Α. Τσιαμπούσης: «Η ΔΕΚΠΟΤΑ δεν είναι τσιφλίκι»

0
1692

Θέμα άμεσης παραίτησης του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ αποφάσισε να θέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική παράταξη Project Δράμα 2020, όπως έκανε χθες γνωστό δια του επικεφαλής της Αλέξανδρου Τσιαμπούση.

Ο κ.Τσιαμπούσης έθεσε το θέμα της τοποθετήσης νέου οικίσκου στην Ονειρούπολη με το ερώτημα εαν ήταν εκτός διαδικασίας και αναφέρθηκε στην περίπτωση μονιμοποίησης υπαλλήλου ορισμένου χρόνου στην ΔΕΚΠΟΤΑ.

Ο κ. Τσιαμπούσης μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ εξήγησε ότι οι λόγοι που οδηγούν σε αυτή την στάση είναι ότι ο πρόεδρος της ΔΕΚΠΟΤΑ κ. Καλλινικίδης λειτουργεί με αυθαίρετο τρόπο θεωρώντας ότι η δημοτική επιχείρηση είναι “τσιφλίκι” του, παρακάμπτοντας το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης, παρακάμπτοντας το Δημοτικό Συμβούλιο και κάνοντας ότι θέλει στο κομμάτι της Ονειρούπολης.

Τοποθετήθηκε νέος οικίσκος στην Ονειρούπολη εκτός διαδικασίας;
Ο κ. Τσιαμπούσης μάλιστα αναφέρθηκε σε περιστατικό (για το οποίο έχει ενημερωθεί από εκθέτες της Ονειρούπολης) που αφορά την τοποθέτηση νέου οικίσκου τις τελευταίες ημέρες, με παράκαμψη της διαδικασίας που έχει οριστεί για την συμμετοχή των εκθετών. Για τον νέο οικίσκο (που μάλιστα φέρεται να έχει διατεθεί σε εκθέτη που συμμετέχει ήδη στο εμπορικό κομμάτι της Ονειρούπολης) δεν υπάρχει καμία απόφαση από το ΔΣ της δημοτικής επιχείρησης όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης μιλώντας για αυθαίρετη απόφαση του προέδρου της ΔΕΚΠΟΤΑ. Σε νομικό επίπεδο, τόνισε ότι αυτοί που θίγονται από αυτή την απόφαση θα πρέπει να ζητήσουν την συνδρομή των αρχών, του δήμου κλπ για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι που θα δείξουν κατά πόσο είναι νόμιμη η τοποθέτηση του νέου οικίσκου. Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Τσιαμπούσης υπάρχει και το ηθικό μέρος της υπόθεσης που υποχρεώνει την δημοτική παράταξη Project να αναδείξει το πρόβλημα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η περίπτωση μονιμοποίησης υπαλλήλου ορισμένου χρόνου
Ο επικεφαλής της παράταξης Project είπε ότι αυτή δεν είναι η μοναδική περίπτωση που η λειτουργία της ΔΕΚΠΟΤΑ προκαλεί αρνητικές εντυπώσεις. Ανέφερε και την περίπτωση της μονιμοποίησης υπαλλήλου της ΔΕΚΠΟΤΑ με σύμβαση ορισμένου χρόνου για την οποία ο κ. Τσιαμπούσης είχε διευκρινήσει τις προηγούμενες ημέρες…“Στις 18 Δεκεμβρίου στις 16:23 εστάλη με email από το προσωπικό λογαριασμό υπαλλήλου ορισμένου χρόνου στα μέλη του ΔΣ ότι σήμερα (μία ημέρα μετά) στις 13:15 έχει έκτακτο ΔΣ με θέμα την μετατροπή από ορισμένου χρόνου σε αορίστου, σύμβασης εργαζόμενου στη ΔΕΚΠΟΤΑ, μαζί με άλλα 3 θέματα, που προεξοφλούσαν ότι θα περάσει αυτό από το ΔΣ, αφού αφορούσαν τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σε αυτό το πρόσωπο. Τυχαία (!) αυτό το πρόσωπο είναι το ίδιο με εκείνο που έστειλε το email από τον προσωπικό του λογαριασμό.
Πάμε στην ουσία του θέματος και μετά τα καλύτερα:1) Από πού κι ως πού αυτό το θέμα κρίνεται ως έκτακτο και δεν μπορεί να περιμένει το επόμενο τακτικό ΔΣ;2) Η συγκεκριμένη υπάλληλος έχει προσληφθεί με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για συγκεκριμένες ομάδες δικαιούχων. Αυτό το πρόγραμμα προβλέπει επιχορήγηση από τον ΟΑΕΔ για 36 μήνες και υποχρεωτικά η ΔΕΚΠΟΤΑ πρέπει να κρατήσει στην υπηρεσία τον δικαιούχο για άλλους 12 μήνες, πληρώνοντάς τον από τα ταμεία της. Έπειτα από τους 48 μήνες στο σύνολο, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.3) Η πρόσληψη έγινε 5/12/2016 άρα πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος των 36 μηνών επιχορηγούμενης εργασίας. Άρα, το συγκεκριμένο άτομο πρέπει να αρχίσει να πληρώνεται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ για τους επόμενους 12 μήνες για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα. Αντιθέτως, δίχως να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, το συμβούλιο της ΔΕΚΠΟΤΑ εισηγείται την μετατροπή της σύμβασης σε αορίστου χρόνου.
Τίθενται τα ερωτήματα:
1) Είναι νόμιμο να κινήσουμε διαδικασία μετατροπής σύμβασης ορισμένου χρόνου σε αορίστου με απόφαση ΔΣ ή πρέπει να προσφύγει η δικαιούχος στη δικαιοσύνη;
2) Ακόμη κι αν είναι νόμιμο να την κάνει (στην ουσία) μόνιμη υπάλληλο η ΔΕΚΠΟΤΑ μέσω του ΔΣ της, είναι νόμιμο να λάβει τέτοια απόφαση πριν ολοκληρωθεί το 48μηνο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ;
3) Ποια η αναγκαιότητα του έκτακτου του θέματος;
4) Ένα από τα αναπληρωματικά μέλη του ΔΣ, που εκπροσωπεί την παράταξή μας, έλαβε την πρόσκληση μέσω email στις 10:23 αφού το τακτικό μας μέλος ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Ενημερώθηκε τηλεφωνικά, πάλι από την δικαιούχο για την οποία συνεδρίασε το ΔΣ, ότι το συμβούλιο είναι στις 13:30 (όχι δηλαδή στις 13:15 που έλεγε το email). Αυτό δεν είναι το μείζον. Το μείζον θέμα είναι ότι στις 13:30 που το αναπληρωματικό μας μέλος έφτασε στο κτίριο της ΔΕΚΠΟΤΑ, το ΔΣ είχε ήδη ολοκληρωθεί και είχαν ήδη φύγει τα μέλη του, λαμβάνοντας ομόφωνα τις αποφάσεις. Σημειωτέον, δεν υπήρχε κανένας εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, προφανώς γιατί όλοι έχουν επαγγελματικές υποχρεώσεις που δεν μπορούν να τις κανονίσουν όταν ειδοποιούνται τελευταία στιγμή. Πρώτη φορά στα χρονικά συμβαίνει συμβούλιο ή επιτροπή του δήμου να μην περιμένει να έρθουν τα μέλη, έστω ένα πεντάλεπτο. Το απίστευτο ήταν ότι, προφανώς, η απόφαση λήφθηκε σε δευτερόλεπτα, αξιοποιώντας την περίσταση της μη παρουσίας εκπροσώπων της Αντιπολίτευσης”.
Όπως είπε χθες ο κ. Τσιαμπούσης όλες αυτές οι αναφορές και η στάση του προέδρου μέσα στα διοικητικά συμβούλια της δημοτικής επιχείρησης, είναι αρκετά για να ζητηθεί η παραίτηση του κ. Καλλινικίδη αν και σε κάθε περίπτωση η δημοτική παράταξη Project, θεωρεί ότι η δημοτική επιχείρηση της ΔΕΚΠΟΤΑ θα πρέπει να κλείσει. Στην ίδια κατεύθυνση άλλωστε, στον προϋπολογισμό του 2020 θα προτείνει να εγκριθούν κονδύλια αποκλειστικά και μόνο για τις μισθοδοσίες του προσωπικού της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ