Επέκταση της νόσου που πλήττει τα αιγοπρόβατα φοβούνται οι κτηνίατροι.
Αυξήθηκαν οι εστίες του καταρροϊκού πυρετού σε κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας, καθώς εκτός από την περιοχή του Νευροκοπίου η ασθένεια που προσβάλλει κυρίως τα αιγοπρόβατα εντοπίστηκε και σε κτηνοτροφική μονάδα της περιοχής του Αγγίτη, ενώ εξετάζεται και μια ακόμη μονάδα στην περιοχή του Νικηφόρου για την οποία υπάρχουν υποψίες.
Μέχρι στιγμής εντοπίστηκαν κρούσματα της ασθένειας σε 9 κτηνοτροφικές μονάδες της Δράμας, μία μονάδα στην περιοχή του Αγγίτη και οκτώ μονάδες στην περιοχή του Λεκανοπεδίου Κ. Νευροκοπίου. Επισημαίνεται ότι η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας είναι και η μοναδική όπου εκδηλώθηκε η συγκεκριμένη νόσος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Ο κ. Ανέστης Παπαδούδης, προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας, διευκρίνισε στα «Χ» ότι στις μονάδες όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια ευτυχώς δεν υπήρξαν σοβαρές ζημιές. «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι σε κάθε μονάδα όπου εκδηλώθηκε η ασθένεια, αρρωσταίνουν 3-4 ζώα. Αυτά μπορεί να αναρρώσουν ή κάποιο να χάσει τη ζωή του. Στη συνέχεια, μπορεί να αρρωστήσουν άλλα 3-4 ζώα και έτσι επαναλαμβάνεται αυτός ο ρυθμός. Δηλαδή, δεν έχουμε καταγράψει μέχρι στιγμής ασθένεια σε ολόκληρο το κοπάδι μιας μονάδας. Κατά συνέπεια,είναι σχετικά ήπια η πορεία της νόσου».
Ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας επισημαίνει ότι έχουν γίνει συστάσεις προς τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα, αλλά και στις γύρω κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων, να γίνουν εντομοκτονίες ακόμη και προληπτικά και να μην περιμένουν την εκδήλωση των κρουσμάτων. «Έτσι κι αλλιώς οι δαπάνες των εντομοκτόνων (για μια φορά) θα καλυφθούν από το κράτος» επεσήμανε.
Οι έλεγχοι πάντως της κτηνιατρικής υπηρεσίας της Δράμας γίνονται σε κάθε περιοχή ανάλογα με τις αναφορές των κρουσμάτων. Κατά τους ελέγχους δεν εξετάζονται μόνο οι ύποπτες μονάδες, αλλά και αυτές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Οι υπηρεσίες εκτιμούν ότι αναμένεται επέκταση των κρουσμάτων της ασθένειας όσο κυκλοφορούν τα έντομα που την μεταφέρουν. Στόχος είναι τα ζώα που θα αρρωστήσουν (στην μονάδα όπου θα εντοπιστεί το πρόβλημα) να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος του τμήματος Κτηνιατρικής Δράμας, με την πτώση της θερμοκρασίας, το φθινόπωρο, τα προβλήματα από την ασθένεια θα λάβουν τέλος.
Σε ό,τι αφορά την ασθένεια της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων, ο κ. Παπαδούδης τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία νέα ενημέρωση από την πλευρά της Βουλγαρίας, όπου, όπως είναι γνωστό, είχαν σημειωθεί κρούσματα. Εντός των ελληνικών συνόρων δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αναφορά για κρούσμα της ασθένειας. «Δεν είχαμε καμία αναφορά ούτε από τους θηροφύλακες. Θα δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα με την έναρξη του κυνηγιού και κατά πόσο θα εντοπιστούν κρούσματα σε αγριογούρουνα».