5ο φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας

0
3440

Τριήμερες εκδηλώσεις με πρωτοβουλία του 1ου Δημοτικού Σχολείου.
Μιλάει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υποδιευθυντής του σχολείου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκου.

Το 5ο φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας διοργανώνεται από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας στις 4, 5 και 6 Μαρτίου του 2020. Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως πανελλήνια ημέρα κατά της σχολικής βίας.

Η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας έχει στείλει εγκύκλιο σε όλα τα σχολεία με την οποία αναφέρει ότι οι σχολικές μονάδες πρέπει να αφιερώσουν από την Τρίτη 3 Μαρτίου έως την Παρασκευή 6 Μαρτίου δυο διδακτικές ώρες την ημέρα σε δράσεις και εκδηλώσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και εκπαιδευτικών σε θέματα ενάντια στην σχολική βία. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το 5ο Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου το οποίο φέτος έχει εκταθεί σε μεγαλύτερο βαθμό. Φέτος θα παρουσιαστούν δράσεις και από άλλες σχολικές μονάδες (Δημοτικά και Νηπιαγωγεία) πέραν του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Οι δράσεις θα διεξαχθούν σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου και στην Αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου και στο 1ο Δημοτικό Σχολείο” όπως εξήγησε χθες στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο υποδιευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Γιάννης Χατζηκυριάκου.
Διοργανωτές του 5ου φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας, είναι ο Σύλλογος Διδασκόντων του 1ου Δημοτικού Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων του ίδιου σχολείου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την ΔΕΚΠΟΤΑ και την Ένωση Κυριών Δράμας.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων την Τετάρτη 4 Μαρτίου από τις 11.30 έως τις 13.15, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας θα γίνει λειτουργία εικαστικού εργαστηρίου, προβολή εκπαιδευτικών ταινιών, και συζήτηση με τους μαθητές εντός των σχολικών αιθουσών υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών. Θα γίνει επίσης επικαιροποίηση του Κοινωνικού Συμβολαίου δημοκρατικής συμφιλίωσης προς υπογραφή όλων των εμπλεκομένων πλευρών (γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί). Στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει βιωματικό θεατρικό παιχνίδι από το σύνολο των μαθητών του σχολείου με τίτλο “Πες μου συγνώμη για να αλλάξω γνώμη”.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου της Δράμας την ίδια ημέρα από τις 18.30 έως τις 21.00 θα γίνει ενημέρωση για τον σχολικό εκφοβισμό από την δικηγόρο και συμπαραστάτρια του Δημότη στον Δήμο Δράμας κα Μπακοπούλου. Ομιλία του πατήρ Αντωνίου (μέσω τηλεδιάσκεψης) για το έργο και τους στόχους της “Κιβωτού του Κόσμου” για τις μορφές εξάλειψης βίας. Θα ακολουθήσει εκδήλωση του Χαμόγελου του Παιδιού με τίτλο “Μάθε ενημερώσου”. Επίσης θα γίνει παρουσίαση έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο για τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Θα ακολουθήσει η εκδήλωση με τίτλο “Μη με κοροιδεύεις” με την χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Ακολούθως θα γίνει ενημέρωση και δειγματοληπτική λήψη υλικού ανίχνευσης συμβατού δότη μυελού των οστών σε συνεργασία με την διοίκηση του ΕΕΣ. Αμέσως μετά θα γίνει παρουσίαση της δράσης “Μια αγκαλιά για όλα τα παιδιά” του προγράμματος Σύμπραξης Σχολείων ERASMUS+ “Children’s social inclusion and promotion of Teacher’s abilities and skills” από το 17o νηπιαγωγείο Δράμας. Την εκδήλωση πλαισιώνει μουσικά ο ελληνικός βυζαντινός χορός “Οι Δομέστικοι” και η παραδοσιακή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων της Δράμας υπό την διεύθυνση και διδασκαλία του Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.
Την Πέμπτη 5 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας από τις 9.30 έως τις 11.30 θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις: Θεατρικά δρώμενα και τραγούδια από μαθητές του 1ου και του 7ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Θα γίνει προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο “Το πορτοκαλόμηλο” που σκηνοθετήθηκε από τους μαθητές του ΣΤ1 τμήματος του 2ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Θα ακολουθήσει η εκδήλωση “Ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά γεμίζει αγάπη η καρδιά. Όχι στη βία ναι στη φιλία” από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ξηροποτάμου Δράμας. Αμέσως μετά θα γίνει σχηματισμός μαθητικής αλυσίδας ως συμβολική κίνηση κατά της σχολικής βίας.
Την Παρασκευή 6 Μαρτίου, στον χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου από τις 11.30 ως τις 13.15 θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση Mobile school. Είναι μια βιωματική δράση από ομάδα επιστημόνων της Ένωσης Κυριών Δράμας. Θα ακολουθήσει η συγγραφή ψηφισμάτων από τους μεγάλους μαθητές της σχολικής μονάδας για την προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων του παιδιού και θα γίνει επίδοση ψηφίσματος στους αρμόδιους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης από τους μαθητές του σχολείου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ