65.000€ οι οφειλές των σχολείων στη ΔΕΥΑΔ

0
13317

“Καταβάλλεται προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος” δηλώνει ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης κ. Χατζηγιάννης.

Σε περίπου 65.000€ ανήλθε το χρέος προς τη ΔΕΥΑΔ από τις σχολικές μονάδες της Δράμας από προηγούμενα έτη, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας με θέμα την έγκριση απολογιστικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2019. Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι υπάρχουν χρέη και από τις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Δράμας προς τη δημοτική επιχείρηση.
Στο περιθώριο της συζήτησης που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο και αφορούσε στην έγκριση απολογιστικών στοιχείων της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το οικονομικό έτος 2019, μετά από παρατήρηση του δημοτικού συμβούλου κ. Στέλιου Μελισσινού διαπιστώθηκε ότι στα απολογιστικά στοιχεία δεν περιλαμβάνονται δαπάνες ύδρευσης των σχολείων.
Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο θέμα σχετικά: «όντως υπάρχει σοβαρό θέμα με τα σχολεία, καθώς από τα προηγούμενα χρόνια και συγκεκριμένα από την περίοδο της διοίκησης του Κ. Χαρακίδη, δεν πληρώθηκαν στη ΔΕΥΑΔ λογαριασμοί ύδρευσης των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης».
«Προέκυψε θέμα που είναι γνωστό στα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΔ. Προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα προκειμένου να πληρωθούν τα χρήματα στη δημοτική επιχείρηση χωρίς να επιβαρυνθούν οι σχολικές επιτροπές. Αυτό που έγινε είναι ανεπίτρεπτο, διότι σε ολόκληρη θητεία αυτοί οι λογαριασμοί ύδρευσης δεν πληρώθηκαν καθόλου.
“Υπάρχει πρόβλημα και με τα γήπεδα”, είπε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Αλέξανδρου Τσιαμπούση πρόσθεσε ότι υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν υδρόμετρα, όπως υπάρχουν προβλήματα και με σχολεία που δεν λειτουργούν.
Μιλώντας για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της παράταξης Πόλη+Ζωή κ. Κυριάκος Χαρακίδης είπε ότι, αν οι οφειλές είναι 65.000€ για δέκα χρόνια, τότε το ποσό της επιβάρυνσης είναι 6500€ τον χρόνο, ενώ πρόσθεσε ότι ο Δήμος Δράμας (δηλαδή η ΔΕΥΑΔ) είναι εκείνος που αποφασίζει για όλες αυτές τις οφειλές των δημοτικών κτιρίων ανάλογα με την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Διευκρίνισε, επίσης, ότι κατά την περίοδο της θητείας του είχε διαπιστωθεί πως σε σχολεία δεν υπήρχαν υδρόμετρα και αυτό το πρόβλημα επιχειρήθηκε να λυθεί και τότε. «Σχετικά με τα χρέη των σχολείων προς την ΔΕΥΑΔ, εναπόκειται στον Δήμο ή στη ΔΕΥΑΔ να διαγράψει ή όχι τα χρέη αυτών των σχολικών κτιρίων (τα οποία ανήκουν στον δήμο) ή αν θέλει να έχει ένα τυπικό τιμολόγιο.»
Ο επικεφαλής της παράταξης Project Δράμα 2020, κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης επεσήμανε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστεί, το κατά πόσο θα έπρεπε, και αν θα ήταν ηθικά σωστό, οι οφειλές προς την ΔΕΥΑΔ, να πληρωθούν από τα σχολεία ή αν θα έπρεπε τα χρήματα που διαθέτουν οι σχολικές επιτροπές να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν άλλες, πιο σημαντικές ανάγκες των σχολείων. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα χρέη προς τη ΔΕΥΑΔ θα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώνονται από τις σχολικές επιτροπές.
Ο επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας κ. Στέργιος Ηλιόπουλος είπε για το ίδιο θέμα, ότι πρόκειται για μια χρεωπίστωση και πρέπει ο δήμος να διαθέσει χρήματα προκειμένου να πληρωθεί η ΔΕΥΑΔ.
Παράλληλα ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γ. Μήτρου είπε «είναι παράλογο να γίνεται συζήτηση αποπληρωμής αυτών οφειλών από τα σχολεία. Πώς είναι δυνατόν να εξασφαλιστούν αυτά τα έσοδα από τις σχολικές μονάδες και από πού; Ο Δήμος πρέπει να απαλλάξει τις σχολικές επιτροπές και τα σχολεία από αυτό το οικονομικό βάρος που αφορά στην κατανάλωση του νερού».
Ο επικεφαλής της παράταξης Προοπτική για τη Δράμα, κ. Κοσμάς Καλαιδόπουλος, σημείωσε ότι στα σχολεία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν υδρόμετρα και ότι κακώς έχουν τοποθετηθεί. Σημείωσε δε ότι η ΔΕΥΑΔ θα πρέπει να επικεντρωθεί, όχι στα ποσά που δεν πληρώθηκαν από τα σχολεία, αλλά στις ποσότητες νερού που καταναλώνονται χωρίς να χρεώνεται με την λαθροληψία.
Να σημειωθεί τέλος, ότι τα απολογιστικά στοιχεία των σχολικών επιτροπών του 2019, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εγκρίθηκαν ομόφωνα από τις δημοτικές παρατάξεις σε εισηγήσεις που έκανε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Αναστασία Τόλιου Δάντζερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ