47 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ

0
1033

– Πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Δράμας η προγραμματισμένη επετειακή εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Μιχάλη Τιμοσίδη
– Χ. Κεφαλίδου στα «Χ»: «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε πιο ουσιαστικό, καινοτόμο και ρηξικέλευθο από την διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ»

Ανοικτή εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου της Δράμας, με πρωτοβουλία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ.
Στην εκδήλωση που έγινε με την τήρηση των μέτρων προστασίας από την πανδημία, Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μιχάλης Τιμοσίδης, ενώ ομιλία πραγματοποίησε και η Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κα Χαρά Κεφαλίδου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και η Γραμματέας της ΝΕ του Κινήματος Αλλαγής, κα Ευγενία Χαρίσκου. Στην εκδήλωση τιμήθηκαν και πρόσωπα από τον χώρο της Υγείας, που προσέφεραν τα προηγούμενα χρόνια στον ευαίσθητο αυτό κλάδο.
Ο κ. Τιμοσίδης έκανε μια ιστορική αναδρομή και αναφέρθηκε στη διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ που αποτέλεσε τον οδηγό για την μετέπειτα πορεία του και τα μηνύματα της. Συνέδεσε την σημερινή κατάσταση στον χώρο της Υγείας και την προσπάθεια που έγινε στον χώρο αυτό για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ και την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για την ανασύσταση του.
Η κα Κεφαλίδου, μίλησε για την ανάγκη που υπάρχει ώστε η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ να μετουσιωθεί στο σήμερα, εν όψη και της Κεντρικής Επιτροπής στο τέλος Σεπτεμβρίου που σχετίζεται με την εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη επιστροφής στις ρίζες, υπό την έννοια της επικαιροποίησης των μηνυμάτων και των αξιών μιας διακήρυξης που αποτελεί, όπως εξήγησε, ότι πιο ρηξικέλευθο έχει ειπωθεί μέχρι σήμερα.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» η κα Κεφαλίδου επεσήμανε τα εξής: «Σαράντα επτά χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ενός δημοκρατικού και σοσιαλιστικού κινήματος, που υπήρξε ο πρωταγωνιστής της μεταπολίτευσης. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τίποτε πιο ουσιαστικό, καινοτόμο και ρηξικέλευθο από την διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, διότι κατάφερε και «διάβασε» σωστά τη βούληση της κοινωνίας, που ήταν η ανάγκη να έχουν λόγο άνθρωποι που μέχρι τότε δεν είχαν καμία φωνή. Μιλούμε για τους αγρότες, τους εργάτες και τους επαγγελματίες που δεν ανήκαν σε καμία τάξη μικροαστών και για την ανάγκη να υπάρξει αξιοπρέπεια, που ήταν μεγάλο ζητούμενο για εκείνη την εποχή. Επίσης, ενοποίησε την κοινωνία και φυσικά αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση καταργώντας τον διχασμό του εμφυλίου, που διαρκώς μας θυμίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο αυτά τα δυο θα ήταν αρκετά για να γράψει η ιστορία για την διακήρυξη αυτή, ότι ήταν ένα κείμενο που μέχρι και σήμερα ακόμη, παραμένει επίκαιρο. Είναι διαχρονικό και παράλληλα αποτελεί κοινωνικό συμβόλαιο που ένωσε το όραμα μιας παράταξης για μια προοδευτική πολιτεία, με την ανάγκη που είχε εκείνη την εποχή η κοινωνία και ο ελληνικός λαός. Στην πορεία υπήρξαν μεταρρυθμίσεις που συνδέθηκαν με τον χώρο σε πολύ κρίσιμα θέματα, όπως η δημιουργία του ΕΣΥ, του ΑΣΕΠ, των ολοήμερων σχολείων, της προσπάθειας να εισέλθει η χώρα στο ευρώ και της ενδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους. Όλα αυτά έχουν τη σφραγίδα αυτού του χώρου.
Το ζητούμενο σήμερα είναι να απαντηθούν μεγάλα ερωτήματα, για το τι μπορούμε να κάνουμε εμείς τώρα για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και του λαού μας. Με αυτά τα ερωτηματικά πάμε στην Κεντρική Επιτροπή που θα γίνει στο τέλος αυτού του μήνα και θα είναι προάγγελος της εσωκομματικής διαδικασίας για την ανάδειξη αρχηγού, που όμως δεν πρέπει να μας βάλει σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι η αφορμή για να χάσουμε την ενότητά μας.
Σε αυτή τη φετινή συγκυρία, η 3η του Σεπτέμβρη υπενθυμίζει την ενότητα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το διασφαλίσουμε άπαντες σε αυτή την ιστορική παράταξη».
Το μέλος της ΝΕ Δράμας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιάννης Παπουτσής, δήλωσε σχετικά: «Η εκδήλωση για την 47η Επέτειο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ της Ν.Ε. Δράμας του Κινήματος Αλλαγής είχε απήχηση γι’ αυτό και ήταν επιτυχής. Η επίκληση του ένδοξου παρελθόντος μας με το θετικότατο ισοζύγιο για την Ελληνική κοινωνία δεν μπορεί από μόνη της να είναι το μέσο και ο οδηγός για την ανασυγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης και η Νέα Αλλαγή που ευαγγελιζόμαστε… Ζητούμενα είναι: α) Η πολιτική ενότητα και β) Ο εμπνευσμένος, ανανεωμένος πολιτικός λόγος, που θα πρέπει να εδράζεται στις θεμελιώδεις αρχές μας: Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Κοινωνική Απελευθέρωση, Δημοκρατική Διαδικασία. Χρόνια μας Πολλά»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here