4 χρόνια σε αδράνεια το Δίκτυο Αλληλεγγύης

1
1640

Ουσιαστικά σταμάτησε τη λειτουργία του το 2021


– Στ. Mελισσινός: «Tο έργο που παρήγαγε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν μεγάλο»
– Αλ. Τσιαμπούσης: «Έχουν μείνει μόνο στο να μοιράζουν τα τρόφιμα που έρχονται από το ΤΕΒΑ»
– Αρ. Μωυσιάδης: «Για τη διακοπή λειτουργίας του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, την αποκλειστική και μόνη ευθύνη έχει ο ίδιος ο δήμαρχος»


 

Ερωτηματικά προκαλεί η αδράνεια του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συστάθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας προκειμένου να παρέχει περαιτέρω κοινωνική στήριξη στους δημότες που το χρειάζονται και στο οποίο συμμετέχουν περίπου 52 φορείς. Το δίκτυο βρίσκεται σε αδράνεια τα τελευταία τουλάχιστον 3-4 χρόνια, παρότι έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πραγματικό έργο σε επίπεδο κοινωνικής στήριξης της τοπικής κοινωνίας, που πλέον δοκιμάζεται σημαντικά από τις οικονομικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί.

Για την αδράνεια του δικτύου έχουν γίνει τουλάχιστον 3 παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ. Στέλιο Μελισσινό. Ενώ ο επικεφαλής της παράταξης “Project για τη Δράμα” κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης έχει δηλώσει σχετικά με την αδράνεια του δικτύου, ότι είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται την κοινωνική πολιτική από τη Δημοτική Αρχή. Από την πλευρά του ο κ. Αριστείδης Μωυσιάδης επικεφαλής της παράταξης «Αγαπάμε Δράμα» και πρώην αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Δράμας, τόνισε στα «Χ» ότι για την διακοπή του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης την αποκλειστική και μόνη ευθύνη έχει ο ίδιος ο δήμαρχος, με τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση αλλά κυρίως τη σχέση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση «Επιμένουμε Δράμα».

Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Στέλιος Μελισσινός, από το 2019 οπότε το δίκτυο αδρανοποιήθηκε, ο ίδιος έκανε τρεις παρεμβάσεις προ ημερησίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέστειλε προσωπικό email στον δήμαρχο και στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αλλά τελικά δεν εισακούστηκε για το πρόβλημα αυτό. Ο ίδιος τόνισε ότι: «Το δίκτυο είναι στην ουσία σε αδράνεια με μηδενικό έργο. Όσο το δίκτυο λειτουργούσε με την αρμόδια επιτροπή και επικεφαλής τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Αριστείδη Μωυσιάδη, δεν έλαβε πόρους ποτέ από τον δήμο αλλά λειτουργούσε από έσοδα που είχε το ίδιο, είτε από εκδηλώσεις, είτε από δράσεις πώλησης βιβλίων κλπ. Παρόλα αυτά το έργο που παρήγαγε το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν μεγάλο. Μάλιστα διευκόλυνε την κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Δράμας, όταν αυτή αδυνατούσε να δώσει χρήματα για να βοηθήσει τους δημότες. Η λειτουργία του έληξε στην ουσία το 2021 γιατί ήταν δεκαετής η λειτουργία του δικτύου και δεν πήρε παράταση».

Η δημοτική παράταξη “Project για τη Δράμα” εκλαμβάνει την απρόσμενη εξέλιξη που είχε το δίκτυο και ως ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται αυτά τα θέματα η Δημοτική Αρχή. «Είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Δημοτική Αρχή την έννοια της κοινωνικής πολιτικής», σημειώνει στα «Χ» ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. «Έχουν μείνει μόνο στο να μοιράζουν τα τρόφιμα που έρχονται από το ΤΕΒΑ και στο κοινωνικό παντοπωλείο που και αυτό είναι υποχρηματδοτούμενο. Κοινωνική πολιτική δεν είναι να παίρνεις τα λεφτά του ΕΣΠΑ και να μοιράζεις φαγητό στου άπορους, στους οποίους μετά δείχνεις ότι είναι έργο του δήμου, για να έχεις πολιτικά οφέλη. Κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο αυτό» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιαμπούσης.

«Το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν εργαλείο απαραίτητο για μια Δημοτική Αρχή, ήταν σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής» επισημαίνει από την πλευρά του ο κ. Αριστείδης Μωυσιάδης εξηγώντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από όσα έχει ήδη κάνει. Η λειτουργία ενός τέτοιου δικτύου δεν θα έπρεπε να είχε σταματήσει ποτέ, ειδικά με βάση αυτά που βλέπουμε να έρχονται. Το δίκτυο όχι απλά θα έπρεπε να λειτουργεί αλλά και να ενισχυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Με δράσεις και με ένα δυνατό ταμείο, στο οποίο θα μπορούσαν να γνωρίζουν οι Δραμινοί ότι μπορούν να στραφούν ανά πάσα στιγμή. Το δίκτυο βοήθησε πάρα πολύ την κοινωνική υπηρεσία του δήμου από το 2014 μέχρι το 2019 που λειτουργούσε. Θέλω να δηλώσω ότι για την διακοπή λειτουργίας του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης την αποκλειστική και μόνη ευθύνη έχει ο ίδιος ο δήμαρχος, με τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση και κυρίως τη σχέση του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Επιμένουμε Δράμα”. Είναι καθαρά ευθύνη του δημάρχου. Τον προκαλώ να βγούμε δημόσια και να συζητήσουμε το ποιος ευθύνεται. Μιλάμε για ένα δίκτυο με πολλές δράσεις πολιτιστικού και κοινωνικού χαρακτήρα που θα έπρεπε να είναι εδώ και να λειτουργεί».

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!