Δόθηκε λύση στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ

0
4208

Ανάσα σε ένα μεγάλο αριθμό Δραμινών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες έδωσε η απόφαση της Περιφέρειας ΑΜΘ να διαθέσει χώρο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας
Δράμας προκειμένου να στεγαστεί το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Πλέον οι εξυπηρετούμενοι από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ, δεν χρειάζεται να συνωστίζονται μόνο δυο συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας και κάποιες πολύ συγκεκριμένες ώρες για να εξυπηρετηθούν όπως γινόταν
από το 2012 μέχρι και πριν από λίγες εβδομάδες. Mε το θέμα είχαν ασχοληθεί τα ΧΡΟΝΙΚΑ από τον Ιούνιο του 2019 αναδεικνύοντας τις τεράστιες διαστάσεις του προβλήματος.

Τελικώς από την εξέλιξη των πραγμάτων φαίνεται ότι κάποιοι στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ευαισθητοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα με απόφαση του Χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γ. Παπαδόπουλου έγινε συγχώνευση κάποιων εσωτερικών χώρων που πριν κατελάμβαναν υπηρεσίες της Περιφέρειας και στο ίδιο σημείο εγκαταστάθηκε το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ.
Το φαρμακείο εξυπηρετεί πλέον για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και λειτουργεί από το πρωί μέχρι και το μεσημέρι, δίνοντας ανάσα σε δεκάδες ίσως και εκατοντάδες συμπολίτες μας που εξυπηρετούνται από αυτό (καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς ασθενείς με αυτοάνοσες ασθένειες κλπ). Αυτό που απομένει στην συνέχεια για να λυθεί ολοκληρωτικά το πρόβλημα είναι η τοποθέτηση Φαρμακοποιού που αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, ώστε το φαρμακείο να διατηρεί απόθεμα φαρμάκων και να μην απαιτείται η παραγγελία τους από τους εν λόγω ασθενείς που σήμερα συνεχίζουν να περιμένουν δυο εβδομάδες για την παραλαβή των φαρμάκων τους ή να μετακινούνται σε γειτονικούς Νομούς όπου δεν υπάρχει ανάλογο πρόβλημα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Ωστόσο το θέμα της τοποθέτησης Φαρμακοποιού δεν είναι ζήτημα στο οποίο μπορεί να δώσει λύση η ΠΕ Δράμας αλλά ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η ταλαιπωρία των ασθενών αυτών ήταν αδιανόητη. Επρόκειτο για ένα σοβαρό πρόβλημα που αφορούσε ασθενείς με προβλήματα νεοπλασιών, αυτοάνοσων νοσημάτων και ασφαλισμένους πολλών ακόμη περιπτώσεων όπως ενημερωθήκαμε, που θα έπρεπε να εξυπηρετούνται χωρίς να υφίστανται περεταίρω δοκιμασία πέραν αυτής που ήδη αντιμετωπίζουν με την υγεία τους.Σε αντίθεση με φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ σε άλλες πόλεις, το φαρμακείο στον χώρο του σημερινού Κέντρου Υγείας της Δράμας δεν εξυπηρετούσε τους ασθενείς σε καθημερινή βάση, παρά μόνο δυο ημέρες την εβδομάδα.
Οι ασθενείς ήταν αναγκασμένοι να σπεύδουν πολύ συγκεκριμένες ώρες και ημέρες με ότι αυτό σημαίνει για την διαχείριση του επαγγελματικού και προσωπικού τους χρόνου. Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια των εργαζομένων του οργανισμού που εξυπηρετούσαν τους ασθενείς εκεί, απαιτούνταν η ύπαρξη φαρμακοποιού προκειμένου να λυθούν ουσιαστικά τα προβλήματα.
Οι ασφαλισμένοι αυτών των περιπτώσεων ήταν αναγκασμένοι κάθε μήνα να ακολουθούν μια χρονοβόρα διαδικασία που σε πολλές περιπτώσεις ξεκινούσε από την έκδοση της συνταγογράφησης, περνούσε στην παραγγελία των φαρμάκων που γινόταν στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ τα οποία βρίσκονται εκτός του Κέντρου Υγείας και μετά από την παρέλευση αρκετών ημερών, κατέληγε στην παραλαβή των φαρμάκων πάλι από το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ (που βρίσκεται στο ΚΥ).
Αν σκεφτεί κανείς ότι αυτή ήταν μια διαδικασία που γινόταν σε μόνιμη βάση για τους ασθενείς αυτών των κατηγοριών, διότι πάσχουν απο χρόνιες ασθένειες και χρειάζονται συνεχώς θεραπεία, μπορεί να καταλάβει πολύ εύκολα την ταλαιπωρία που βίωνε ένας μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων και αντίστοιχα οικογενειών στην Δράμα.
Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό, (κάτι που τα ΧΡΟΝΙΚΑ έχουν γράψει ήδη απο τον Ιούνιο του 2019), το μέγεθος του προβλήματος αρκεί και μόνο να αναφερθεί ότι σε γειτονικές πόλεις όπως η Καβάλα, το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ λειτουργεί καθημερινά και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο μέχρι το απόγευμα. Τα δε φάρμακα των ασθενών παραλαμβάνονται άμεσα και χωρίς την καθυστέρηση των 10 ή 15 ημερών που υπάρχει στη Δράμα, αφού εκεί υπάρχει διαθεσιμότητα.
Οι ασθενείς δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται περαιτέρω διατρέχοντας τον όποιο κίνδυνο για την υγεία τους από την καθυστέρηση λήψης της θεραπείας τους. Το πρόβλημα της ταλαιπωρίας των ασθενών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και πρέπει να προμηθευτούν τα φάρμακά τους απο το φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στη Δράμα, ξεκίνησε από το 2012 περίπου και φαίνεται ότι με τις πρόσφατες αποφάσεις παραχώρησης χώρου από την ΠΕ Δράμας οδηγήθηκε σε λύση τουλάχιστον σε ένα μεγάλο βαθμό. Απομένει όπως προαναφέρθηκε το ζήτημα της τοποθέτησης Φαρμακοποιού από τον ΕΟΠΥΥ, ζήτημα που ακόμη βρίσκεται σε εκκρεμότητα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!