Πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, το απόγευμα του Σαββάτου η προγραμματισμένη εκδήλωση μνήμης για την 78ης επέτειο της Μάχης της Κρήτης που διεξήχθη το 1941. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Κρητικών Δράμας “Η Μεγαλόνησος” σε συνεργασία με τον Δήμο της Δράμας.
Στην έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητικών Δράμας Μιχάλης Αθουσάκης πραγματοποίησε σύντομη ομιλία και χαιρετισμό παραπέμποντας στα μηνύματα του αγώνα των Κρητών απέναντι στις δυνάμεις του άξονα, που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα την θέληση και την αποφασιστικότητα των λαών για την διατήρηση της ελευθερίας τους και της εθνικής τους κυριαρχίας.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν εκπρόσωπος της ΙΜ Δράμας και οι βουλευτές Δημήτρης Κυριαζίδης της ΝΔ και Χαρά Κεφαλίδου του ΚΙΝΑΛ όπως και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Δράμας και πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικροχωρίου κ. Χρήστος Κυριακίδης.
Θέμα του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης και διευθυντή του 15 Δημοτικού Σχολείου Δράμας, κυρίου Δημήτρη Μαυρόπουλου ήταν “Η Μάχη της Κρήτης” τις διαστάσεις της οποίας ανέπτυξε και από την σκοπιά των αναφορών που υπάρχουν γι’ αυτήν τα τελευταία χρόνια στα σχολικά εγχειρίδια της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όπως είπε μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο κ. Δημήτρης Μαυρόπουλος, η Μάχη της Κρήτης διεξήχθη μεταξύ 20 Μαΐου και 1 Ιουνίου του 1941. Θύμισε ότι κατά την διάρκεια των γεγονότων της Μάχης της Κρήτης, οι Έλληνες, και απο τους συμμάχους τους οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί προέβαλλαν σθεναρή αντίσταση παρότι τελικά η αντίσταση αυτή κάμφθηκε και το νησί καταλήφθηκε από τους Γερμανούς. Βέβαια όπως σημείωσε ο κ. Μαυρόπουλος, η νίκη των Γερμανών ήταν Πύρρειος, διότι είχαν τεράστιες απώλειες και έκτοτε δεν χρησιμοποίησαν αεροαποβατικές επιχειρήσεις. Μαζί με τους ένστολους σθεναρή αντίσταση προέβαλλε και ο λαός της Κρήτης. Εξ αιτίας αυτής της αντίστασης, αργότερα οι Γερμανοί διέπραξαν σφαγές και βιαιότητες στο νησί.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρόπουλος, είναι σημαντικό να εξετάσει κανείς το πώς αποτυπώθηκε η Μάχη της Κρήτης, στα αναγνωστικά βιβλία από το 1950 έως σήμερα καθώς και στα βιβλία της ιστορίας. Η Μάχη της Κρήτης όπως είπε ο κ. Μαυρόπουλος “Εκπέμπει πάνω από όλα μηνύματα φιλοπατρίας και την ανάγκη να υπερασπιζόμαστε το πάτριο έδαφος με κάθε θυσία.
Σε ότι αφορά την καταγραφή της Μάχης της Κρήτης στα βιβλία της γλώσσας, αυτή δεν υπάρχει από το 1982 και έπειτα. Υπάρχει ουσιαστικά δηλαδή ένα έλλειμμα. Αλλά και στα βιβλία ιστορίας του Δημοτικού η Μάχη της Κρήτης απεικονίστηκε μόνο σε κάποιες περιόδους. Κάτι που προκαλεί ερωτηματικά χωρίς να ανάγουμε αυτή την διαπίστωση σε κάποιου είδους σκοπιμότητα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος Κρητικών Δράμας “Η Μεγαλόνησος” αλλά και όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι, έχουν δεσπόζουσα θέση στα πολιτιστικά πράγματα και είναι γεφυροποιοί μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Μέσα από τις εκδηλώσεις τους όπως αυτή, καλλιεργούν την εθνική μνήμη και την κοινωνική συνοχή με τις εκδηλώσεις τους. Διαπιστώνουμε δηλαδή ότι είναι πολύ σημαντική η παρουσία και η δράση τους στον τοπικό πολιτισμό…”.