ. Ανέστης Τερζής, η φοίτηση είναι διετής και συνδυάζει τόσο την θεωρητική όσο και την εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο με την πρακτική άσκηση σε εργασιακούς χώρους, από την αρχή της μαθητείας. Η ΕΠΑ.Σ. του τ. ΟΑΕΔ και νυν “ΔΥΠΑ” στη Δράμα έχει αποδώσει στην τοπική αγορά εργασίας δεκάδες εργαζόμενους σε τεχνικά επαγγέλματα. Ο κ. Τερζής επεσήμανε επίσης ότι, οι οκτώ στους δέκα τοπικούς επαγγελματίες σε τεχνικά επαγγέλματα, είναι απόφοιτοι των σχολών της ΕΠΑ.Σ. Κάτι που είναι ενδεικτικό της προσφοράς των σχολών στην τοπική αγορά εργασίας.
Η σύνδεση της μαθητείας με την εκπαίδευση σε πραγματικές επιχειρήσεις έχει αποδειχθεί στο πέρασμα του χρόνου αποτελεσματική αλλά, δυστυχώς, η καμπύλη του ενδιαφέροντος των υποψηφίων για φοίτηση στις σχολές της ΕΠΑ.Σ. στη Δράμα είναι φθίνουσα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευόμενοι στην ΕΠΑ.Σ. τα προηγούμενα χρόνια είχαν φθάσει και τους 117 σε μία εκπαιδευτική περίοδο, ωστόσο σήμερα ο αριθμός των παιδιών που εκπαιδεύονται είναι κάτω από 100, όπως αναφέρει ο πρώην διευθυντής της ΕΠΑ.Σ. στη Δράμα.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι η περίοδος των εγγραφών θα ανακοινωθεί προσεχώς από τον ΟΑΕΔ, ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας στη Δράμα για να λάβουν τις πληροφορίες που θέλουν. Τα τηλέφωνα επικοινωνίας της γραμματείας της σχολής είναι: 5210-81131 και 25210-81170.

Οι Επαγγελματικές Σχολές της ΔΥΠΑ, παρέχουν μεταγυμνασιακή επαγγελματική εκπαίδευση (Ν. 4763/2020), και λειτουργούν με το σύστημα μαθητείας. Το σύστημα μαθητείας που εφαρμόζεται στις ΕΠΑΣ συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση του μαθητή στο σχολείο με την πρακτική άσκηση – “εκπαίδευση σε εργασιακούς χώρους”. Δικαιούχοι είναι νέοι και νέες απόφοιτοι τουλάχιστον Γυμνασίου (υποχρεωτικής εκπαίδευσης) ηλικίας 15 έως 29 ετών, οι οποίοι βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ