70 περίπου μαθητές διαγωνίστηκαν στα Μαθηματικά και τη Φυσική

0
5786

Επανήλθε μετά από διετή παύση ο διαγωνισμός που γίνεται στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου στο Αρρένων


 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή στο αμφιθέατρο του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας ο διαγωνισμός Μαθηματικών και Φυσικής, που διεξάγεται σε ετήσια βάση στη μνήμη του Βασίλη Ξανθόπουλου. Περίπου 60-70 μαθητές των τριών τάξεων του Λυκείου, διαγωνίστηκαν με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας.
Ο διαγωνισμός που επανήλθε φέτος, μετά από δυο χρόνια απουσίας, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Θετικών Επιστημόνων Δράμας με τη συνδρομή της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας αλλά και τη στήριξη του Δήμου Δράμας και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, σε επίπεδο βραβείων.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας κ. Μίλτος Βαβουλίδης, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι φέτος, λόγω της πανδημίας, τα παιδιά που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε αίθουσες ανά σχολείο και όχι ανά τάξη όπως τις προηγούμενες χρονιές. Για παράδειγμα στο αμφιθέατρο «Βασίλης Ξανθόπουλος» έγραψαν τα παιδιά του 3ου και του 4ου Λυκείου που ούτως ή άλλως βρίσκονται στο ίδιο σχολικό περιβάλλον.
Οι διαγωνιζόμενοι/νες είχαν στη διάθεσή τους τρεις ώρες για να απαντήσουν σε τρία θέματα. Δυο θέματα Μαθηματικών και ένα Φυσικής. Τα γραπτά συγκεντρώθηκαν μετά το τέλος του διαγωνισμού με κλειστά τα ονόματα των παιδιών προκειμένου να αξιολογηθούν. Μάλιστα οι απαντήσεις κάθε μαθητή αξιολογήθηκαν από δυο διαφορετικούς εκπαιδευτικούς για λόγους μεγαλύτερης αμεροληψίας.

Τα βραβεία του διαγωνισμού
Σε ό,τι αφορά τις βραβεύσεις των παιδιών που διακρίθηκαν, όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Θετικών Επιστημόνων Δράμας στα «Χ», υπάρχει χρηματικό ποσό ύψους 1.800 ευρώ που διατίθεται από τον Δήμο Δράμας και μοιράζεται στις τρεις τάξεις του Λυκείου που διαγωνίζονται. Σε κάθε τάξη παίρνει 300 ευρώ ο πρώτος μαθητής, 200 ευρώ ο δεύτερος και 100 ευρώ ο τρίτος.
Παράλληλα και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, διαθέτει ποσό της τάξης των 1.500 ευρώ. Επίσης υπάρχει και το χρηματικό βραβείο Τενεκετζή (του κ. Δημοσθένη Τενεκετζή καθηγητή του Πανεπιστημίου του Michigan συμμαθητή και επιστήθιου φίλου του Β. Ξανθόπουλου) που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ για το καλύτερο γραπτό από όλες τις τάξεις.
Στους διακριθέντες μαθητές διατίθενται βιβλία από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. Φέτος λόγω της πανδημίας αποφασίστηκε να μη γίνει η εκδρομή στο CERN, όπως και η εκδρομή που γίνεται εντός της Ελλάδας.
Λόγω των υγειονομικών συνθηκών δεν θα γίνει φέτος και η καθιερωμένη εκδήλωση απονομής των βραβείων, παρά μόνο κάποια επίσκεψη στο δημαρχείο και μια μικρή ολιγομελή συνάντηση για λόγους αποφυγής συγχρωτισμού.

Ο Βασίλης Ξανθόπουλος
Ο Βασίλης Ξανθόπουλος, στη μνήμη του οποίου γίνεται ο διαγω-νισμός, γεννήθηκε στη Δράμα το 1951 και τελείωσε το Λύκειο το 1969. Πτυχιούχος μαθηματικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1973 έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Chicago όπου πήρε πτυχία Masters (1976), PH.D. (1978) στη Φυσική. Από το 1983 και μέχρι τον θάνατό του ο Βασίλης Ξανθόπουλος ήταν καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου διετέλεσε και πρόεδρος τμήματος (1987-90) σε ηλικία μόλις 35 ετών. Δολοφονήθηκε στις 27/11/1990 ενώ δίδασκε τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για την εκτέλεση πολύπλοκων αλγεβρικών υπολογισμών, σε αίθουσα τερματικών του κεντρικού Η/Υ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στην ίδια επίθεση δολοφονήθηκε επίσης και ο μαθηματικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανος Πνευματικός, ενώ τραυματίσθηκε σοβαρά στο χέρι ο καθηγητής του ΑΠΘ Σωτήριος Περσίδης.
Προς τιμή του Βασίλη Ξανθόπουλου το αμφιθέατρο του 1ου Γεν. Λυκείου Δράμας και της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης ονομάσθηκαν «Αμφιθέατρο Βασίλη Ξανθόπουλου». Εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο και ο γνωστός διαγωνισμός στα Μαθηματικά και την Φυσική. Επίσης, καθιερώθηκε να προκηρύσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας «Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Β. Ξανθόπουλου – Σ. Πνευματικού» στη μνήμη τους, η απονομή του οποίου γίνεται από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Εκτός από αυτό το βραβείο, που δίνεται σε Έλληνες επιστήμονες ανεξαρτήτως ειδικότητας και ηλικίας, υπάρχει και το διεθνές “Xanthopoulos Award”, θεσμοθετημένο επίσης από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και απονεμόμενο μία φορά κάθε τρία χρόνια από την General Relativity and Gravitation Society σε επιστήμονα κάτω των 40 ετών που έχει «εξέχουσα (κατά προτίμηση θεωρητική) συνεισφορά στο πεδίο της βαρυτικής Φυσικής». Το βραβείο αυτό, συνοδεύεται από χρηματικό ποσό περίπου 10.000 δολαρίων ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ