43η πρεμιέρα για το φεστιβάλ

0
2518

Η καρδιά του σινεμά χτυπά και πάλι στη Δράμα – Άνοιξε χθες η αυλαία –Δηλώσεις του Δημάρχου Δράμας, του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής χρονιάς εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας.
Η Δράμα φωτίζει και φωτίζεται από τη λάμψη και τη μαγεία του Κινηματογράφου, γιατί αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, φυσικό και αβίαστο της πολιτιστικής της ταυτότητας. Μια ακριτική πόλη με ανθρώπους γεμάτοι πάθος, μεράκι, ανησυχίες γέννησε στα σπλάχνα της το Παιδί της τέχνης, το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της πόλης μας, τόνισε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος.


Ο ίδιος επεσήμανε ότι το φεστιβάλ «μεταφέρει παντού σε Ελλάδα και εξωτερικό την ακοίμητη φλόγα του Κινηματογράφου με τους μικρούς καλλιτέχνες, που μας εμπλουτίζουν συνεχώς με νέες τάσεις και απόψεις βελτιώνοντας το κινηματογραφικό προϊόν και την τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγής των ταινιών. Ένα παράθυρο στον κόσμο της 7ης Τέχνης που συνάρθρωσε με απόλυτη επιτυχία το πραγματικό με το φαντασιακό, ενσάρκωσε όνειρα ανθρώπων σε κάθε γωνιά της Γης, έφτιαξε είδωλα, επινόησε το μέλλον, δημιούργησε έναν κόσμο, όπου όλα τα πάθη και τα μεγαλεία του ανθρώπου μεγεθύνθηκαν και έγιναν εστίες στοχασμού και φαντασίωσης. Το 43 ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας ώριμο και ανανεωμένο ανοίγει σήμερα την αυλαία του. Καλωσορίζουμε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ μας τον κ. Γιάννη Σακαρίδη έναν έμπειρο κινηματογραφιστή, δημιουργό μπροστά και πίσω από την κάμερα με διεθνείς επιτυχίες, έναν καλλιτέχνη που συντροφεύει το φεστιβάλ μας από το 1993 και θα ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο που του ανατέθηκε συνεχίζοντας το έργο του αείμνηστου Αντώνη Παπαδόπουλο. Ο Αντώνης Παπαδόπουλος παρέλαβε ένα περιφερειακό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το έκανε θεσμό, γνωστό και σεβαστό στις πέντε ηπείρους, μετέτρεψε την Δράμα σε μια κινηματογραφούπολη που κάθε Σεπτέμβριο σφύζει από ζωή, κι έδωσε βήμα σε χιλιάδες νέους δημιουργούς, που σε πείσμα των δυσκολιών, συνεχίζουν να συρρέουν στην πόλη της Δράμας με τη χειμαρρώδη ενέργειά τους, εγγράφοντας υποθήκες για το μέλλον. Κάθε χρόνο, τους υποδεχόταν με θέρμη, με το γνωστό του ζεστό χαμόγελο και τη μεγάλη του αγκαλιά και καμάρωνε τα παιδιά των οποίων η καριέρα, στην πορεία εκτοξεύτηκε. Στη μνήμη του και στην τεράστια προσφορά του ονοματοδοτήσαμε σήμερα με την έναρξη του Φεστιβάλ μας το αμφιθέατρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.


Καλοσωρίζουμε τον πολυβραβευμένο δημιουργό ταινιών μικρού μήκους που ανέλαβε ως επικεφαλής του νέου προγράμματος, το Διεθνές Σπουδαστικό Τμήμα, που εγκαινιάζουμε από φέτος και στο οποίο θα συμμετέχουν οι σημαντικότερες κινηματογραφικές σχολές από όλο τον κόσμο δίνοντας ένα ακόμη βήμα στους πρωταγωνιστές του κινηματογραφικού μέλλοντος και αναδεικνύοντας την ελληνική παραγωγή σπουδαστικών ταινιών μικρού μήκους σε διεθνές επίπεδο. Σε συνδυασμό με την επικείμενη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής στη Δράμα στόχος είναι να αποτελέσει ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό δίπολο για τον κινηματογράφο».
Ο Δήμαρχος Δράμας καλοσώρισε και τους κινηματογραφιστές, στον κόσμο της 7ης Τέχνης, στη μεγάλη γιορτή του Κινηματογράφου όπως είπε, χαρακτηρίζοντας το 43ο Εθνικό και 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, γιορτή του πολιτισμού και μιλώντας για μια διοργάνωση «που είναι βέβαιο πως θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και θα δικαιώσει για μια ακόμη φορά τη φήμη αυτής της φιλόξενης πόλης».
Την τελετή έναρξης χαιρέτησε, όπως είναι φυσικό ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Tο 43ο Φεστιβάλ Δράμας είναι γεγονός με την ωριμότητα που ορίζει η ιστορία του, παράλληλα όμως με νέες, καινοτόμες επιλογές προγραμμάτων και συνεργειών με τους φορείς και τους ανθρώπους της 7ης τέχνης, ενισχύοντας τη σχέση και τη διάδραση με τη πόλη που το γέννησε αναβαθμίζοντας παράλληλα την εικόνα και τη προσφορά του εντός και εκτός της χώρας μας».


Επίσης επεσήμανε ότι «το 2020 από την αρχή του έδειξε το δύσκολο δρόμο που έχουμε να βαδίσουμε και πολλές φορές να διανοίξουμε σε τοπικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το Φεστιβάλ έχασε από την επάρατη νόσο τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο, που το ανέδειξε και το εξέλιξε για 25 και πλέον έτη. Τέλος εποχής από τη μια αλλά και αρχή μιας νέας από την άλλη, με τον άξιο αντικαταστάτη που ανέλαβε το τιμόνι ενός παγκοσμίως καταξιωμένου θεσμού. Η επιλογή του Γιάννη Σακαρίδη στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του φεστιβάλ θεωρώ ότι δικαιώνει εμένα, τον Δήμαρχο Δράμας, αλλά και το Δ.Σ του Οργανισμού μέρα με τη μέρα. Είναι ένας νέος άνθρωπος, με επαγγελματική εμπειρία εντός και εκτός Ελλάδας, καταξίωση στο χώρο του κινηματογράφου, με σημαντική φιλμογραφία και βαθιά γνώση της μικρού μήκους ταινίας, αγαπητός και ενωτικός με τους συναδέλφους του, με νέες ιδέες, αγάπη και σεβασμό για αυτό που αντιπροσωπεύει. Ήρθε την κατάλληλη στιγμή για να ενώσουμε τις προσπάθειες μας για την επόμενη μέρα και το μέλλον του Φεστιβάλ Δράμας».
Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε και στην αμέριστη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης και φυσικά του Δήμου Δράμας για την εξαίρετη συνεργασία με τους φορείς του κινηματογραφικού γίγνεσθαι της χώρας μας.
«Είναι προφανές πως η πανδημία επηρέασε τον σχεδιασμό μας και τον αρχικό μας προγραμματισμό. Ωστόσο καταφέραμε, μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες στις οποίες οφείλουμε να προσαρμοστούμε, να μην κάνουμε καμία έκπτωση στο υψηλό επίπεδο των προγραμμάτων του Φεστιβάλ και στην ποικιλία των παράλληλων δράσεων.
Εύχομαι από καρδιάς στον νέο μας Καλλιτεχνικό Διευθυντή Γιάννη Σακαρίδη κάθε επιτυχία στο έργο του, με τη συνδρομή της έμπειρης ομάδας του και δεσμεύομαι πως από τη θέση μου θα είμαι αρωγός του και έμπρακτος υποστηρικτής του. Επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες, τους προϊσταμένους και το προσωπικό του Οργανισμού που υποστηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις το δύσκολο έργο της διοργάνωσης. Σας διαβεβαιώνω πως το μέλλον του Φεστιβάλ προμηνύεται λαμπρό» είπε σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του στην τελετή έναρξης ο κ. Δεμερτζής.


Παράλληλα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας κ. Γιάννης Σακαρίδης, τόνισε μεταξύ άλλων κατά τον χαιρετισμό του στην έναρξη του φεστιβάλ ότι:
«Δεν θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε ακόμα ένα φεστιβάλ σαν τα προηγούμενα, σε μια εποχή που δεν είναι φυσιολογική. Αυτό ομολογουμένως μας δυσκόλεψε πολύ αλλά μας προκάλεσε να σκεφτούμε έξω από την κοινή λογική, που ακολούθησε το φεστιβάλ για χρόνια. Έτσι παρ’ όλη τη μεγάλη απώλεια του Αντώνη Παπαδόπουλου, παρ’ όλη την πανδημία που επηρέασε όλο τον κόσμο, προετοιμάσαμε ένα φεστιβάλ που θα στηρίξει το ελληνικό σινεμά, θα προβάλει τους νέους δημιουργούς και θα δώσει πρόσβαση στους επισκέπτες του φεστιβάλ της Δράμας να παρακολουθήσουν τις ταινίες σε δύο κλειστά σινεμά το Ολύμπια και το Ωδείο ενώ παράλληλα θα γίνονται προβολές στο θερινό Αλέξανδρος, το Drive in αλλά και σε όλους τους Έλληνες σινεφίλ μέσω της ψηφιακής μας πλατφόρμας. Ας μη κρυβόμαστε, οι εποχές είναι δύσκολες. Οι καλλιτέχνες, οι κινηματογραφιστές και οι art workers χρειάζονται τη συμπαράσταση όλων μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!