Αρχική Δράμα 4.500 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είδαν από κοντά την...

4.500 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό είδαν από κοντά την έκθεση ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη στο Σαντιρβάν

Στις 12 Δεκεμβρίου τα εγκαίνια της νέας έκθεσης με τίτλο «Ιστορίες Παιχνιδιών από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη»

0
683

Σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσέλκυσε και η έκθεση του μουσείου Μπενάκη για τη ισλαμική τέχνη που φιλοξενήθηκε στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν μέχρι πρόσφατα και είχε τίτλο «Χίλιες και μια μορφές, ζωγραφιές και σχήματα». Η έκθεση που παρουσιάστηκε με τη συνεργασία της Raycap, περιελάμβανε 62 εκθέματα, που αποτελούν μέρος της συλλογής ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη που αποτελείται από 12.000 εκθέματα.
Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο, με οδηγό αντικείμενα του παρελθόντος που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς και χώρες αλλά έχουν κοινό χαρακτηριστικό την ισλαμική κουλτούρα.
Μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας, η Αγγελική Κόμσιου, ξεναγός και συντονίστρια στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν, είπε ότι την έκθεση είδαν 4500 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 750 ήταν μαθητές, από όλη την Ελλάδα και από το εξωτερικό, όχι μόνο από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από τη Βόρεια Ευρώπη. «Την έκθεση στο Σαντιρβάν επισκέφθηκε και η υπεύθυνη της ισλαμικής συλλογής του Μουσείου του Λούβρου, όπως και αρχαιολόγοι από αιγυπτιακά μουσεία. Ίσως η έκθεση ισλαμικής τέχνης να μην είχε τόσο μεγάλο αριθμό επισκεπτών σε σχέση με προηγούμενες στο Σαντιρβάν, ωστόσο θεωρώ ότι ήταν πολύ επιτυχημένη γιατί ο κόσμος ενθουσιάστηκε. Είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την ισλαμική τέχνη την οποία νομίζουμε ότι τη γνωρίζουμε αλλά δεν είναι τελικά τόσο γνωστή» ανέφερε.
Όπως έχει δηλώσει μιλώντας στα «Χ» για τη συγκεκριμένη έκθεση η ιστορικός τέχνης και επιμελήτρια ισλαμικής τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, Μίνα Μωραΐτου, τα εκθέματα προερχόταν από την θρησκευτική αλλά και την κοσμική ζωή στο Ισλάμ. Η ίδια ανέφερε ότι «Η ισλαμική τέχνη είναι η τέχνη που δημιουργήθηκε στους τόπους όπου κυριαρχεί η θρησκεία του Ισλάμ. Αυτό όμως δεν την καθιστά αναγκαστικά θρησκευτική, γιατί υπάρχει ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι κοσμικής τέχνης, το οποίο φαίνεται και από τα αντικείμενα. Η ισλαμική τέχνη, ως όρος, είναι κάτι δύσκολο, διότι καλύπτει χώρες και λαούς, οι οποίοι μεταξύ τους δεν έχουν άλλο στοιχείο, παρά τους ενώνει μόνο η θρησκεία. Είναι περίπου σαν να κάναμε μια έκθεση χριστιανικής τέχνης και να είχαμε έργα από την Ελλάδα, από τη Γαλλία, από την Αγγλία, από την Αμερική, από την Αιθιοπία. Έχουμε πολλούς λαούς. Έχουμε Άραβες, έχουμε Πέρσες, έχουμε Τούρκους, αλλά όταν μιλάμε για την τέχνη τους, υπάρχουν κάποια στοιχεία που είναι σταθερά και αυτά τα στοιχεία αναδεικνύονται».
Η έκθεση ισλαμικής τέχνης ήταν η έκτη έκθεση που διοργάνωσε το Μουσείο Μπενάκη στον χώρο του Σαντιρβάν. H επόμενη έκθεση με τίτλο «Ιστορίες Παιχνιδιών από τη Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Παιχνιδιών» θα παρουσιαστεί από 13 Δεκεμβρίου 2025 ως 19 Απριλίου 2026 στον πολιτιστικό χώρο του Σαντιρβάν στη Δράμα. Τα εγκαίνια της νέας έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στις 20.00 το βράδυ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!