Άδεια οδήγησης από τα 17, αλλά με συνοδό

0
1423

Δ. Μακρόπουλος στα «Χ»: «Είναι ήδη σε ισχύ η υπουργική απόφαση από τις προηγούμενες ημέρες»

Σε ισχύ είναι από τις προηγούμενες ημέρες η υπουργική απόφαση που επιτρέπει την έκδοση άδειας οδήγησης για τους οδηγούς που έχουν κλείσει τα 17 έτη, υπό προϋποθέσεις, όπως εξηγεί στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας, κ. Δημήτρης Μακρόπουλος συμπληρώνοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την έκδοση άδειας οδήγησης.
«Ακολουθώντας τη διαδικασία και παρακολουθώντας θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα, οι υποψήφιοι οδηγοί αυτής της κατηγορίας φθάνουν στο σημείο, μετά τις εξετάσεις, να αποκτήσουν ένα “προδίπλωμα” το οποίο όμως τους επιτρέπει να οδηγούν μόνο μέσα στον Νομό κατοικίας τους. Για τη χρήση του διπλώματος, είναι απαραίτητη η παρουσία συνοδού, που θα είναι τουλάχιστον 25 ετών και θα είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης τουλάχιστον για πέντε χρόνια, χωρίς να έχει πόντους στο point system» συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δράμας .
Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18, και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης, δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού για την οδήγηση από τον ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση.
Εντωμεταξύ, σε ότι αφορά τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών, οι εκπαιδευτές είναι σε αναμονή της εφαρμογής του συστήματος διεξαγωγής των εξετάσεων με τη χρήση κάμερας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η διαδικασία δεν θα είναι διαβλητή. Όπως εξηγεί ο κ. Μακρόπουλος: «Η σχετική νομοθεσία για το νέο αυτό σύστημα έχει ψηφιστεί. Οι κάμερες θα είναι 360 μοιρών και θα καταγράφουν όλη την καμπίνα του αυτοκινήτου όπως και τους συμμετέχοντες. Δηλαδή τον υποψήφιο, τον εκπαιδευτή και τον εξεταστή. Την ίδια ημέρα των εξετάσεων, ο εξεταστής θα πρέπει να δίνει την κάμερα στην αρμόδια υπηρεσία και η διαδικασία που ακολουθήθηκε θα μπορεί να ελεγχθεί δειγματοληπτικά από το εποπτικό μέσο που θα λειτουργεί. Η νέα αυτή διαδικασία στις εξετάσεις απόκτησης άδειας οδήγησης θα εφαρμοστεί μετά από διευκρινιστικές οδηγίες που περιμένουμε. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τις κάμερες που θα προμηθευτεί η αρμόδια υπηρεσία, κάτι που μπορεί να διαρκέσει ίσως και ένα χρόνο».
Εν τω μεταξύ, αλλαγές υπάρχουν και στις διαδικασίες που αφορούν στην αντικατάσταση από απώλεια των αδειών οδήγησης καθώς έχουν ακολουθήσει την οδό της ψηφιοποίησης. Στην ψηφιακή πλατφόρμα μπαίνει σιγά σιγά και η ανανέωση του διπλώματος. Διαδικασία που θα μπορεί να γίνει από προσωπικό υπολογιστή ηλεκτρονικά. Πάγιο αίτημα των εκπαιδευτών οδήγησης είναι να πάρουν πιστοποίηση για τη διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας, προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους υποψηφίους οδηγούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ