Αγιασμός στα θεμέλια του νέου ναού των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Κοινότητα Ποταμών

1
1722

Το έργο τελικά θα υλοποιηθεί χάρη στην επιμονή και τη δωρεά του κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλου


 

Την Παρασκευή 8 Απριλίου, παρουσία του Μητροπολίτη Ζιχνών-Νευροκοπίου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, δημοτικών συμβούλων και αντιδημάρχων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου και βέβαια του ευεργέτη κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλου και των κατοίκων της κοινότητας Ποταμών έγινε ο αγιασμός των θεμελίων της καινούργιας εκκλησίας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.
Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια από τον κ. Δημήτρη Σιδηρόπουλο, που κατάγεται από την Κοινότητα Ποταμών του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου, ο οποίος ήθελε να πραγματοποιήσει δωρεά για την ανακατασκευή του ετοιμόρροπου Ιερού Ναού που βρίσκεται στους Ποταμούς.

Μια προσπάθεια που πέρασε από διάφορα κύματα
Αξίζει να θυμηθούμε ότι όπως έχει δηλώσει στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο υιός του δωρητή, Αβραάμ Σιδηρόπουλος, η δωρεά του πατέρα του, Δημήτρη Σιδηρόπουλου, ήταν μια προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από περίπου 14 χρόνια με στόχο την αναπαλαίωση του ναού. «Η αρχική προσπάθεια οδήγησε σε μια μελέτη η οποία τελικά απορρίφθηκε ως ασύμφορη μετά και από τη γνωμοδότηση του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, με το σκεπτικό ότι αυτού του είδους οι ναοί, που δεν έχουν κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, δεν αξίζει να αναστηλωθούν κατά τον τρόπο αυτό. Στη συνέχεια εκπονήθηκε μια νέα μελέτη ανέγερσης νέου ναού από τον πατέρα μου Δημήτρη Σιδηρόπουλο. Το 2010, ήταν η χρονιά κατά την οποία είχαμε τα μηνύματα της οικονομικής κρίσης που αχνοφαινόταν αλλά και τις αντιδράσεις κάποιων κατοίκων του χωριού, που θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε να γκρεμιστεί ο ναός. Θεωρήθηκε τότε ότι δεν θα πρέπει διχαστεί το χωριό και να ακολουθήσει μια αντιπαράθεση που δεν έχει καμία λογική. Στις 17 Ιουλίου του 2021, το θέμα συζητήθηκε παρουσία 150 περίπου κατοίκων, του Δημάρχου Νευροκοπίου, του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, εκπροσώπων της αντιπολίτευσης του δήμου και εκπροσώπων του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Η απόφαση που λήφθηκε ήταν σχεδόν ομόφωνη με 2-3 εξαιρέσεις».
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, κ. Γιάννης Κυριακίδης, είχε τονίσει για το ίδιο θέμα ότι ο Δημήτρης Σιδηρόπουλος, προτίθεται να κάνει μια μεγάλη δωρεά για την ανακατασκευή της εκκλησίας. Όπως είπε ο Δήμαρχος, «Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από το 2008 και τότε εκφράστηκαν κάποιες αντιδράσεις από ορισμένες πλευρές, έτσι το έργο δεν προχώρησε. Αλλά ο κ. Δημήτρης Σιδηρόπουλος επανήλθε. Έγιναν επισκέψεις τόσο στον Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου όσο και σε εμένα. Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο της κοινότητας. Συζητήσαμε το θέμα και θεωρήσαμε σκόπιμο να κάνουμε μια συγκέντρωση όλης της κοινότητας, στον υπαίθριο χώρο της πλατείας, ώστε να δούμε αν υπάρχει κάποιος που διαφωνεί. Η απόφαση ήταν ομόφωνη να προχωρήσει η δωρεά με τις ευχές και την ευλογία του Μητροπολίτη Ζιχνών και Νευροκοπίου, αλλά φυσικά και με τη στήριξη του Δήμου Νευροκοπίου, όπου χρειαστεί».
Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Σιδηρόπουλου, η οποία ευτυχώς είχε αίσιο αποτέλεσμα τελικά, αφού θα οδηγήσει στην κατασκευή νέου Ιερού Ναού στη θέση του ετοιμόρροπου που υπήρχε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!