97 νέοι δότες μυελού των οστών βρέθηκαν στην Πετρούσα

0
3246

– Έσπευσαν και από Δράμα και Προσοτσάνη για την εθελοντική δράση
– Άγγελος Δικμάνης στα «Χ»: «H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία»


Ξεπέρασε τις προσδοκίες η εθελοντική δράση που διοργανώθηκε τη Δευτέρα στην Πετρούσα για την εύρεση συμβατών δοτών μυελού των οστών, καθώς βρέθηκαν 97 νέοι εθελοντές δότες μυελού των οστών, ενώ ικανοποιητικός ήταν ο αριθμός των δοτών και στον Βώλακα, όπου έγινε χθες ανάλογη εθελοντική δράση με πρωτοβουλία του φαρμακοποιού κ. Άγγελου Δικμάνη και τη συνεργασία της εθελοντικής ομάδας «Ανδρόνικος».
Ο κ. Άγγελος Δικμάνης δήλωσε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας»: «H συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ειδικά οι άνθρωποι της εθελοντικής ομάδας εξομολογήθηκαν ότι δεν έχει τύχει ξανά να συγκεντρώσουν τόσα δείγματα σε μία ημέρα. Οι άνθρωποι του “Ανδρόνικου” ήρθαν στον Νομό Δράμας για πρώτη φορά και νομίζω ότι το πρόσημο ήταν θετικό. Οι δότες δεν ήταν μόνο από την Πετρούσα. Ήρθε πολύς κόσμος και από την πόλη της Δράμας αλλά και από την Προσοτσάνη, που ενημερώθηκε από τον τοπικό τύπο (υπήρξε σχετικό δημοσίευμα των «Χ») και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα της Δευτέρας, με συνεχή ροή. Στον Βώλακα, όπου γίνεται σήμερα (χθες Τρίτη) ανάλογη δράση, έχει επίσης ικανοποιητικά αποτελέσματα, τηρουμένων των αναλογιών».

Επρόκειτο για μία αξιέπαινη πρωτοβουλία που αφορά εθελοντική δράση για την εύρεση συμβατών δοτών μυελού των οστών. Η δράση είχε χαρακτήρα ενημέρωσης αλλά και ανεύρεσης υποψήφιων δοτών μυελού των οστών. Στην πράξη, οι πολίτες ενημερώθηκαν από τα μέλη της εθελοντικής ομάδας «Ανδρόνικος», από τους ανθρώπους του φαρμακείου και τους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων. Στη συνέχεια, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο, ανάλογο με αυτό που συμπληρώνουν στις περιπτώσεις αιμοδοσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο πολίτης μπορεί να γίνει υποψήφιος δότης. Ακολούθως, έγινε λήψη επιχρίσματος σιέλου με μία μπατονέτα. Τα δείγματα κλείστηκαν σε φακέλους και θα σταλούν σε εργαστήριο των Αθηνών, με σκοπό να διαπιστωθεί αν ο δότης ταυτοποιείται με κάποιους από τους ανθρώπους που περιμένουν για μεταμόσχευση μυελού των οστών. Εφόσον βρεθεί έστω και ένας ο οποίος θα είναι συμβατός, θα ενημερωθεί και εκείνος θα αποφασίσει αν θέλει να σώσει τον άνθρωπο που περιμένει για μεταμόσχευση και έχει προσδόκιμο ζωής μερικών μηνών.

Η εθελοντική ομάδα «Ανδρόνικος» είναι μία ομάδα πανελλήνιας εμβέλειας, ανάλογη με αυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού», που δημιουργήθηκε από μία μητέρα η οποία είχε χάσει το παιδί της, περιμένοντας συμβατό δότη μυελού των οστών και η οποία από τότε αφιέρωσε τη ζωή της στην εθελοντική δράση για αυτόν τον σκοπό. Δυστυχώς, ακόμα και στις ημέρες μας, πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι η διαδικασία εύρεσης δοτών μυελού των οστών είναι μία απλή διαδικασία που μπορεί να σώσει έναν συνάνθρωπό μας. Στην εθελοντική δράση που έγινε στην Πετρούσα και στον Βώλακα μπορούσαν να συμμετάσχουν πολίτες από 18 ως 45 ετών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ