Αν η στήριξη της πολιτείας δεν είναι γενναία, θα δούμε νέα λουκέτα, λένε οι εκπρόσωποι του κλάδου στα “Χ”
Σε πολύ δύσκολη θέση με τα συνεχή lockdowns και τον περιορισμό τής δραστηριότητάς τους λόγω των υγειονομικών κανόνων που εφαρμόστηκαν εξαιτίας τής πανδημίας είναι περισσότερες από 500 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις κέντρων διασκέδασης, καφέ και καταστήματα εστίασης στη Δράμα.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου ευελπιστούν σε ουσιαστική στήριξη της πολιτείας για να μην βάλουν λουκέτο και άλλα καταστήματα πέραν αυτών που δεν άνοιξαν.
Μιλώντας στα «Χ» ο Πρόεδρος του σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής εξηγεί ότι τα πράγματα πλέον για τον κλάδο που εκπροσωπεί είναι πολύ δύσκολα και δεν αποκλείονται τα λουκέτα. Το νέο lockdown σε συνδυασμό με τη μη πραγματοποίηση της Ονειρούπολης φέτος κρύβει τον κίνδυνο να υπάρξει τελειωτικό χτύπημα στον κλάδο της εστίασης. Ειδικότερα για την μη υλοποίηση της Ονειρούπολης φέτος, ο κ. Χατζηπαντελής σημειώνει ότι η εκδήλωση είναι μια πραγματική οικονομική ανάσα μέσα στο χειμώνα, κάθε χρόνο για όλα τα καταστήματα εστίασης. Η μη υλοποίησή της επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στην εστίαση που περνά σε δεύτερη φάση lockdown.
«Κανείς δεν γνωρίζει αν το δεύτερο αυτό lockdown θα διαρκέσει μόνο μέχρι τέλος Νοεμβρίου» εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων της Δράμας για να προσθέσει «Φοβόμαστε μήπως αυτή η κατάσταση συνεχιστεί. Στο διάστημα του καλοκαιριού που προηγήθηκε δούλεψαν κάποια καταστήματα, ειδικά αυτά που θεωρούμε καλοκαιρινά. Τα καταστήματα όμως που λειτουργούν στο κέντρο της πόλης δουλεύουν περισσότερο από το φθινόπωρο και μετά. Το δεύτερο lockdown είναι πολύ σοβαρό εμπόδιο για αυτές τις επιχειρήσεις που περίμεναν να δουλέψουν τώρα. Σε αυτές τις επιχειρήσεις τα οικονομικά προβλήματα θα είναι ακόμη μεγαλύτερα».
Ο κ. Χατζηπαντελής εξηγεί ότι το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων μπαίνει σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει μετά. Η κατάσταση είναι ρευστή όπως εξηγεί και επισημαίνει ότι «δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι ανάγκες που θα έχουν αυτές οι επιχειρήσεις μετά το δεύτερο lockdown». Ο πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας υπογραμμίζει ότι είναι ανάγκη να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και στους επιχειρηματίες της εστίασης πέρα απο το προσωπικό για να κρατηθεί όρθιος ο κλάδος εν μέσω τόσο σοβαρών προβλημάτων. «Είμαστε σε αναμονή, θέλουμε να δούμε ποια θα είναι τελικά τα μέτρα στήριξης της πολιτείας στον κλάδο μας»
Σε ότι αφορά τις καφετέριες και τα κέντρα διασκέδασης στον Νομό Δράμας, πέραν των ζυθεστιατορίων η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών καταστημάτων καφέ Ηλίας Ηλιάδης επισημαίνει ότι τα καταστήματα του κλάδου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι επιπτώσεις από την πτώση του τζίρου, που κυμαίνεται στις περισσότερες επιχειρήσεις γύρω στο 70% από την έναρξη της πανδημίας, αποτελεί σοβαρό πρόβλημα. Μετά από μια διακύμανση στην πτώση του τζίρου το τελευταίο διάστημα θα λέγαμε οτι σταθεροποιήθηκε περιπου στο 50-60%.
«Τα καταστήματα είναι κλειστά. Τουλάχιστον τα περισσότερα, εκτός από αυτά που λειτουργούν με διανομή και take away. Αλλά ακόμη και στα τελευταία η πτώση του τζίρου είναι πάνω από 60-70%. Στη Δράμα λειτουργούν περισσότερες από 500 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις καφέ και εστίασης και απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους. Περιμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την στήριξη αυτών των επιχειρήσεων εξαιτίας και του δεύτερου lockdown. Παρότι πιστεύουμε ότι η όποια στήριξη θα είναι σταγόνα στον ωκεανό (όπως η επιδότηση των εργαζομένων, η μείωση του ενοικίου κλπ). Όταν μια επιχείρηση είναι κλειστή, ακόμη και το 40% του ενοικίου να αφαιρεθεί, ο επιχειρηματίας δεν θα μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο 60%. Την ίδια στιγμή τρέχουν οι ασφαλιστικές εισφορές και όλα τα υπόλοιπα έξοδα. Μόνο πραγματικά γενναία μέτρα στήριξης μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο. Από το πρώτο κύμα της πανδημίας υπήρξαν καταστήματα στη Δράμα έκλεισαν και δεν έχουν ανοίξει ξανά. Πιστεύω ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για το διάστημα μετά το δεύτερο lockdown. Αν το νέο lockdown διαρκέσει περισσότερο από ένα μήνα, πιστεύω ότι πολλά μαγαζιά δεν θα ξανανοίξουν γιατί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν οικονομικά. Για τον λόγο αυτό η όποια στήριξη της πολιτείας πρέπει να είναι γενναία και όχι σε μορφή δανείων αλλά σε μορφή ενίσχυσης των επιχειρήσεων».