Άδεια σχολεία χωρίς μαθητές

0
5069

– Μειώνεται το μαθητικό δυναμικό στον Νομό Δράμας
– Σε αναστολή λειτουργίας θα είναι και φέτος τέσσερις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης


Σε αναστολή λειτουργίας θα είναι και την ερχόμενη σχολική περίοδο τέσσερις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και συγκεκριμένα το Νηπιαγωγείο Μοναστηρακίου, το Νηπιαγωγείο Φτελιάς, το Ειδικό Νηπιαγωγείο Κάτω Νευροκοπίου και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κάτω Νευροκοπίου.
Οι συγκεκριμένες σχολικές μονάδες δεν λειτουργούν εδώ και 2 ή 3 χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, όπως είπε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, κ. Λάζαρος Αρτεμιάδης. Ο ίδιος τόνισε ότι παράλληλα έχουν γίνει και προτάσεις για ιδρύσεις σχολικών μονάδων από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας.
Οι σχετικές ανακοινώσεις για αυτές θα γίνουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνεται η ίδρυση ενός πολυδύναμου πολυθέσιου νηπιαγωγείου και κάποιων τμημάτων ένταξης. Παράλληλα, προτάθηκε η συγχώνευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Προσοτσάνης με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Προσοτσάνης, κάτι για το οποίο οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εξέφρασαν αντιρρήσεις στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Όπως είπε ο κ. Αρτεμιάδης, οι αναστολές των σχολικών μονάδων που προαναφέρθηκαν, οφείλονται στην έλλειψη μαθητών, ενώ και σε όλες τις σχολικές μονάδες της Δράμας καταγράφεται μείωση του μαθητικού δυναμικού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της μείωσης του μαθητικού δυναμικού δεν αφορά μόνο την περιοχή της Δράμας, αλλά τη χώρα μας γενικότερα. Η μείωση του αριθμού των μαθητών δεν αφορά, βέβαια, μόνο την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Δράμας. Μείωση των μαθητών υπάρχει και στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτι που φαίνεται και από τη μείωση των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζήτημα που είχε επισημάνει στα «Χ» και η πρώην προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Χρ. Βαμβούρη, λέγοντας ότι ο αριθμός των υποψηφίων στις πανελλαδικές, ακολουθεί φθίνουσα πορεία τα τελευταία χρόνια και αυτό γιατί μειώνονται και οι μαθητές των σχολικών μονάδων.
Η μείωση αυτή του αριθμού των μαθητών συνδέεται ευθέως με το δημογραφικό πρόβλημα, δηλαδή τη μείωση του αριθμού των γεννήσεων αλλά και την μετανάστευση, ζήτημα που απεικονίζεται στα δημογραφικά στοιχεία της απογραφής του 2021. Με βάση αυτά τα στοιχεία, υπενθυμίζεται ότι μειώθηκαν κατά 12% περίπου οι μόνιμοι κάτοικοι του Νομού Δράμας μέσα σε δέκα χρόνια, ενώ η Δράμα, με βάση τα ίδια στοιχεία, είναι ο μοναδικός νομός με διψήφιο ποσοστό μείωσης του πληθυσμού στην περιφέρειά μας. Ο συνολικός αριθμός των μόνιμων κατοίκων του Νομού Δράμας σε μία δεκαετία μειώθηκε κατά 11,9%, φθάνοντας τους 86.621 κατοίκους, με 41.917 άνδρες και 44.704 γυναίκες. Ειδικότερα, ο πληθυσμός του Δήμου Δράμας μειώθηκε κατά 3.351 άτομα και του Δήμου Προσοτσάνης κατά 2.322 άτομα, σε σχέση με την απογραφή του 2011.
Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν προοιωνίζουν θετικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά την αύξηση του μαθητικού δυναμικού και το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει και άλλη μείωση των λειτουργούντων σχολικών μονάδων τα επόμενα χρόνια, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία από έρευνα των «Χ», μόνο την τελευταία διετία οι μαθητές στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας μειώθηκαν κατά 250-300 περίπου και το στοιχείο αυτό από μόνο του είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που υπάρχει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ