4ος φωτογραφικός διαγωνισμός της ΚΥΚΛΩΨ με βραβεία έως 3.000 ευρώ

0
1760

– Συμμετοχές θα γίνονται δεκτές έως και την 31η Ιουλίου
– Θέμα του φετινού διαγωνισμού: «Τα τρένα και η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας»

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΥΚΛΩΨ, που έχει έδρα της την Δράμα και περιλαμβάνει στους ιδρυτικούς της σκοπούς την ανάδειξη τής φωτογραφικής τέχνης, προκήρυξε και φέτος τον ετήσιο φωτογραφικό διαγωνισμό με θέμα «Τα τρένα και η περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της Δράμας».
Ο διαγωνισμός της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ επιδιώκει να προβάλλει τις φυσικές ομορφιές της περιοχής μας, τα μνημεία της ιστορίας της αλλά και τη φυσιογνωμία της Δράμας. Σκοπός επίσης είναι να απαθανατίσει διάφορες πλευρές της ζωής των κατοίκων. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της ΚΥΚΛΩΨ, με την πάροδο του χρόνου, από το υλικό αυτό, θα δημιουργηθεί μία πολύτιμη μαρτυρία για τον τόπο, καταγραφικής και αισθητικής αξίας, μέσα από τον φακό των διαγωνιζομένων φωτογράφων.
Σε ότι αφορά τον φετινό 4ο Φωτογραφικό Διαγωνισμό της ΚΥΚΛΩΨ, όπως έγινε γνωστό από την ΑΜΚΕ, έχει ως θέμα το κύριο μέσο μεταφοράς που επικράτησε στην περιοχή μέχρι την ανάπτυξη των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Στα τέλη του 19ου αιώνα, το νέο μέσο, τότε, για τη Δράμα θα συνδεθεί αρχικά με την ανάπτυξη και το εμπόριο στη συνέχεια με Κατοχές και Πολέμους για να παγιωθεί αργότερα, την περίοδο της μαζικής μετανάστευσης της δεκαετίας 1950-60, με τη φυγή μεγάλου μέρους του πληθυσμού για να καταλήξει στο γύρισμα του 20ού αιώνα το συχνό μέσο μετακίνησης στρατευμένων και φοιτητών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές: «Στην χρονική περίοδο που διανύουμε το τραίνο δεν υφίσταται ως μεταφορικό μέσο, αφού δεν υπάρχουν δρομολόγια από τον ΟΣΕ που να περιλαμβάνουν τη γραμμή η οποία διασχίζει τον νομό της Δράμας. Κατά συνέπεια το θέμα του διαγωνισμού περιλαμβάνει το σύνολο των εγκαταστάσεων του Σταθμού, με τις αποθήκες, το μηχανοστάσιο, την περιστροφική πλάκα, τον υδατόπυργο, τη γέφυρα και άλλα στοιχεία που σώζονται στην αρχική τους μορφή, καθώς και τη ζωή γύρω από αυτόν.
Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν και ελεύθερη σε όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Εξαιρούνται τα μέλη του Δ.Σ. και των Επιτροπών της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, της Οργανωτικής και της Κριτικής Επιτροπής και συγγενείς α’ βαθμού των παραπάνω. Οι φωτογράφοι πρέπει να είναι οι δημιουργοί του φωτογραφικού υλικού που θα υποβάλουν ως συμμετοχή στον διαγωνισμό».

Κάθε διαγωνιζόμενος θα συμμετέχει με έως τρεις φωτογραφίες
Στον διαγωνισμό ο κάθε διαγωνιζόμενος θα συμμετέχει με την αποστολή έως τριών φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί μετά την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού, ενώ έως την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιευτεί σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο. Οι διαγωνιζόμενοι θα υποβάλλουν τις συμμετοχές τους ψηφιακά.
Επίσης, οι φωτογραφίες κάθε διαγωνιζόμενου θα περιέχονται σε ψηφιακή μορφή (μορφότυπο -jpg) σε φάκελο με το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου. Ο φάκελος θα πρέπει να αποσταλεί μέσω διαδικτύου στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: cyclops.amke@gmail.com έως το Σάββατο 31 Ιουλίου 2021.
Με την αποστολή των φωτογραφιών στην παραπάνω διεύθυνση ο διαγωνιζόμενος θα λαμβάνει επιβεβαίωση της παραλαβής των φωτογραφιών και επιβεβαίωση έγκυρης συμμετοχής.
Υποχρέωση του διαγωνιζόμενου είναι η αποστολή μαζί με τις φωτογραφίες συνοδευτικού αρχείου κειμένου (word) στο οποίο θα περιέχονται:
1) το ονοματεπώνυμο του διαγωνιζόμενου
2) τα στοιχεία επικοινωνίας του
3) τίτλος ή συνοδευτικές λεζάντες των φωτογραφιών
Το όνομα του αρχείου της φωτογραφίας πρέπει να φέρει το όνομα του διαγωνιζομένου ατόμου με λατινικούς χαρακτήρες (παράδειγμα: maria_papadopoulou).
Οι φωτογραφίες μπορεί να είναι έγχρωμες ή ασπρόμαυρες, σε ανάλυση η οποία στη μεγαλύτερη διάσταση της φωτογραφίας θα είναι τουλάχιστον 2500px (διαστάσεις φωτογραφίας τουλάχιστον 20x30cm ή 20x20cm στα 300 dpi).
Επιτρέπεται ελαφρά επεξεργασία στον τομέα της φωτεινότητας, του κοντράστ, η μετατροπή έγχρωμης φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη, η κατάτμηση (crop) της πρωτότυπης, και όλες γενικά οι επεμβάσεις που μπορούν κατ’ αντιστοιχία να γίνουν και στο σκοτεινό θάλαμο.
Δεν επιτρέπεται το μοντάζ (σύνθεση), η συνένωση φωτογραφιών, η προσθήκη ψηφιακής κορνίζας και υπογραφής (watermark), η αφαίρεση, η προσθήκη στοιχείων της εικόνας και ο μερικές αποχρωματισμός (τμήματος ή στοιχείου) της εικόνας και οποιαδήποτε τοπική επεξεργασία. Η μη τήρηση των παραπάνω αποτελεί λόγο αποκλεισμού. Όλες οι φωτογραφίες των συμμετεχόντων θα παρουσιαστούν ψηφιακά στην ιστοσελίδα της ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ.
Οι τρεις φωτογραφίες που θα λάβουν την υψηλότερη βαθμολογία από την Κριτική Επιτροπή θα ανακοινωθούν και θα τιμηθούν από την ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου 2021, στην οποία οι νικητές θα παραλάβουν τα χρηματικά βραβεία.

Τα βραβεία
Η ΑμΚΕ ΚΥΚΛΩΨ θα ενισχύσει τους δημιουργούς των τριών φωτογραφιών που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία με τρία διαφορετικά χρηματικά βραβεία, τα οποία θα είναι: 1ο βραβείο: 3.000€, 2ο βραβείο: 2.000€ και 3ο βραβείο: 1.000€.
Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στην Οργανωτική Επιτροπή του Διαγωνισμού μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης
cyclops.amke@gmail.com με την ένδειξη: προς την Οργανωτική Επιτροπή του 4ου Φωτογραφικού Διαγωνισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ