7 ως 9 Ιουλίου δωρεάν ιατρικές εξετάσεις από κινητές μονάδες στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου

0
757

Αν. Καγιάογλου στα «Χ»: Ο δήμος ξεκινά και νέο πρόγραμμα τηλεϊατρικής μέσα στο καλοκαίρι


 

Ο Δήμος Παρανεστίου σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Αναγέννηση και Πρόοδος, το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου και με την επιστημονική επίβλεψη τού Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών θα υλοποιήσει το δωρεάν Εθνικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με δύο Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 7/7/2023 μέχρι και 9/7/2023 στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου.
Όπως είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν οι Ιατρικές Ειδικότητες: ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ | ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ | ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟΣ | ΩΡΛ | ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ | ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ | ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ | ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΣ | ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ – ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ και θα πραγματοποιηθούν οι εξής διαγνωστικές εξετάσεις: Ψηφιακή τρισδιάστατη μαστογραφία, Ψηφιακός ακτινολογικός έλεγχος, Μέτρηση οστικής πυκνότητας, Ηλεκτροκαρδιογράφημα – Triplex καρδιάς, Χειρουργική εκτίμηση θυρεοειδούς και μαστού, Έλεγχος κιρσών, Αφαίρεση σμηγματογόνων κύστεων, Λιπωμάτων, Σπίλων – Τεστ ανίχνευσης αιμορραγίας εντέρου (Πολύποδας), Έλεγχος Προστάτη, Τεστ Παπανικολάου (TestPap) – Κολπικός υπέρηχος, Έλεγχος οπτικής οξύτητας – Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης Βυθοσκόπηση, Ακουόγραμμα – Τυμπανόγραμμα – Ενδοσκόπηση, Έλεγχος σκελετικών ανωμαλιών σε παιδιά (σκολίωση, κύφωση), Ορθοπεδικοί εξέταση, Διάγνωση νευρολογικών παθήσεων (ημικρανίες, άνοιες, ν. Parkinson), Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών, Διατροφική αξιολόγηση – Λιπομέτρηση. Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες παρέχουν δωρεάν όλες τις Υπηρεσίες Υγείας.
Όπως ανέφερε επίσης ο Δήμαρχος Παρανεστίου, ο χώρος των εξετάσεων θα είναι στο Κέντρο Υγείας Παρανεστίου γιατί εκείνος ο χώρος μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες. Τόνισε ότι η δράση αυτή είναι σημαντική γιατί δίνεται η δυνατότητα στους κατοίκους του δήμου να κάνουν δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Ειδικά οι κάτοικοι της έδρας του δήμου, που είναι και οι περισσότερο απομακρυσμένοι από τις δομές υπηρεσιών υγείας. Όπως είπε οι δημότες που ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού θα πρέπει να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 210 24 47 694 – 25213 52 300 ή να κλείνουν από μόνοι τους ηλεκτρονικό ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας www.mykim.gr ή της εφαρμογής myKIM.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Παρανεστίου πέραν των άλλων έχει υλοποιήσει και το πρόγραμμα smart med με επισκέψεις σε απομακρυσμένα χωριά και την διάθεση καρδιολόγου, γενικού ιατρού και νοσηλευτών. Πέρα από αυτό έχει στενή συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Παρανεστίου, προσπαθώντας να δώσει λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται και διαθέτοντας εξοπλισμό αλλά και isobox, όπως αυτό που προσέφερε κατά την περίοδο της πανδημίας. Παραχώρησε επίσης στο Κέντρο Υγείας ιατρικά μηχανήματα και άλλο εξοπλισμό όπως καρδιογράφους, απινιδωτές κλπ που κατάφερε να εξασφαλίσει μέσω προγραμμάτων.
Παράλληλα ξεκινά να υλοποιεί και ένα νέο πρόγραμμα τηλειατρικής με χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Interreg. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέξει μέσα στο καλοκαίρι του 2023.
Πάντως σε ό,τι αφορά τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) αυτές θα επισκεφθούν και το Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου στις 10, 11 και 12 Ιουλίου, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά από δωρεάν εξετάσεις. Όπως είπαν σε προηγούμενο ρεπορτάζ στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας στελέχη του Κέντρου Υγείας Κάτω Νευροκοπίου, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είναι αποτέλεσμα της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και διεξάγεται με την επιστημονική επίβλεψη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι εξετάσεις που θα γίνουν θα αφορούν τις ειδικότητες ορθοπεδικού, γυναικολόγου, οφθαλμίατρου, ακτινολόγου, ΩΡΛ, διαιτολόγου, πνευμονολόγου, νευρολόγου, γενικού χειρούργου, ουρολόγου, ψυχολόγου και παιδοψυχολόγου.Οι εξετάσεις θα γίνουν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα ενώ την Τρίτη 11 Ιουλίου και Τετάρτη 12 Ιουλίου οι εξετάσεις θα γίνουν από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πρωτοβουλία του ιδρύματος, το 2014, δημιουργήθηκε και ξεκίνησε τις αποστολές του το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ), το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του ιδρύματος από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση & Πρόοδος», σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, για την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας σε κατοίκους παραμεθόριων περιοχών.
Κινητές Ιατρικές Μονάδες εξοπλίστηκαν με υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, τρισδιάστατο ψηφιακό μαστογράφο, οδοντιατρείο, συγκρότημα μέτρησης της οστικής πυκνότητας και φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας, προσφέροντας τη δυνατότητα σε επιστημονικό προσωπικό να δημιουργεί και να οργανώνει εντός δυο ωρών μία κλινική σε κατάλληλο δημόσιο χώρο στις εκάστοτε απομακρυσμένες περιοχές που επισκέπτονται.
Η παραμονή κάθε αποστολής διαρκεί 2 έως 3 ημέρες, κατά τη διάρκεια της οποίας οι κάτοικοι έχουν τη δυνατότητα να συναντήσουν γιατρούς 15 ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα Ακτινολόγο, Γενικό Γιατρό, Γενικό Χειρουργό, Γυναικολόγο, Καρδιολόγο, Νευρολόγο, Οδοντίατρο, Ορθοπαιδικό, Οφθαλμίατρο, Παιδίατρο, Ωτορινολαρυγγολόγο, Διαιτολόγο, Ψυχολόγο, Εργοθεραπευτή και Ψυχίατρο, καθώς και 26 καταρτισμένους νοσηλευτές και τεχνικό προσωπικό.
Παράλληλα, υποβάλλονται σε μία σειρά διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων, όπως ακτινογραφίες, τεστ ΠΑΠ, triplex καρδιάς, ακτινογραφικούς υπέρηχους θυροειδούς, μαστών, και σε έλεγχο νεοπλασιών, ενημερώνοντας για τον οικογενή χαρακτήρα της νόσου και τον τρόπο που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν μελλοντικά προβλήματα στους ίδιους και τους συγγενείς τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!