Νέα τροπή με τη ΔΕΚΠΟΤΑ

0
10571

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση «φρενάρει» την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για λύση της επιχείρησης.
Μιλάνε στα “Χ” οι: Χρ. Μαμσάκος, Μ. Μλεκάνης, Αλ. Τσιαμπούσης και Στ. Ηλιόπουλος.

Νέα τροπή στο θέμα της λειτουργίας ή μη της ΔΕΚΠΟΤΑ φέρνει έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θέτει στο αρχείο την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας, που αφορά τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ.
Όπως αναφέρει σε έγγραφό της που εστάλη στις 23 Απριλίου, ο Δήμαρχος Δράμας δεν παρέχει τη σύμφωνη γνώμη του για την λύση της δημοτικής επιχείρησης, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του νόμου 4674/2020. Η Αποκεντρωμένη στο ίδιο έγγραφο ενημερώνει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας τέθηκε από την υπηρεσία στο αρχείο και δεν θα αποσταλεί για δημοσίευση στο ΦΕΚ.
O Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος αναφέρει στα “X” για τις εξελίξεις που φέρνει για την ΔΕΚΠΟΤΑ το έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης τα εξής: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ έχει μακρά ιστορία και έχει σχέση με τον πολιτισμό. Η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι μόνο η Ονειρούπολη και έπρεπε να μείνει σε λειτουργία. Από τη στιγμή που δίνεται η δυνατότητα βάση του νόμου να παραμείνει σε λειτουργία, η ΔΕΚΠΟΤΑ θα λειτουργήσει. Μέσα από την επιχείρηση μπορούμε να στηρίξουμε πολλούς πολιτιστικούς φορείς και όχι μόνο. Σε σχέση δε με τη διοργάνωση της Ονειρούπολης, μόλις αρχίζει να εξασθενεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην πατρίδα μας με την πανδημία, θα πρέπει να συγκεντρωθούμε όλες οι δημοτικές παρατάξεις προκειμένου να εξετάσουμε από κοινού τον τρόπο διοργάνωσης της φετινής Ονειρούπολης μέσω του Δήμου Δράμας».

Μ. Μλεκάνης: «Aπαξιώνεται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Σχετικά με την απόφαση της αποκεντρωμένης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Μιχάλης Μλεκάνης, είπε στα “Χ” «Με αυτήν απαξιώνεται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυστυχώς με σχέδιο και σκοπιμότητες. Δεν είναι δυνατόν αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να ακυρώνονται, επειδή δεν έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου. Δεν είναι δυνατόν να έχουν αναδρομική ισχύ οι νόμοι. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζονται όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται για την λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς δεν πρόκειται να δεχτούμε το έγγραφο της αποκεντρωμένης. Επίσης δεν πρόκειται να δεχτούμε χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ ούτε κατά ένα ευρώ παραπάνω. Με αυτό τον τρόπο δεν μπλοκάρονται οι υπηρεσίες που προσφέρει η ΔΕΚΠΟΤΑ αλλά οι σκοπιμότητες που προσπαθούν να εξυπηρετήσουν, διότι όλες οι λειτουργίες της ΔΕΚΠΟΤΑ γίνονται και θα γίνονται από τον Δήμο Δράμας».

Aλ. Τσιαμπούσης: «H απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι λανθασμένη»
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Project Δράμα 2020 κ. Αλ. Τσιαμπούσης δηλώνει στα “Χ” για το ίδιο θέμα: «Το έγγραφο δεν είναι απόφαση, δεν αναφέρεται καν σαν απόφαση. Λέει ότι θα έπρεπε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για την λύση της επιχείρησης και για αυτό το λόγο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τίθεται στο αρχείο και δεν στέλνεται για ανάρτηση στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Η πρώτη σκέψη είναι να προσφύγουμε στην Επιτροπή του άρθρου 152. Είναι μία επιτροπή στην οποία απευθύνονται όσοι θέλουν να προσβάλλουν αποφάσεις της Αποκεντρωμένης. Επειδή όμως δεν είναι ακριβώς απόφαση της Αποκεντρωμένης δεν ξέρουμε αν μπορούμε να απευθυνθούμε εκεί.
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει και ο δρόμος των δικαστηρίων. Αυτό όμως είναι κάτι που θα το συζητήσουμε ως παράταξη αλλά προφανώς θα πρέπει να το συζητήσουμε και με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της λύσης της επιχείρησης, για να δούμε πώς θα πρέπει να κινηθούμε. Η δική μας θέση σε σχέση με το έγγραφο της Αποκεντρωμένης, είναι ότι αυτό που αναγράφει δεν είναι ακριβές οπότε και δεν θα έπρεπε να τεθεί στο αρχείο η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς λήφθηκε πριν να ψηφιστεί ο νόμος που ζητούσε τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να λυθεί μία δημοτική
επιχείρηση. Θεωρούμε ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι λανθασμένη. Για αυτό άλλωστε και υπάρχουν οι επιτροπές στις οποίες μπορείς να προσφύγεις. Δεν σημαίνει ότι όλες οι αποφάσεις της Αποκεντρωμένης είναι σωστές.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο που απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου για να λυθεί μία δημοτική επιχείρηση, πρέπει να πούμε ότι στην ουσία αναιρεί την έννοια της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου το οποίο είναι και το πλέον αποφασιστικό όργανο στο Δήμο. Θεωρούμε δηλαδή ότι η απόφαση της Αποκεντρωμένης είναι και αντιδημοκρατική. Εάν μάλιστα πήγαινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ενδεχομένως να κρινόταν και ως αντισυνταγματική. Θυμίζω ότι η αφορμή για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της λύσης της επιχείρησης, ήταν κάποια οικονομικά ανοίγματα τα οποία παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούσαν να εξηγηθούν. Έλειπαν περίπου 150.000€. Θεωρήσαμε επίσης, ότι τα τελευταία χρόνια δεν παρήγαγε το έργο για το οποίο δημιουργήθηκε. Η Δημοτική Αρχή προσπάθησε να περάσει την εντύπωση ότι εμείς δεν πάμε να λύσουμε τη ΔΕΚΠΟΤΑ, αλλά να βλάψουμε την Ονειρούπολη. To Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να μπλοκάρει την λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ διότι τον προϋπολογισμό της τον αποφασίζει το ίδιο».

Στ. Ηλιόπουλος: «Tο Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να μην συνδράμει οικονομικά στη λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ»
Ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της παράταξης Αυτοδιοίκηση Πολιτών Δράμας, σημειώνει στα “Χ” σχετικά με το έγγραφο της αποκεντρωμένης: «Είναι αυθαίρετη αυτή η απόφαση της αποκεντρωμένης. Εμείς θα προσπαθήσουμε να την προσβάλουμε και θα δούμε αν πρέπει να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της παράβασης καθήκοντος όσον αφορά τη μη κατάθεση της απόφασης στο ΦΕΚ. Πριν από λίγο καιρό ούτως ή άλλως η ίδια η Αποκεντρωμένη είχε γράψει ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν νόμιμη. Εκ των υστέρων έρχεται να καταργήσει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς ο Δήμαρχος αποφασίζει να μην εκτελέσει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εμείς θεωρούμε ότι ούτως ή άλλως ο νόμος είναι αντισυνταγματικός καθώς ο Δήμαρχος αποφασίζει να μην εκτελέσει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Θα το κυνηγήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε και θα κάνουμε όσες περισσότερες συμμαχίες μπορούμε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πάνω από όλα αυτή την στιγμή το θέμα της ΔΕΚΠΟΤΑ είναι θέμα που αφορά τη Δημοκρατία. Ξεπερνά τα όρια της απλής εσωτερικής αντιπαράθεσης στην δημοτική επιχείρηση και ίσως να αποτελεί πανελλαδικό ζήτημα. Ας μην ξεχνάμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να μην συνδράμει οικονομικά στην λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ. Να μικρύνει πάρα πολύ ο προϋπολογισμός της στα απολύτως απαραίτητα. Το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να την καταστήσει ανενεργή κλείνοντας την κάνουλα χρηματοδότησης. Να είναι δηλαδή ενεργή μόνο στα χαρτιά και οι αρμοδιότητές της μπορούν
να ασκούνται από τον Δήμο Δράμας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!