Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2020

0
2065

Πέρασε με παρατηρήσεις η εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας της 4ης Νοεμβρίου η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με την 7η αναμόρφωση προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2020. Στη διάρκεια της συνεδρίασης οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν υπέρ της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής ενώ οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πόλη+Ζωή ψήφισαν την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν.

Ειδικότερα οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Πόλη+ Ζωή ψήφισαν στο μέρος Β’ για τις μεταφορές πιστώσεων στο αποθεματικό κεφάλαιο του δημοτικού προϋπολογισμού, την εξής εναλλακτική πρόταση: Να μην μεταφερθούν στο αποθεματικό 8.500 ευρώ από τον κωδικό ‘Οργάνωση και υλοποίηση ενεργειών τουριστικής προβολής’. Να μην μεταφερθούν στο αποθεματικό 15.000 € από τον κωδικό ‘Καταβολή χρηματικών βοηθημάτων σε άπορους δημότες’. Να μην μεταφερθούν στο αποθεματικό 165.780 ευρώ από τον κωδικό “Δαπάνες διοργάνωσης Ονειρούπολης”. Να μην μεταφερθούν στο αποθεματικό 70.000 ευρώ από τον κωδικό “Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης (σίτισης) για τη λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου”.
Στο Μέρος Γ’ για τις μεταφορές πιστώσεων από το αποθεματικό κεφάλαιο του δημοτικού προϋπολογισμού σε κωδικούς, ψήφισαν τις εξής εναλλακτικές προτάσεις: Να μην μεταφερθεί το ποσό των 7.600 ευρώ για την ‘Παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης ευαισθητοποίησης επιβράβευσης κοινού για την ανακύκλωση με διαδικτυακά μέσα και εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα’. Να μην μεταφερθεί το ποσό των 24.800 ευρώ για την “Δαπάνη για την υπηρεσία σύνταξης και προετοιμασίας φακέλου υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης στις προσκλήσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»”. Να μην μεταφερθεί το ποσό των 210.000 ευρώ για τον κωδικό ‘Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας” και να μην μεταφερθεί το ποσό των 50.000 ευρώ για την “Επιχορήγηση Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας”.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης “Project” υπερψήφισαν την 7η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας όπως κατατέθηκε απο την οικονομική υπηρεσία, αλλά με τις παρακάτω παρατηρήσεις: «1) Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η ενίσχυση του ποσού που αφορά τις υποχρεώσεις του παλιού Φεστιβάλ.
Ωστόσο, η δημοτική αρχή έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά στο να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και δίχως αυτήν την κίνηση, όσα χρήματα και να βάλουμε στον προϋπολογισμό, δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και θα κινούνται οι ιδιώτες με διαταγές πληρωμής έναντι του δήμου.
Σε αυτό το θέμα, είναι τεράστια η ευθύνη του πρώην Αντιδημάρχου Οικονομικών, ο οποίος και σαν ειδικός σύμβουλος, δε δικαιολογεί το μισθό του αφού δεν έχουμε ακούσει από αυτόν οτιδήποτε και δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία, που τουλάχιστον να γνωρίζουμε.
2) Έχουμε πει ότι οι προϋπολογισμοί των νομικών προσώπων πρέπει να είναι πιο καλά προετοιμασμένοι γιατί οι αποκλίσεις της εκτέλεσης τους είναι πλέον πολύ μεγάλες. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει η ανάγκη να πληρωθούν παλαιότερες οφειλές, αλλά αφενός έχουν ήδη ενταχθεί κάποιες πληρωμές στους προϋπολογισμούς παλαιότερων ετών, αφετέρου η επιπλέον επιχορήγηση που ζητείται από το δήμο οφείλεται στην κακή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην αδυναμία της δημοτικής αρχής να εισπράξει το μηνιαίο αντίτιμο από τους μαθητές του Ωδείου, που κατά 70% θα έπρεπε να καλύπτει τις μισθοδοσίες των μη μόνιμων υπαλλήλων που κάθε χρόνο προσλαμβάνουμε.
3) Θεωρούμε ότι η σύνταξη φακέλων για το πρόγραμμα “Τρίτσης” είναι μια εργασία που πρέπει να κάνει η Τεχνική Υπηρεσία. Με νόμο που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο μάλιστα δίδεται η δυνατότητα να υπογράφουν μελέτες και σύνταξη τευχών δημοπράτησης και οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου. Ο Δήμαρχος έχει 2 πολιτικούς μηχανικούς ως συμβούλους και μαζί με τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας θα έπρεπε να καλύπτουν τις ανάγκες σε μια εργασία που δεν είναι πολύ απαιτητική, όπως της σύνταξης φακέλων για το “Τρίτσης”.
Το ποσό μας προϊδεάζει ότι η δημοτική αρχή έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της να δώσει αυτήν την εργασία στη ΔΕΠΑΝ, κάτι στο οποίο διαφωνούμε πλήρως. Όλα τα παραπάνω ελπίζουμε να εισακουστούν και να επιλυθούν. Το ότι ψηφίζουμε την αναμόρφωση δε σημαίνει ότι συμφωνούμε 100% με αυτή, αλλά επειδή πολλά από όσα αναμορφώνουμε είναι αναγκαία, ψηφίζουμε την αναμόρφωση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ