« Άδικες ενισχύσεις στην κτηνοτροφία»

O πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης καταγγέλλει στα ΧΡΟΝΙΚΑ

0
2781

Διαμαρτύρονται για την άνιση αντιμετώπιση των κτηνοτρόφων σε Δράμα, Καβάλα, Σέρρες και Θράκη τα δυο παραρτήματα του ΓΕΩΤΕΕ (Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) με κοινή επιστολή τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κο Σταύρο Αραχωβίτη.

Η διαμαρτυρία αφορά τις ενισχύσεις για την διατήρηση των βιολογικών πρακτικών και μεθόδων παραγωγής στην κτηνοτροφία όπως εξηγεί στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κος Ζαφείρης Μυστακίδης διευκρινίζοντας ότι ενώ ως γεωγραφική περιοχή εφαρμογής του μέτρου των ενισχύσεων αναφέρεται όλη η επικράτεια η κατανομή των ενισχύσεων αφορά μόνο δυο Περιφέρειες και αφήνει εκτός τις άλλες 11 μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια ΑΜΘ.
“Μιλάμε για φωτογραφικές ενισχύσεις που αφορούν μόνο δυο Περιφέρειες της χώρας” όπως καταγγέλλει στα ΧΡΟΝΙΚΑ ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρωτόγνωρη εξέλιξη, με δεδομένο μάλιστα ότι η Περιφέρειά μας είναι πύλη εισόδου ζωονόσων λόγω γειτνίασης με άλλες χώρες όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία. Επίσης με δεδομένη και την παλιότερη αδικία που έχει να κάνει με την κατανομή των βοσκοτόπων. Με βάσει και τους δυο αυτούς παράγοντες μειώνεται περισσότερο το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας μας σε σχέση με τις υπόλοιπες 12 Περιφέρειες. Προφανώς κάποιοι θέλουν να ενισχύσουν τις δυο Περιφέρειες που κατευθύνονται οι πιστώσεις για την Βιολογική Κτηνοτροφία για τους δικούς τους λόγους…” σημείωσε ο κος Ζαφείρης Μυστακίδης.
Στην επιστολή διαμαρτυρίας που εστάλη χθες από τα δυο ΓΕΩΤΕΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:
“Με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στην πρόσκληση με αρ. πρωτ.: 1102/72525/8-4-2019 για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συμμετοχή στο Μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014 – 2020 και το οποίο αφορά την δράση 11.2.2 Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία ενώ αναφέρεται ως γεωγραφική περιοχή εφαρμογής όλη η Ελληνική επικράτεια, όσον αφορά την κατανομή των πιστώσεων αυτή γίνεται σε μόνο 2 περιφέρειες της χώρας εξαιρώντας τις υπόλοιπες 11.
Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του ΠΑΑ όσον αφορά το συγκεκριμένο μέτρο.
Κύριε Υπουργέ η περιφέρεια την όποια εκπροσωπούμε τα δύο παραρτήματα αυτή της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έχει αξιόλογη και μεγάλη σε μέγεθος κτηνοτροφία τόσο στην αιγοπροβατοτροφία όσο και στην βοοτροφία. Δυστυχώς όμως η κτηνοτροφία μας τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί αρκετές μειώσεις και αδικίες εξαιτίας τόσο των εμφανίσεων σοβαρών ζωονόσων λόγω και της γειτνίασης της με άλλες χώρες (Τουρκία – Βουλγαρία) όσο και αδικιών από την πολιτεία, οι οποίες αφορούν την κατανομή των βοσκοτόπων, κατά την οποία στην περιφέρεια μας αναλογούσαν πολύ λιγότεροι βοσκότοποι σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων μας όσον αφορά τις ενισχύσεις από διάφορα Μέτρα του ΠΑΑ (Εξισωτική αποζημίωση, Βιολογική Κτηνοτροφία κ.α) αφού η ενίσχυση σε αυτά υπολογίζεται με βάση την έκταση σε βοσκότοπο που έχει ο κάθε παραγωγός, Για παράδειγμα ένας παραγωγός με συγκεκριμένο αριθμό ζώων στην περιφέρεια μας λαμβάνει πολύ μικρότερη ενίσχυση σε σχέση με ίδιο παραγωγό που κατέχει τον ίδιο αριθμό ζώων σε άλλη περιφέρεια (συμπεριλαμβανομένων των 2 παραπάνω περιφερειών που αναφέρονται στην παρούσα πρόσκληση).
Πρέπει να τονισθεί επίσης ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων στην περιφέρεια μας έχει στραφεί στην βιολογική εκτροφή για να βελτιώσει το εισόδημα του και να μπορέσει να ανταγωνιστεί το δυσοίωνο περιβάλλον για αυτόν στην ευρύτερη περιοχή. Έτσι αρκετοί παραγωγοί έχουν συνάψει συμβάσεις με πιστοποιητικούς φορείς αναμένοντας μία νέα πρόσκληση βιολογικής κτηνοτροφίας. Με την παρούσα πρόσκληση στερείται της δυνατότητας του να ενταχθεί στο ανάλογο μέτρο.
Όσα σας αναφέρουμε παραπάνω ισχύουν και για την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών που αν και υπάγεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ανήκει στην δικαιοδοσία του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε..
Κύριε Υπουργέ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για άρση των αδικιών που προκύπτουν με την συγκεκριμένη πρόσκληση και είμαστε στη διάθεση σας ώστε να συνδράμουμε από κοινού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!