Λύρες και νταχαρέδες από την Πετρούσα σε εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής στην Αθήνα

1
2180

Μιλά στα «Χ» ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας, κ. Κωνσταντίνος Πουρνάρκας


 

Λύρες και οι νταχαρέδες από την Πετρούσα θα εκπροσωπήσουν τη Μακεδονία και τις κοινότητες του Νομού Δράμας στην εκδήλωση Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Οι Λύρες της Στεριάς και της Θάλασσας – Μια Δοξαριά Ελλάδα» που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου. Στην εκδήλωση θα παίξουν παραδοσιακά όργανα (λύρα και νταχαρέ) μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου της Πετρούσας, κάτι που γεμίζει ικανοποίηση τη διοίκηση και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πετρούσας κ. Κωνσταντίνο Πουρνάρκα, όπως δήλωσε ο ίδιος στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας». Η μουσική παράσταση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» και είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρείας Συναυλιών Φόρμιγξ και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές είναι μια παράσταση αφιερωμένη στις πολλές και διαφορετικές παραδόσεις της λύρας, από διάφορες περιοχές του Ελληνισμού, με αυθεντικούς λαϊκούς οργανοπαίκτες και χορευτικές ομάδες. Ανάμεσα στη μεγάλη οικογένεια των λαϊκών οργάνων με δοξάρι, οι λύρες έχουν μια δική τους ενέργεια· μια ιδιαίτερη ισορροπία ανάμεσα στο απολλώνιο μέτρο και φως και στην εκρηκτική διονυσιακή ενέργεια. Εκπροσωπούν τον αρχέγονο ήχο, το κύρος της παράδοσης και της τελετουργίας σε πανηγύρια και γιορτές, γάμους και χοροστάσια. Και σε πολλά μέρη αντιστέκονται ακόμη έως τις μέρες μας στην παντοδυναμία του βιολιού.
Ο κάθε τόπος έχει τη δική του λύρα, σε σχήμα, κατασκευή, κουρδίσματα, τεχνικές παιξίματος και δεξιοτεχνία. Στη μεγάλη γιορτή που φιλοξενούν οι Γέφυρες, οι λύρες του Αιγαίου (από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Ικαρία και τη Λήμνο), οι λύρες της Μακεδονίας (από τη Δράμα), οι λύρες της Θράκης (από τους Αναστενάρηδες), ο κεμεντζές του Πόντου, ο κεμανές της Καππαδοκίας, καθώς και ο ιδιαίτερος τύπος της λύρας από την Κωνσταντινούπολη και τη Μικρά Ασία συναντιούνται σε μια απογειωτική «δοξαριά» και μας αποκαλύπτουν το τεράστιο ηχητικό σύμπαν αυτού του μικρού αλλά θαυματουργού οργάνου.
Την έρευνα, την καλλιτεχνική επιμέλεια και την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει αναλάβει ο Λάμπρος Λιάβας, αναπληρωτής καθηγητής εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας. Ο κ. Λάμπρος Λιάβας έχει πραγματοποιήσει επιτόπιες έρευνες και μουσικές καταγραφές σ’ όλη την Ελλάδα και στα Ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας. Έχει επιμεληθεί βιβλιογραφικές και δισκογραφικές εκδόσεις, ταινίες ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, συνέδρια, φεστιβάλ και συναυλίες παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ άλλων έχει ασχοληθεί με οργάνωση αρχείων, μουσικοκριτική και παραγωγή ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών για την ελληνική μουσική.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!