O καρκίνος στην παιδική ηλικία θεραπεύεται. Οι δότες μυελού των οστών είναι η ελπίδα

Γίνε μέρος της θεραπείας του παιδικού καρκίνου

0
1277

Μία πολύ χρήσιμη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της Δράμας


 

Mια πολύ χρήσιμη ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά του παιδικού καρκίνου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Μαρτίου στο διοικητήριο της Δράμας στην αίθουσα Κ. Καραμανλή. Στην ίδια εκδήλωση υπήρξε ενημέρωση για το πώς μπορεί να γίνει κανείς δότης μυελού των οστών και να σώσει ανθρώπινες ζωές.
Το θέμα της ενημερωτικής δράσης ήταν: «O καρκίνος στην παιδική ηλικία θεραπεύεται! Μπορεί εσύ να είσαι η θεραπεία! Γίνε δότης μυελού των οστών! Γίνε η ελπίδα!». Διοργανωτές ήταν το ΜΕ…ΝΟΥ καφέ παντοπωλείο – μεζεδοπωλείο, ο σύλλογος γονέων παιδιών με νεοπλασματικές ασθένειες Βορείου Ελλάδος «Λάμψη», το περιφερειακό τμήμα Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, το Κοινωνικό Ινστιτούτο Ενεργών Πολιτών Ελλάδος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μεταμοσχευμένων Μυελού των Οστών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Μητροπολίτης Δράμας Σεβασμιότατος κ. Δωρόθεος, ο κ. Δημήτρης Μπόσκος από το Με…ΝΟΥ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Όλγα Βασιλείου, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας κ. Παρθένα Κιόρτεβε και άλλοι. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η παιδίατρος κα Αναστασία Σαρόγλου.
Η κα Σαρόγλου μιλώντας στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας είπε σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή ότι ο παιδικός καρκίνος θεραπεύεται και γίνεται μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών, να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών, για να σωθούν έγκαιρα όσα παιδιά μπορούν να σωθούν. Η κα Σαρόγλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» είπε ότι θεωρεί πως υπάρχει άγνοια στην κοινή γνώμη και χρειάζεται ενημέρωση, ως προς το τι είναι ο δότης μυελού των οστών. «Μερικοί μπερδεύονται με την εθελοντική προσπάθεια για δότες αίματος ή ακόμη και οργάνων. Δεν έχει καμία σχέση αυτό είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Υπάρχει επίσης άγνοια και ως προς τη θεραπεία των νοσημάτων αυτών διότι η Λευχαιμία που αποτελεί το μεγαλύτερο ποσοστό, θεραπεύεται κατά 80% και ένα μικρό ποσοστό που θα παραμείνει με υποτροπή, σε αυτό χρειαζόμαστε σίγουρα τους δότες. Υπάρχουν και άλλα νοσήματα βέβαια τα οποία θα μπορούσαν να θεραπευτούν από τους δότες μυελού των οστών, όπως η Απλαστική αναιμία, μεταβολικά νοσήματα κλπ.».
Όπως είπε η κα Σαρόγλου στα «Χ» σε ένα τόσο αμιγή πληθυσμό όπως είναι οι Έλληνες έχουμε πολύ μεγάλη πιθανότητα να βρούμε τυχαία έναν δότη μυελού των οστών, εκτός του συγγενικού μας περιβάλλοντος. Επομένως είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να δραστηριοποιηθούμε σαν Έλληνες και σε αυτήν την κατεύθυνση. Όμως δεν είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των εθελοντών με αποτέλεσμα, να απευθυνόμαστε και στην παγκόσμια “δεξαμενή” στην οποία βεβαίως και εκεί έχουμε να προσφέρουμε πολλά. Δυστυχώς μπορεί να χάσουμε παιδιά τα οποία μπορεί να έχουν κάνει υποτροπή από την Λευχαιμία, αν δεν υπάρξει δότης τους και αν δεν βρεθεί δότης στο συγγενικό τους περιβάλλον.

Τι γίνεται όμως με τους δότες μυελού των οστών στη Δράμα;
Όπως αναφέρει η κα Σαρόγλου: «Στη Δράμα είχε δραστηριοποιηθεί ο Ιατρικός Σύλλογος στην Ονειρούπολη σε προγενέστερο χρόνο, οπότε είχαμε ένα ικανό ποσοστό εθελοντών, μετά όμως από την πανδημία όλα αυτά ατόνισαν γιατί ο φόβος των ανθρώπων να απευθυνθούν στα νοσοκομεία ήταν πολύ μεγάλος. Τώρα όμως που έχουμε μια καλύτερη έκβαση της πανδημίας, πρέπει να αναζωπυρώσουμε το ενδιαφέρον όχι μόνο για τους δότες μυελού των οστών αλλά και για δότες αίματος και μοσχευμάτων οργάνων».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Δράμας κα Όλγα βασιλείου τόνισε στα «Χ» ότι: «Yπήρξε προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη ενημερωτική εκδήλωση λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη αλλά την ίδια ώρα που κάποιοι γονείς είχαν χάσει τα παιδιά τους, θεωρήθηκε ότι θα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα ελπίδας για κάποια παιδιά τα οποία νοσηλεύονται με νεοπλασματικές παθήσεις και τα οποία μπορούν να βρουν ένα συμβατό δότη και να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Το να γίνει κανείς δότης μυελού των οστών είναι μια απλή εξέταση. Χρησιμοποιείται σάλιο και τακτοποιείται ο γεννητικός κώδικας. Σαν Έλληνες επειδή είμαστε ένας αμιγής πληθυσμός, έχουμε μεγάλο ποσοστό πιθανότητας να βρεθεί ένας συμβατός δότης για αυτά τα παιδιά. Ξεκινήσαμε το 2016 στο πλαίσιο της Ονειρούπολης, σαν Ιατρικός Σύλλογος Δράμας με τη συνδρομή του Ερυθρού Σταυρού. Το 2018 κατεβήκαμε στο ίδρυμα «Ελπίδα» και εγώ προσωπικά παρέδωσα 1100 δείγματα. Όταν τα παρέλαβε ο υπεύθυνος της τράπεζας μυελού των οστών μου είπε ότι πρώτη φορά παρέλαβε τέτοια ποσότητα και από μια απομακρυσμένη περιοχή όπως η Δράμα. Eίναι ύψιστη πράξη αγάπης το να σώσεις ένα παιδί με αυτό τον τρόπο».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση έγινε και λήψη δειγμάτων για τον εντοπισμό υποψήφιων δοτών μυελού των οστών από τους εθελοντές του παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Μάλιστα όπως είπε η πρόεδρός του κα Νίνα Παπαδοπούλου ο κόσμος θα πρέπει να μάθει πως μπορεί να γίνει δότης μυελού των οστών και να σώσει μια ζωή για να προσθέσει: “Είναι κάτι απλό δεν πρέπει να φοβάται κανείς. Παίρνουμε λίγο επίχρισμα σιέλου και κατόπιν βλέπουμε αν ο εθελοντής είναι συμβατός και έχει την μεγάλη τύχη να σώσει μια ανθρώπινη ζωή. Αυτό που προσπαθεί να κάνει ο Ερυθρός Σταυρός είναι να βρει εθελοντές συνειδητοποιημένους που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν μικρά παιδιά που πάσχουν από νεοπλασίες».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!