Αιμοδοσία και προληπτικές εξετάσεις για παιδιά στην πλατεία Ελευθερίας

0
6115

– Διπλή πρωτοβουλία του Δήμου Δράμας προληπτικής ιατρικής για παιδία από τις 14 έως και τις 18 Ιουνίου
– Αλ. Παναγιωτίδης στα «Χ»: «Καλό είναι όσοι μπορούν να δώσουν αίμα και δεν έχουν προβλήματα υγείας να προσέλθουν»

Δωρεάν πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής για παιδιά Δημοτικού θα υλοποιήσει ο Δήμος Δράμας, από τις 14 έως και τις 18 Ιουνίου στην πλατεία Ελευθερίας, σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπ. Υγείας, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού», τον Ιατρικό Σύλλογο Ν. Δράμας, τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Ν. Δράμας, την Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας και τη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών Δράμας.
Μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ο εντεταλμένος σύμβουλος Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης δήλωσε: «Το πρόγραμμα θα αρχίσει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 18 Ιουνίου, από τη 13:00 έως τις 20:00 καθημερινά. Την πρώτη ημέρα υλοποίησης του προγράμματος, Δευτέρα 14 Ιουνίου που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδοσίας, στη Δράμα θα έρθουν, δύο κινητές μονάδες από το νέο κινητό πολυιατρείο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» του Οργανισμού «Χαμόγελο του Παιδιού», στελεχωμένο με εξειδικευμένο προσωπικό. Στην πρωτοβουλία θα συμμετέχουν και εθελοντές οδοντίατροι και ιατροί των ειδικοτήτων παιδιατρικής και ΩΡΛ της περιοχής μας, οι οποίοι θα παρέχουν δωρεάν παιδιατρική, οδοντιατρική και ογκολογική εξέταση σε παιδιά Δημοτικού. Επίσης, θα βρίσκεται στη Δράμα και δεύτερη κινητή μονάδα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την πραγματοποίηση αιμοδοσίας».
Όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης, η συνεργασία του Δήμου Δράμας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» για τη διεξαγωγή αιμοδοσίας έχει επαναληφθεί, ωστόσο, η δεύτερη πρωτοβουλία που αφορά την προληπτική ιατρική διεξάγεται για πρώτη φορά. «Σκοπός είναι να εξεταστούν τα παιδιά που θα προσέρχονται με τη συνοδεία των γονέων τους ενώ είναι αυτονόητο ότι για όλα τα στοιχεία των εξεταζόμενων όπως και τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα τηρηθεί το ιατρικό απόρρητο. Σε προληπτικό ιατρικό και οδοντιατρικό έλεγχο θα υποβάλλονται μόνο τα παιδιά τα οποία συνοδεύονται από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους και έχουν μαζί τους υπογεγραμμένο σχετικό έντυπο συγκατάθεσης. Στα παιδιά που θα υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο θα παραδίδεται ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, προκειμένου οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Για λόγους προστασίας των προσωπικών δεδομένων των παιδιών, το «Χαμόγελο του παιδιού» θα τηρεί μόνο δελτίο με τα αποτελέσματα του προληπτικού ελέγχου, χωρίς τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και μόνο για στατιστικούς λόγους».
Πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι γονείς επιθυμούν τη συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα πρέπει να προβούν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τις υπηρεσίες του Δήμου Δράμας για ραντεβού στο 25210-21906, στο τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Δράμας.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή της αιμοδοσίας, όπως είπε ο κ. Παναγιωτίδης, καλό είναι να προσέλθουν για να δώσουν αίμα όσοι μπορούν, καθώς οι ανάγκες είναι υπαρκτές σε καθημερινή βάση. «Έχουμε πολλούς ογκολογικούς ασθενείς και άλλους οι οποίοι χρειάζονται σε καθημερινή βάση πολλές φιάλες. Γι’ αυτό είναι καλό όσοι μπορούν να δώσουν αίμα και δεν έχουν προβλήματα υγείας να προσέλθουν στην αιμοδοσία. Θα πρέπει να συνεννοηθούν καταρχάς με το Τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας, για να κλείσουν ραντεβού και να ενημερωθούν για τις περαιτέρω λεπτομέρειες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ