Κρίσιμη για το Παρανέστι η ένταξη του Φρακτού στα μνημεία Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

0
3835

Αναβλήθηκε λόγω πανδημίας η προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα υπογραφή σύμβασης με το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και η έλευση του Υπουργού Χατζηδάκη.
Μιλάει στα «Χ» ο Δήμαρχος Παρανεστίου, Αναστάσιος Καγιάογλου.

Σε διμερή σύμβαση προχωρά το επόμενο διάστημα ο Δήμος Παρανεστίου και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο «Οικο – πολιτιστική» ανάδειξη του Δήμου Παρανεστίου και ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω Διεθνούς Δικτύωσης από την επιστημονική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E-Ect.
Σκοπός της σύμβασης αυτής είναι η προετοιμασία και σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας, προκειμένου το Παρθένο Δάσος Φρακτού, το οποίο ανήκει στον Δήμο Παρανεστίου, να ενταχθεί στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάδειξη του Δήμου ως χώρου με ιδιαίτερη πολιτισμική και περιβαλλοντική αξία, έχοντας ως τελικό στόχο την αξιοποίηση αυτών των στοιχείων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. O τίτλος «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO» απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες που διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, ανθρωπιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.
Για τη συγκεκριμένη προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου σημείωσε στα «Χ» ότι ο Δήμος Παρανεστίου ήρθε σε επαφή με τον κ. Δημήτρη Εμανουλούδη ο οποίος είναι διευθυντής της Έδρας UNESCO Con-E-Ect στη Δράμα. Ο Δήμος Παρανεστίου είχε ετοιμάσει τη σχετική προγραμματική σύμβαση που επρόκειτο να υπογραφεί την τρέχουσα εβδομάδα και για την οποία αναμενόταν η έλευση του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, ωστόσο λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε με την πανδημία η υπογραφή της σύμβασης αναβλήθηκε για μεταγενέστερο χρόνο. «Η σύμβαση είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίστηκε από αυτό πριν από περίπου δυο μήνες. Στόχος του έργου είναι η ένταξη του Παρθένου Δάσους Φρακτού στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο τέτοιου φυσικού κάλλους που υπάρχει στη χώρα μας. Για τον δήμο μας είναι πολύ σημαντική εξέλιξη. Είναι μια διαδικασία που θα αναδείξει το Παρθένο Δάσος Φρακτού και τον δήμο μας. Θα μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ανάδειξη του Δήμου Παρανεστίου και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του μέσα από τη διεθνή δικτύωση. Σκοπός μας είναι, πέραν των άλλων, η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Δήμο Παρανεστίου ο οποίος θα έχει μόνο όφελος από αυτό το έργο» τόνισε ο Δήμαρχος Παρανεστίου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του αντικειμένου της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Ο Δήμος Παρανεστίου για την υλοποίηση της Προγραμματικής Σύμβασης θα διαθέσει το σύνολο του προαναφερόμενου ποσού. Μάλιστα, όπως προβλέπεται στη σύμβαση που θα υπογραφεί, για την κάλυψη του συνόλου του προϋπολογισμού των εξόδων ο Δήμος Παρανεστίου μπορεί να προχωρήσει σε λήψη χορηγιών, χρηματοδότηση από κρατικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή προγράμματα, καθώς και από κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ