Αγανακτισμένοι οι πατατοπαραγωγοί

0
21345

– Οι αγρότες εξετάζουν ακόμα και συμβολικό κλείσιμο του Τελωνείου Εξοχής την Κυριακή, για τις αποζημιώσεις που ακόμα δεν έχουν καταβληθεί
– Απ. Βέσμελης στα «Χ»: «Έμειναν ξεκρέμαστοι οι αγρότες, αλλά και οι γεωπόνοι και οι προμηθευτές»

Μέχρι και το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου Εξοχής την Κυριακή για μία περίπου ώρα εξετάζουν οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου που έχουν πλέον αγανακτήσει από τις συνεχείς αναβολές στην καταβολή των αποζημιώσεων που θα ελάμβαναν λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία στην περσινή σοδειά της φθινοπωρινής πατάτας.
Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται, ωστόσο οι κινήσεις διαμαρτυρίας από την πλευρά των πατατοπαραγωγών μοιάζουν πλέον αναπόφευκτες. Αυτό διότι, πέραν των συνεχών αναβολών στην καταβολή των αποζημιώσεων, νιώθουν και αδικημένοι, καθώς, όπως λένε, οι αγρότες που αντιμετώπισαν προβλήματα σε άλλες περιοχές της χώρας αργότερα από το λεκανοπέδιο έχουν ήδη λάβει εδώ και αρκετό καιρό τις αποζημιώσεις που ενέκρινε η πολιτεία.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου και αντιπρόεδρος της ομάδας των πατατοπαραγωγών ΙΚΕ, κ. Απόστολος Βέσμελης, επισημαίνει για τα προβλήματα αυτά στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι οι πατατοπαραγωγοί εξετάζουν κινητοποιήσεις για την ερχόμενη Κυριακή και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό του Τελωνείου της Εξοχής για μία ώρα, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Αν και η απόφαση αυτή δεν ήταν τελεσίδικη μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, οι πατατοπαραγωγοί σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις που μπορεί να έχουν και άλλη μορφή, καθώς η καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις αντοχές τους.
Η τελευταία επικοινωνία που έγινε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των αποζημιώσεων πραγματοποιήθηκε από τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου κ. Βέσμελη την προηγούμενη εβδομάδα. Η διαβεβαίωση που υπήρξε από την πλευρά του οργανισμού ήταν ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα πληρωθούν αυτοί που δεν έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ, σύμφωνα με την ίδια διαβεβαίωση, οι υπόλοιποι που έλαβαν την επιστρεπτέα επρόκειτο να πληρωθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου.
«Δυστυχώς, τα γυρίσανε πάλι. Καταβολή των αποζημιώσεων δεν είδαμε. Μας κοροϊδεύουν. Η δέσμευση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πραγματοποιήθηκε. Το θέμα αυτό εκκρεμεί εδώ και αρκετούς μήνες. Μας είχαν πει ότι θα μας πληρώσουν τον Ιούνιο. Είμαστε στον Αύγουστο και κανείς δεν μπορεί να μας πει πότε θα πληρωθούμε. Η νέα παραγωγή, που θα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο και μετά, προχώρησε με πολλά προβλήματα. Με επιταγές, με εγγυητικές και υποσχέσεις προς τους γεωπόνους και τους προμηθευτές ότι, μόλις καταβληθούν οι αποζημιώσεις, θα πληρωθούν και αυτοί. Δυστυχώς, όμως, έμειναν ξεκρέμαστοι και οι αγρότες, αλλά και γεωπόνοι και οι προμηθευτές» σημειώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κ. Νευροκοπίου.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βέσμελης, οι οχλήσεις προς τους τοπικούς βουλευτές και τους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν συνεχείς μέχρι σήμερα. Παρά τις πιέσεις που υπήρξαν προς την πολιτεία, δυστυχώς, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση μέχρι σήμερα. Προσθέτει, επίσης: «Πλέον ο κόσμος κουράστηκε. Δεν αντέχει άλλο. Όταν βλέπει ότι πληρώνονται αγρότες σε άλλα σημεία της χώρας όπου έπαθαν ζημιές τον Απρίλιο, ενώ στο Νευροκόπι είμαστε απλήρωτοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι φυσικό να νιώθει ότι αδικείται. Μια ζωή ήμασταν αδικημένοι».
Να σημειωθεί ότι η φετινή καλλιεργητική περίοδος της πατάτας έχει φθάσει στο τέλος της και από αρχές Σεπτεμβρίου θα αρχίσει να διατίθεται στους εμπόρους. Παρά τα προβλήματα και την έλλειψη ρευστότητας, οι πατατοπαραγωγοί ευελπιστούν ότι φέτος τα πράγματα ίσως είναι καλύτερα, καθώς η ζήτηση στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται ότι έχει αποκτήσει θετικότερες προοπτικές την τελευταία περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αγρότες του λεκανοπεδίου θα πρέπει να πληρωθούν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται για τα προβλήματα της περσινής σοδειάς από την πανδημία. Κι αυτό γιατί, εκτός από τους ίδιους και τις ανάγκες τους, θα πρέπει να πληρωθούν και άλλοι επαγγελματίες που τους στήριξαν για να μπορέσουν να φθάσουν στη νέα σοδειά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ