87 έργα ύψους 59 εκατομμυρίων ευρώ προγραμματίζει η Π.Ε. Δράμας για το 2023

0
458

– Στο οδικό δίκτυο και τον πρωτογενή τομέα το κέντρο βάρους των έργων
– Γρ. Παπαεμμανουήλ: «Nα φθάσουμε τη Δράμα εκεί όπου ονειρευόμαστε με πολλή δουλειά και με λίγα λόγια»


Στην 14η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. που διεξήχθη την Πέμπτη 10-11-2022 και στην διάρκεια της οποίας υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης για το έτος 2023 αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου ο Αντοπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ το πρωί της Παρασκευής.
Σύμφωνα με όσα είπε, προβλέφθηκαν σημαντικά τεχνικά έργα και δράσεις για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. Πρόκειται για συνολικά 87 έργα ύψους 59 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εγγράφηκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Π.Ε. Δράμας για το έτος 2023.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας διευκρίνισε ότι τα 356 έργα τα οποία υλοποιούνται στο σύνολο της Περιφέρειας ΑΜΘ, αντιστοιχούν σε 338 εκατ. ευρώ. Μάλιστα πρόσθεσε ότι αν τα 356 έργα διαιρεθούν δια πέντε, δηλαδή το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας ΑΜΘ, τότε αντιστοιχούν 71 έργα σε κάθε νομό. Συνέχισε λέγοντας οτι αν προσθέσουμε στους πέντε νομούς και τα δυο νησιά της Περιφέρειας ΑΜΘ, δηλαδή τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, και τα 356 έργα διαιρεθούν δια επτά, τότε σε κάθε περιοχή αντιστοιχούν 50,8 έργα. Κατά συνέπεια όπως είπε ο αριθμός των 87 έργων που αντιστοιχούν στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι πολύ σημαντικός.
Παραθέτοντας τους άξονες των έργων που προβλέπονται για την ΠΕ Δράμας, είπε ότι αυτά αφορούν στην οδική ασφάλεια και ειδικότερα στους κυκλικούς κόμβους, που αλλάζουν και την όψη των εισόδων της πόλης. Ο ίδιος σημείωσε ότι δημοπρατήθηκε ήδη ο κυκλικός κόμβος της Σόφτεξ και το έργο κατασκευής ξεκινάει σε λίγο καιρό. Είπε επίσης ότι ο κόμβος στην περιοχή του Ξηροποτάμου έχει ολοκληρωθεί αλλά η είσοδος, δηλαδή το 1,5 χιλιόμετρο μέχρι την Λαυρεντιανή Μονή θα ανακατασκευαστεί. Ακόμη μίλησε για την ασφαλτόστρωση που προγραμματίζεται στους δρόμους: 1) Δράμα, Σιδηρόνερο, Σκαλωτή. 2) Το δρόμο από τη διασταύρωση του Βώλακα μέχρι το Νευροκόπι. 3) Το δρόμο από το Βώλακα προς τη Μικροκλεισούρα 4) Το δρόμο από τους Ποταμούς προς τη Μικρομηλιά 5) Από την Πλατανιά του Δήμου Παρανεστίου μέχρι τα όρια του Νομού Ξάνθης και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι προβλέπονται έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας, έργα αναπτυξιακών υποδομών, έργα υποδομών τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης και κυρίως πολλά ενταγμένα έργα για το Φαλακρό. Ακόμη είπε ότι προβλέπεται η ανάδειξη του μονοπατιού Ε6, το οποίο είναι για την ΠΕ Δράμας κάτι πρωταρχικό, διότι θέλει να αναπτύξει τον εναλλακτικό τουρισμό.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ είπε ότι προβλέπονται έργα αναβάθμισης της φροντίδας Υγείας, ύψους περίπου 7,5 εκατ. ευρώ, που κυρίως αφορούν την εξωτερική και εσωτερική ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Δράμας. Πρόσθεσε ότι προβλέπονται έργα κοινωνικής πολιτικής, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Παραρτήματος Χρονίων Παθήσεων, αλλά και έργα ενεργειακής αναβάθμισης του δικαστικού μεγάρου και του Επιμελητηρίου της Δράμας. Μίλησε για έργα υποδομών στον πρωτογενή τομέα. Είπε ότι η κτηνοτροφία και η γεωργία είναι πρωτεύουσας σημασίας και στην κτηνοτροφία, υλοποιείται ήδη το έργο της δημιουργίας ομβροπλατειών, ομβροδεξαμενών, ποτιστρών και δημιουργίας νέων δρόμων για τους κτηνοτρόφους. Τα έργα ξεκίνησαν ήδη στο Βώλακα του Δήμου Νευροκοπίου και θα συνεχιστούν στη Μικρόπολη του Δήμου Προσοτσάνης, στον Ξηροπόταμο του Δήμου Δράμας, στο Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου και στην Περιστεριά του Δήμου Δοξάτου.
Ο κ. Παπαεμμανουήλ μίλησε για το έργο αναδασμού του Δοξάτου, για την μελέτη του οποίου ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη αυτήν την στιγμή. Είπε ότι πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο της τάξης του 1,2 εκατ. ευρώ, το οποίο θα δώσει πνοή στην αγροτική περιοχή του κάμπου του Δοξάτου. Πρόσθεσε ότι είναι προγραμματισμένα πολλά αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα. Μιλώντας για την εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα για την ειδική αγωγή και το Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ) είπε ότι η Περιφέρεια έχει αναλάβει την υποχρέωση μεταστέγασής του στο Γυμνάσιο της Νέας Αμισού, από το ακατάλληλο κτήριο στα Αμπελάκια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ξεκαθάρισε πάντως ότι από τα παραπάνω έργα που είναι τα κυριότερα και τα οποία ανέφερε επιγραμματικά, δεν θα είχε επιτευχθεί τίποτα αν δεν υπήρχε άριστη συνεργασία την διεύθυνση τεχνικών έργων της ΠΕ Δράμας, τα στελέχη της οποίας κινούνται πέρα από τα υπαλληλικά ωράρια και υποχρεώσεις καταθέτοντας την ψυχή τους, γι’ αυτό και υπάρχουν αυτά τα αποτελέσματα.
Σε ό,τι αφορά το ετήσιο πρόγραμμα δράσης του 2023, είπε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχει 39 δράσεις, προϋπολογισμού 702.000 ευρώ και ότι μερικές από αυτές είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές. Ειδικότερα αναφέρθηκε στη μελέτη του αμπελοοινικού δυναμικού της Δράμας, για την κατάρτιση και τεκμηρίωση τεχνικού φακέλου, προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης οίνου (ΠΟΠ) που δεν υπήρχε στη Δράμα, που είναι κατεξοχήν φημισμένη για τα καλά κρασιά της. Η μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα αναφερόμενος σε άλλη δράση που αφορά τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα την πατάτα, μίλησε για το εγχείρημα ανάδειξης, αξιολόγησης και βελτίωσης των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της πατάτας Κάτω Νευροκοπίου. Είπε ότι η δράση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και είναι μια τριετής προγραμματική σύμβαση της τάξης των 90.000 ευρώ. Επιπλέον ο κ. Παπαεμμανουήλ μίλησε και για τη Δραμοινογνωσία, την οποία χαρακτήρισε ναυαρχίδα των εκδηλώσεων, όσον αφορά την ΠΕ Δράμας. Ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Δραμοινογνωσίας διπλασιάζεται και θα ανέρχεται σε 60.000 ευρώ από 30.000 ευρώ που ήταν πριν.
Σε σχέση με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που την προηγούμενη τριετία στηρίχθηκε από την Περιφέρεια ΑΜΘ με προγραμματική σύμβαση με το ποσό των 150.000 ευρώ (50.000 ευρώ κατ’ έτος) ανεβαίνει στις 210.000 ευρώ (δηλαδή 70.000 ευρώ κατ’ έτος). Παράλληλα πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά στο ετήσιο πρόγραμμα δράσεων της ΠΕ Δράμας, εισάγεται και η Ονειρούπολη, την οποία στηρίζει η ΠΕ Δράμας. Παράλληλα ανέφερε δυο δράσεις που θα γίνουν με το τμήμα περιβάλλοντος και υδροοικονομίας. Η πρώτη αφορά τη συνέχεια της δράσης με τίτλο “Το περιβάλλον μας – η ζωή μας». Η δεύτερη δράση αφορά ένα καινοτόμο σύστημα ελέγχου ποιότητας νερού με την ονομασία “ENVIROMENT AQUA quaLITY” που θα αγοραστεί μια φορά και θα χρησιμοποιείται στη συνέχεια από τις υπηρεσίες της Δράμας.
Τέλος όπως είπε ο κ. Παπαεμμανουήλ: «Tόσο το τεχνικό πρόγραμμα όσο και το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΠΕ Δράμας, μας αφήνουν ικανοποιημένους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σταματάμε εδώ. Γιατί στην πορεία υπάρχουν και οι τροποποιήσεις που μπορεί να γίνουν. Ήδη οι υπηρεσίες μας δουλεύουν πυρετωδώς για νέες μελέτες και είμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο για να φθάσουμε τη Δράμα, εκεί που ονειρευόμαστε με πολύ δουλειά και με λίγα λόγια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ