450 οι συμμετοχές των μαθητών & μαθητριών για τον 7ο διαγωνισμό «Γρηγόρης Πεντζίκης»

0
2470

Στις 450 ανέρχονται οι συμμετοχές μαθητών και μαθητριών από όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, καθώς και από οκτώ ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού, στον λογοτεχνικό διαγωνισμό εφηβικού διηγήματος και ποίησης «Γρηγόρης Πεντζίκης» που διοργανώνεται φέτος για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, όπως έκανε γνωστό ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπάιδευσης Δράμας Σπυρίδων Κιουλάνης.

Όπως επεσήμανε επίσης, δώδεκα από τους μαθητές θα βραβευθούν στη Δράμα στην ειδική τελετή που θα γίνει για το λόγο αυτό στις 10 Μαΐου στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας (Απονέμεται κάθε έτος 1ο, 2ο και 3ο Βραβείο διηγήματος και ποίησης στους διακριθέντες μαθητές/τριες Γυμνασίου και Γενικού/Επαγγελματικού Λυκείου).
Στην τελετή απονομής θα ακουστούν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση μελοποιημένα ποιήματα του Τάσου Κόρφη (1929-1994), ενώ επίσημοι καλεσμένοι θα είναι ο λογοτέχνης και μουσικοπαιδαγωγός Βασίλης Τζάνος Αναγνώστου και ο συνθέτης Χρήστος Δημάκης.
Φέτος συμμετέχουν στο διαγωνισμό 71 μαθητές και μαθήτριες από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 89 από την Κεντρική Μακεδονία, 12 από τη Δυτική Μακεδονία, 4 από την Ήπειρο, 21 από τη Θεσσαλία, 17 από τη Στερεά Ελλάδα, 145 από την Αττική, 48 από την Πελοπόννησο, 7 από την Κρήτη, 7 από τα νησιά του Αιγαίου, 7 από τα νησιά του Ιονίου, καθώς και 8 μαθητές/τριες από ελληνόφωνα σχολεία του εξωτερικού (Κογκό και Αλβανία). Μπαίνοντας στο έβδομο χρόνο του διαγωνισμού και καθώς πλέον οι συνολικές συμμετοχές αυτά τα χρόνια ξεπερνούν τις 3.000, όλοι όσοι στηρίζουμε αυτό το διαγωνισμό (συντονιστική και κριτική επιτροπή) αισθανόμαστε πραγματικά μεγάλη τιμή να μοιραζόμαστε με τους έφηβους συγγραφείς τον ανεκτίμητο πλούτο των συναισθημάτων που συναντάμε σε αυτά τα κείμενα. Άλλωστε, όπως θα έλεγε και ο Ο. Ελύτης «Θάλασσα λανθασμένη δε γίνεται!».
Ο Φιλόλογος Γρηγόρης Πεντζίκης προς τιμή του οποίου γίνεται ο διαγωνισμός έφυγε πρόωρα. Θα μπορούσε ακόμη να προσφέρει πολλά και στους δικούς του και στους φίλους του και στη Δράμα και στη λογοτεχνία και στην κριτική. Η αναχώρησή του, ύστερα από μια σύντομη, αλλά οδυνηρή μάχη με την επάρατο, άφησε εμβρόντητους όσους τον γνώρισαν και απαρηγόρητους όσους τον αγαπούσαν. Η απουσία του είναι πραγματικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή.
Έτσι, προς τιμή του από την χρονιά που έφυγε απο την ζωή, καθιερώθηκε ο λογοτεχνικός διαγωνισμός «Γρηγόριος Πεντζίκης». Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε τη χρονιά 2012- 2013.
Ο Γρηγόρης Πεντζίκης (1945-2012) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και έζησε στη Δράμα, όπου δίδαξε ως καθηγητής φιλόλογος. Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, κριτικά δοκίμια, βιβλία, ενώ λογοτεχνικά και κριτικά του κείμενα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.
Σπούδασε στο τμήμα βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε το 1972. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές: «Ομολογίες – Σκηνοθετήματα» και «Φωνές δύο ή ο ερωτοθάνατος». Το 2004 η ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας εξέδωσε ένα τόμο δοκιμίων του με τίτλο «Εκ των υστέρων» (κείμενα κριτικής). Το 2005 εκδόθηκε η μονογραφία: «Πάτροκλος Γιατράς, ένας ποιητικός ήρωας του Νάσου Βαγενά». Το 2009 ολοκλήρωσε την, υπό έκδοση, μελέτη του για το έργο του Γιώργου Χειμωνά, με τίτλο: «Το τέλος του μύθου, οι μικρές εξιστορήσεις του Γιώργου Χειμωνά». Επίσης, ολοκληρώνεται η μελέτη του για τον Γεώργιο Βιζυηνό, με θέμα: «Γεώργιος Βιζυηνός, Το αμάρτημα της μητρός μου, σχέση βίου – έργου» (Ο θρίαμβος της αφήγησης). Κείμενό του με θέμα: “O Δ.Ν. Μαρωνίτης ως κριτικός του Χειμωνά” περιλαμβάνεται στον τόμο-αφιέρωμα για τα 80 χρόνια του καθηγητή. Επίσης δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία ως επιμορφωτής στα ΠΕΚ Καβάλας και Ξάνθης.
Το πέρασμά του από τις σχολικές τάξεις ήταν μια απίστευτα δημιουργική διαδρομή. Ακόμη και οι πιο αδιάφοροι για το μάθημα μαθητές του μπορούσαν να αντιληφθούν ότι είχαν απέναντί τους έναν χαρισματικό δάσκαλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ