Αιμοδοσία πρωί – απόγευμα στο Νοσοκομείο Δράμας

0
937

– Τεράστιο το ενδιαφέρον των πολιτών για τους τραυματίες στα Τέμπη
– Έγινε ήδη η πρώτη αποστολή αίματος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης


 

Ευρύ κύμα αλληλεγγύης εκδηλώνεται και στη Δράμα για τους τραυματίες του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος που συνέβη στην περιοχή των Τεμπών το βράδυ της Τρίτης και είχε ως αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο τουλάχιστον 46 επιβάτες και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την ώρα που γραφόταν αυτό το ρεπορτάζ χθες.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κα Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας εξέφρασε τα θερμά της συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και την συμπαράστασή της στους συγγενείς των τραυματιών για τους οποίους ευχήθηκε καλή ανάρρωση.
«Η τραγωδία ήταν ανείπωτη. Τα λόγια περισσεύουν σε αυτές τις περιπτώσεις» είπε η κα Καρατζόγλου η οποία σε ότι αφορά το ζήτημα της προσπάθειας συγκέντρωσης αίματος, επεσήμανε ότι τα νοσοκομεία έχουν επάρκεια σε αίμα, ωστόσο την πρώτη ημέρα αν και υπήρχε επάρκεια, για λόγους ασφαλείας και επειδή δεν γνώριζε κανείς τι θα προκύψει, έγινε η πρώτη αποστολή αίματος από το Νοσοκομείο της Δράμας σε Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο ήταν ένα από τα εφημερεύοντα που υποδέχθηκαν τραυματίες μετά το δυστύχημα. «Έκτοτε δεν μας ζητήθηκε γιατί προφανώς και από το τεράστιο ενδιαφέρον για εθελοντική αιμοδοσία που γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία, τους χώρους υγείας και από τον Ερυθρό Σταυρό» πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά την αιμοδοσία στο Νοσοκομείο Δράμας, τόνισε ότι επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αποφασίστηκε να λειτουργήσουν και επιπλέον βάρδιες στο τμήμα αιμοδοσίας για να υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης όλων όσων θέλουν να προσέλθουν για αιμοδοσία και έχουν αυτή τη δυνατότητα είτε το πρωί είτε μόνο σε απογευματινή ώρα.
Όσοι ενδιαφέρονται για εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να επικοινωνούν με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας στο τηλέφωνο 25213-50331, να κλείνουν ραντεβού. Η αιμοδοσία γίνεται τα πρωινά εκτός σαββατοκύριακου από τις 8 το πρωί μέχρι 13.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 17.30′ έως τις 19.30′ για να εξυπηρετηθούν και όσοι έχουν δυσκολία να προσέλθουν το πρωί. Αν δούμε ότι το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό, τότε αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, σίγουρα τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας και θα δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση» τόνισε η κα Καρατζόγλου, προσθέτοντας ότι όσοι θέλουν να προσφέρουν αίμα αλλά έχουν την οποιαδήποτε απορία σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία θα πρέπει να τηλεφωνούν στο ίδιο τηλεφωνικό νούμερο για να πάρουν την οποιαδήποτε πληροφορία.

Η πρόεδρος του συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κα Παρθένα Κιόρτεβε, μιλώντας στα «Χ» για την προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος, είπε ότι μαζί με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας έγινε πρόταση –σε επικοινωνία που υπήρξε με την αιμοδοσία του νοσοκομείου– να διοργανωθεί αιμοδοσία και στην πλατεία της Δράμας, κάτι ανάλογο με αυτό που έγινε σε άλλες πόλεις, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να στηρίξει κάτι τέτοιο. Η ίδια είπε ότι ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου καλεί τους πολίτες να προχωρήσουν σε εθελοντική αιμοδοσία για τις ανάγκες των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Παράλληλα και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιάννης Παπαδόπουλος είπε ότι το σωματείο εργαζομένων ανέπτυξε μια πρωτοβουλία προκειμένου να συγκεντρωθεί αίμα για τις ανάγκες των τραυματιών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, όχι μόνο από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου αλλά και γενικότερα από όλους τους πολίτες που θέλουν να δώσουν αίμα. Παράλληλα τόνισε ότι υπήρξε ανάλογη απόφαση και από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Δράμα, που καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο αλλά και γενικότερα τους πολίτες της Δράμας να συμβάλουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος. «Ήδη η ανταπόκριση είναι πολύ μεγάλη. Το τηλεφωνικό κέντρο της αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Δράμας δεν σταματάει να χτυπάει. Όμως η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη και η προσπάθεια συνεχίζεται. Καλό είναι όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθελοντική αιμοδοσία να κλείσουν πρώτα ένα ραντεβού τηλεφωνικά, γιατί η ανταπόκριση του κόσμου για αιμοδοσία είναι πολύ μεγάλη και πιθανόν να μην μπορέσουν να εξυπηρετηθούν χωρίς προηγούμενη τηλεφωνική συνεννόηση».

Την ίδια ώρα πάντως η θλίψη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα είναι μεγάλη σε ολόκληρη τη χώρα. Όπως είναι γνωστό η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει τριήμερο πένθος από την Τετάρτη 1 Μαρτίου. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής υπέβαλλε την παραίτηση του μετά το τραγικό συμβάν, αναλαμβάνοντας όπως ανέφερε σε δήλωση του την πολιτική ευθύνη για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Το ίδιο έκαναν και οι επικεφαλής του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη σύσταση υπερκομματικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ενώ ο σταθμάρχης που εμπλέκεται στην υπόθεση του δυστυχήματος αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανθρωποκτονίες από αμέλεια κατά συρροή και σωματικές βλάβες όπως και για διατάραξη της ασφάλειας συγκοινωνιών.
Η τραγωδία όμως δεν έχει τέλος όχι μόνο για τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και για όσους επιχειρούν να εντοπίσουν επιζώντες ανάμεσα στα συντρίμμια των τρένων στην περιοχή του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Σύμφωνα με πηγές των «Χ» από υπηρεσιακούς παράγοντες, από την μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων τα πρώτα βαγόνια συνεθλίβησαν. Κάηκε το κυλικείο και προκλήθηκε φωτιά από την οποία αναπτύχθηκαν υψηλές θερμοκρασίες 1300 -1500 βαθμών Κελσίου. Η προσπάθεια πάντως συνεχίζεται, με την δράση των διασωστικών ομάδων και της ΕΜΑΚ. Χθες Πέμπτη, όπως ανέφεραν οι ίδιες πληροφορίες είχαν ελαχιστοποιηθεί οι πιθανότητες να ανασυρθεί κάποιος ζωντανός στα συντρίμμια. Στο σημείο του συμβάντος χθες εργαζόταν κυρίως οι γερανοί που σήκωναν τα βαριά υπολείμματα που έμειναν από την σύνθλιψη, με την ελπίδα να βρεθεί και κάποιος ακόμη επιζώντας. Η επιχείρηση ανεύρεσης επιζώντων ή σορών θα συνεχιστούν μέχρι να απομακρυνθούν όλα τα κομμάτια των τρένων, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία διέθεσε για τη συγκεκριμένη επιχείρηση μέχρι χθες, 50 οχήματα, ειδικά, διασωστικά, υδροφόρα, βοηθητικά και γερανοφόρα. Επίσης διέθεσε 150 πυροσβέστες, στους οποίους περιλαμβανόταν στελέχη της της 2ης ΕΜΑΚ της Θεσσαλονίκης, της 7ης ΕΜΑΚ της Λαμίας, της 8ης ΕΜΑΚ της Λάρισας και ομάδες από τη 2η ΕΜΟΔΕ της Θεσαλονίκης και της Λαμίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!