600 Δραμινοί προσήλθαν για test στην πλ. Ελευθερίας – 130 τα θετικά

0
5159

Θετικά στον κορωνοϊό τα 130 από τα 600 rapid test που έγιναν στην πρώτη μαζική δειγματοληψία

Περίπου 600 Δραμινοί προσήλθαν χθες στην πλατεία Ελευθερίας προκειμένου να κάνουν rapid test για να διαπιστωθεί εάν είναι ή όχι θετικοί στον νέο κορωνοϊό.
Από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 130 είναι θετικοί σύμφωνα με τα αποτελέσματα των test, όπως δήλωσε στα “Χ” χθες το απόγευμα ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η δειγματοληψία αποφασίστηκε εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα και ειδικά τις προηγούμενες ημέρες και αποτελεί χρήσιμο εργαλείο για την εκτίμηση του μεγέθους της διασποράς της πανδημίας στο Νομό μας. Τα test που δεν χρησιμοποιήθηκαν στην Δράμα με εντολή του ΕΟΔΥ μεταφέρθηκαν τελικά στο Κιλκίς όπου θα διεξαχθεί ανάλογη δειγματοληψία.
Η δειγματοληψία διήρκεσε από τις 10 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Στον χώρο της πλατείας προσήλθαν πολίτες κάθε ηλικίας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των αρχών και των υπηρεσιών του ΕΟΔΥ. Στον χώρο της πλατείας και κατά τη διάρκεια της αναμονής τηρήθηκαν οι αποστάσεις και τα μέτρα προφύλαξης που επιβάλλουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος είπε στα «Χ» ότι οι Δραμινοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για τη διενέργεια της μαζικής δειγματοληψίας, κάτι που έδειξε με τη συμμετοχή του στη διαδικασία. Η ροή των πολιτών που συμμετείχαν στη διαδικασία των rapid test ήταν η ενδεδειγμένη και έτσι στάθηκε δυνατό να τηρηθούν οι κανόνες προφύλαξης, δηλαδή οι απαιτούμενες αποστάσεις, κάτι για το οποίο είχαν εκφραστεί δημόσια ορισμένες επιφυλάξεις πριν από την έναρξη της δειγματοληψίας. «Σκοπός μας ήταν να μη δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, για ευνόητους λόγους. Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Η συμμετοχή ήταν χρήσιμη στην προσπάθεια που καταβάλλει ο ΕΟΔΥ, προκειμένου να διαπιστώσει την διασπορά σε επίπεδο Νομού Δράμας» τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος και εξήγησε ότι λόγω της ημέρας και της διεξαγωγής της λαϊκής αγοράς ήταν αρκετός ο κόσμος που επισκέφθηκε το κέντρο της Δράμας. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα, αφού τα δείγματα θα προέρχονται από σχεδόν όλο τον Νομό.
«Γνωρίζουμε ότι είναι πλέον αποφασισμένο το οριζόντιο lockdown σε όλη τη χώρα με εξαίρεση κάποιους τομείς. Φθάσαμε εδώ διότι δυστυχώς η κοινωνία δεν εναρμονίστηκε όσο θα έπρεπε με τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ως μέτρο σύγκρισης για την εξέλιξη της πανδημίας, υπενθυμίζεται ότι στη Δράμα σε επίπεδο μοριακών τεστ (χωρίς να προσμετρώνται οι εργαστηριακές εξετάσεις του ιδιωτικού τομέα) τον Ιούλιο είχαμε 8 κρούσματα, τον Αύγουστο είχαμε 28, τον Σεπτέμβριο 13 και τον Οκτώβριο 412. Τον Νοέμβριο μέσα σε τρεις ημέρες καταγράφηκαν 250 κρούσματα. Δυστυχώς, το πρόβλημα έχει οξυνθεί και η επιδημιολογική εικόνα έχει γίνει δυσμενέστερη. Αυτά τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν τα rapid test των ιδιωτικών εργαστηρίων με τα οποία, εάν προσμετρηθούν, καταλήγουμε σε τριψήφια νούμερα σε ημερήσια βάση» διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.
Εκτιμώντας την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας ο κ. Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται δραματικά από τη στιγμή που η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, κάτι που οδήγησε στον συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Σε αυτό συντέλεσε και ο συνωστισμός της νεολαίας στα καφέ – μπαρ κλπ., ενώ πολλά ήταν τα κρούσματα και στις αθλητικές δραστηριότητες. «Είχαμε αψηφήσει στη Δράμα την ικανότητα του ιού που εξαπλώνεται γρήγορα και έτσι από το πρώτο επίπεδο βρεθήκαμε στο τρίτο. Το αποτέλεσμα το βιώνουμε σήμερα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση και τα στοιχεία των rapid test που έγιναν στα ιδιωτικά εργαστήρια το προηγούμενο διάστημα και τα οποία τέθηκαν υπόψη του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν περίπου τριπλάσιος από αυτόν που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ