80-83 λεπτά στη Δράμα το πετρέλαιο θέρμανσης

0
2709

Σε αναμονή οι δικαιούχοι – Έως 700 ευρώ φέτος το επίδομα
«Παγωμένη ακόμη η αγορά» λέει ο πρόεδρος των πρατηριούχων της Δράμας στα «Χ»

Αυτή ή την επόμενη εβδομάδα εκτιμάται ότι θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει ποιοι είναι δικαιούχοι για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης που φέτος, όπως έκανε γνωστό ο Υπουργός Οικονομικών πριν από λίγες ημέρες, θα είναι της τάξης των 84 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα η αγορά στο πετρέλαιο θέρμανσης στη Δράμα παραμένει παγωμένη, σύμφωνα με όσα είπε στα «Χ» ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων κ. Ιωάννης Κεσκίνογλου, καθώς αφενός πολλοί καταναλωτές εφοδιάστηκαν με πετρέλαιο θέρμανσης κατά την περσινή περίοδο και αφετέρου πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις με τα κριτήρια της επιδότησης ώστε να προχωρήσουν στη συνέχεια στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης.
Η κίνηση στα πρατήρια της Δράμας που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης είναι πολύ υποτονική.
Σε ό,τι αφορά τη διακύμανση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης στη Δράμα αυτή τη στιγμή, κυμαινόταν μέχρι χθες, Τρίτη από 80 έως 83 λεπτά το λίτρο. «Η τιμή του καυσίμου αρχικά ήταν χαμηλότερη, ξεκινώντας από τα 75 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, ακολούθησε αύξηση των διεθνών τιμών. Πιστεύω όμως ότι ακόμα και τώρα είναι καλή η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης» τόνισε ο κ. Κεσκίνογλου και πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις δεν μεταφέρθηκαν στο σύνολό τους στην τελική τιμή καταναλωτή, καθώς οι βενζινοπώλες προσπάθησαν να απορροφήσουν μέρος της αύξησης ώστε να συγκρατήσουν τις τιμές, διότι συν τοις άλλοις δεν υπάρχει η αναμενόμενη ζήτηση.
«Στις λιγοστές παραγγελίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, κινούμαστε τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αποφεύγουμε την άμεση επαφή με τους καταναλωτές» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας.
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί φέτος η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης, παρατηρεί ότι: «Έχουμε μπει στον Δεκέμβριο και ακόμη δεν έχουν ανακοινώσει τον τρόπο με τον οποίο θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης και η επιστροφή των χρημάτων. Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα. Η φετινή χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης θα επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής. Για παράδειγμα, στο Νευροκόπι θα δοθεί μεγαλύτερη επιδότηση από ό,τι στη Δράμα και αλλού.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων Δράμας, εάν τελικώς οι αλλαγές ισχύσουν όπως προαναγγέλθηκαν, θα είναι δικαιότερη η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, διότι δεν μπορεί μια περιοχή όπως το Νευροκόπι και άλλες ορεινές περιοχές που χρειάζονται θέρμανσης 6 μήνες το χρόνο να βρίσκονται στην ίδια βαθμίδα με τις πεδινές περιοχές. Σε όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας στο Νευροκόπι είχαμε θερμοκρασίες που ξεκινούσαν από τους -7 βαθμούς Κελσίου. Για τους κατοίκους αυτών των περιοχών οι αλλαγές θα είναι θετικές.
Παρόλα αυτά, θα πρέπει κάθε χρόνο να υιοθετηθεί από το κράτος η έγκαιρη ενημέρωση για το ποιοι είναι οι δικαιούχοι καθώς και ο τρόπος επιχορήγησης το επιδόματος, όπως επισημαίνει ο κ. Κεσκίνογλου: «τώρα υπάρχουν καταναλωτές που θέλουν να βάλουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά δεν γνωρίζουν τι θα ισχύσει τελικά. Αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και στους καταναλωτές αλλά στους πρατηριούχους. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου. Η διαδικασία για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης πρέπει να είναι έτοιμη την ίδια ημερομηνία. Φέτος διανύουμε μια ιδιαίτερη χρονιά αλλά το ίδιο πρόβλημα το αντιμετωπίσαμε και όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Από 80 έως 700 ευρώ φέτος το επίδομα θέρμανσης
Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν σε τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, ειπώθηκε από τον Υπουργό πως η προτεινόμενη διάταξη προβλέπει ότι, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης που καθορίζονται με αυτήν.
Ουσιαστικά, με την εν λόγω απόφαση σκοπεύουν να εντάξουν και άλλες μορφές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet).

Αναλυτικά τι προβλέπεται για το επίδομα θέρμανσης
Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο, ενώ τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.
Ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας.
Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.
Το ελάχιστο ύψος του επιδόματος θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ, ενώ μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.
Το ύψος του επιδόματος υπολογίζεται σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ και η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης. Σκοπός είναι εντός Δεκεμβρίου να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ