Ένας υπέροχος κόσμος ξεδιπλώνεται από το Σάββατο στην αίθουσα Μελίνα

0
2250

– Σταύρος Κεχαγιόγλου στα «Χ»: «Θέλουμε οι μαθητές να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση»
– Ανοίγει τις πόρτες του το Κέντρο Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης στην Αγία Βαρβάρα

Στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου 5 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, στην αίθουσα Μελίνα του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας. Η Οροσειρά της Ροδόπης, το 80% της οποίας ανήκει στα διοικητικά όρια της Δράμας, θα ξεδιπλωθεί μέσα από το Κέντρο Πληροφόρησης με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, με ομοιώματα και με μοναδικές εικόνες στα μάτια των επισκεπτών.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο κ. Σταύρος Κεχαγιόγλου, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης είπε ότι η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί στον υπαίθριο χώρο, μπροστά από το Κέντρο Πληροφόρησης με την τήρηση όλων των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Στη συνέχεια, επισημαίνει ότι το Κέντρο θα είναι επισκέψιμο και με την καθημερινή λειτουργία του, θα δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ταξιδέψουν, να μάθουν και να ενημερωθούν για την σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής μας.

Δηλώσεις στα «Χ» από τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης
«Το Κέντρο Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, θα είναι για εμάς ένα χρήσιμο μέσο, με στόχο την ανάδειξη και την προβολή του Εθνικού Πάρκου. Το Κέντρο θα βοηθήσει στην προβολή του τουριστικού κεφαλαίου που διαθέτει η Δράμα με την παροχή πληροφοριών για το Εθνικό Πάρκο, που θα παρέχεται στους επισκέπτες κυρίως με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, (υπολογιστές και τάμπλετ). Ενώ παράλληλα, θα υπάρχουν εικόνες και εκθέματα από την πανίδα της περιοχής. Ένας σημαντικός στόχος της λειτουργίας του Κέντρου είναι οι επισκέψεις μαθητών από τα σχολεία προκειμένου να ενημερωθούν για το Εθνικό Πάρκο και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση. Θέλουμε να αγαπήσουν το περιβάλλον, να ενημερωθούν για την βιοποικιλότητα και το Εθνικό Πάρκο, να μάθουν ποια είναι τα οφέλη που μας προσφέρει η φύση, τα δάση και το οικοσύστημα της περιοχής. Αυτό θα γίνει μέσα και από ειδικά προγράμματα αλλά και από το εκπαιδευτικό υλικό που έχουμε ετοιμάσει» επισημαίνει στα «Χ» ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς της Ροδόπης.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για τη δημιουργία του Κέντρου Πληροφόρησης ολοκληρώθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο, λόγω της πανδημίας δεν στάθηκε δυνατό να τελεστούν νωρίτερα τα εγκαίνια.
Σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο κ. Κεχαγιόγλου, το Κέντρο Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης, θα είναι ανοικτό για το κοινό σε καθημερινή βάση και θα οι επισκέψεις θα είναι δυνατές και χωρίς ραντεβού. Ενώ είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί η λειτουργία του και τα Σαββατοκύριακα. Το ωράριο των επισκέψεων στο Κέντρο θα ανακοινωθεί μετά τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Φ.Δ.Ο.Ρ.
‘Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι του Φ.Δ.Ο.Ρ., η οροσειρά της Ροδόπης συνθέτει ένα πολύτιμο μωσαϊκό οικοσυστημάτων της βαλκανικής χερσονήσου και αποτελεί μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες οικολογικά περιοχές της Ευρώπης, εξαιτίας της μεγάλης βιοποικιλότητας που παρουσιάζει (σχεδόν το 60% των ειδών που απαντώνται σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν εδώ). Σε αυτό συνετέλεσε η γεωγραφική της θέση (σημείο συνάντησης της βαλκανικής, ιρανοκασπικής και μεσογειακής χλωρίδας και πανίδας), η γεωλογική σύσταση και γεωμορφολογία της, καθώς και το γεγονός ότι δεν καλύφθηκε από παγετώνες την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Ως αποτέλεσμα, πολλά είδη της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης βρήκαν καταφύγιο στη Ροδόπη, ο ορεινός όγκος της οποίας σηματοδοτεί το νοτιότερο όριο της εξάπλωσής τους. Το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης φιλοξενεί τα εκτενέστερα και παραγωγικότερα δάση της Ελλάδας και ορισμένα από τα λιγότερο αλλοιωμένα φυσικά οικοσυστήματα της Ευρώπης, ενώ παρέχει καταφύγιο σε μεγάλο αριθμό ζώων τα οποία χρήζουν ειδικής διαχείρισης λόγω της ιδιαιτερότητας τους, όπως η Καφέ Αρκούδα (Ursus arctos L.), το Αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra ssp. Balcanica L.), ο Αγριόκουρκος (Tetrao urogallus L.), η Αγριόκοτα (Tetrastes bonasia L.) κλπ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Πληροφόρησης για το Εθνικό Πάρκο Οροσειράς Ροδόπης υλοποιήθηκε μέσω της Πράξης: «Δημιουργία μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος για την ανάδειξη και προβολή του Εθνικού Πάρκου οροσειράς Ροδόπης» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη 2014-2020» και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους μέσω του ΠΔΕ και εγκαταστάθηκε στην αίθουσα «Μελίνα» που παραχώρησε ο Δήμος της Δράμας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!