Με απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Δράμας που αφορά τις οδούς Εθνικής Αμύνης και Αγίας Σοφίας
Την ακύρωση των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων σε τμήματα οδών περιμετρικά της πλατείας Ελευθερίας αποφάσισε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (ΕΠΖ) του Δήμου Δράμας που συνεδρίασε κατεπειγόντως με τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.
Στην ουσία ακυρώνεται η προηγούμενη απόφαση για την πεζοδρόμηση των δρόμων γύρω από την πλατεία Ελευθερίας κάθε Κυριακή μεταξύ 11:00 και 21:00 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Παραμένει όμως η πεζοδρόμηση του λιθόστρωτου επάνω στην πλατεία Ελευθερίας που αφορά διαφορετική απόφαση του Δήμου Δράμας.
Η απόφαση κατάργησης της πεζοδρόμησης στις οδούς Εθνικής Αμύνης και Αγίας Σοφίας που ίσχυε τις Κυριακές λήφθηκε κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι από την πεζοδρόμηση εμποδίζεται η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο Δράμας. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά το σύντομο διάστημα εφαρμογής των συγκεκριμένων πεζοδρομήσεων τις Κυριακές σημειώθηκαν αντιδράσεις από επαγγελματίες και άλλους πολίτες της περιοχής που διαμαρτύρονταν ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν εξυπηρετούν την κίνηση των πεζών τις Κυριακές, ενώ δυσχεραίνουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων που παραμένουν ανοικτές. Παράπονα βέβαια υπήρξαν και για τον περιορισμό της πρόσβασης προς το Νοσοκομείο Δράμας.
«Η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής δεν αφορά το κομμάτι του πλακόστρωτου δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, αλλά την οδό Εθνικής Αμύνης και την Αγίας Σοφίας» εξήγησε χθες στα «Χ» ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και μέλος της ΕΠΖ κ. Χρήστος Κυριακίδης. «Το μέτρο δοκιμάστηκε και είδαμε ότι δεν αποδίδει αυτά που περιμέναμε. Γι’ αυτό τον λόγο υπήρξε η συγκεκριμένη απόφαση που ήταν ομόφωνη από τα μέλη όλων των παρατάξεων» εξήγησε ο Αντιδήμαρχος και υπενθύμισε ότι «ούτως ή άλλως η απόφαση των μονοδρομήσεων στις οδούς Αγίας Σοφίας και Εθνικής Αμύνης τις Κυριακές ήταν προσωρινή και είχε ως καταληκτική ημερομηνία την 30ή Νοεμβρίου. Υπενθυμίζω ότι η απόφαση των μονοδρομήσεων είχε ληφθεί από κοινού από τα μέλη όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στην ΕΠΖ».
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γ. Καψημάλης ανέφερε πως «μετά από ομόφωνη απόφαση του ΔΣ έγινε μια πιλοτική εφαρμογή της προ εικοσαετίας μελέτης, η εφαρμογή της οποίας κρίθηκε εκ του αποτελέσματος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η πεζοδρόμηση των 150m στην πλατεία έγινε στο πλαίσιο του εκτελούμενου έργου της οδοποιΐας και η υπηρεσία εφάρμοσε την κυκλοφοριακή μελέτη.
Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη + Ζωή» και μέλος της ΕΠΖ κ. Φώτης Νικολαΐδης είπε στα «Χ» ότι «αποφασίστηκε η κυκλοφορία στις δύο οδούς όπου έγιναν μονοδρομήσεις να επιστρέψει στην προηγούμενη κατάσταση, με βάση το γεγονός ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη αφού δημιούργησε προβλήματα, μεταξύ άλλων και στην κίνηση των πολιτών προς το Νοσοκομείο Δράμας. Στην επιτροπή ξεκαθάρισα ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να έχει ληφθεί νωρίτερα λόγω των προβλημάτων και των δικαιολογημένων αντιδράσεων που διαπιστώθηκαν. Παρότι στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε πει να έρθει άμεσα το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, το θέμα ήρθε μόλις την Τρίτη».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης πήρε θέση για το θέμα και σημείωσε στα «Χ» ότι: «Καλώς δοκιμάστηκε το μέτρο της μονοδρόμησης στις δυο οδούς γύρω από την πλατεία. Όταν όμως διαπιστώνουμε ότι κάτι δεν πετυχαίνει, θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να το αλλάξουμε. Θεωρώ ότι ορθώς λήφθηκε η απόφαση για αυτή την αλλαγή, παρότι θεωρώ ότι θα μπορούσε να έχει ληφθεί μία ή δυο εβδομάδες νωρίτερα. Το θέμα των πεζοδρομήσεων γενικώς έχουμε υπογραμμίσει, ως παράταξη, ότι δεν θα πρέπει να εξετάζεται με αποσπασματικό τρόπο. Θα πρέπει να υπάρχει ένα συνολικό πλάνο. Η παράταξή μας είναι σχεδόν έτοιμη να καταθέσει τη συνολική πρόταση για τις πεζοδρομήσεις στην πόλη της Δράμας το επόμενο διάστημα».
Πιο αναλυτικά, στη διάρκεια της συζήτηση του θέματος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο κ. Φ. Νικολαΐδης ψήφισε τις θετικά για την τροποποίηση, λέγοντας πως είναι «υπέρ των πεζοδρομήσεων και των ανοικτών πόλεων, ταυτόχρονα με σημαντικές παρεμβάσεις. Ήταν λανθασμένη η αρχική απόφαση, απέτυχε το εγχείρημα αφού βασίστηκε σε μία μελέτη εικοσαετίας που εφαρμόζεται τμηματικά και δημιουργεί προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών. Άργησε η δημοτική αρχή. Πρέπει να δει τα πράγματα διαφορετικά». Στο τέλος πρότεινε κατά τη διάρκεια της Ονειρούπολης και τα Σαββατοκύριακα να κλείνει η πλατεία και το κέντρο, με αποφάσεις της ΕΠΖ.
Η κ. Χ. Σιδερά ψήφισε θετικά για την τροποποίηση συμφωνώντας με τον κ. Νικολαΐδη και προσθέτοντας ότι «Τα 100m–150m που μένουν ως πεζόδρομος είναι ασύνδετο μέρος με την υπόλοιπη πόλη και θα πρέπει να συμπεριληφθεί με κάποιο τρόπο για να λυθεί το θέμα».
Η κ. Π. Κιόρτεβε ψήφισε θετικά στο θέμα λέγοντας πως είναι «υπέρ των πεζοδρομήσεων και των σύγχρονων πόλεων, ταυτόχρονα με σημαντικές παρεμβάσεις. Το ότι απέτυχε το εγχείρημα ήταν γιατί έγινε βιαστικά, δεν έγινε ενημέρωση των πολιτών, έτσι ώστε να συνηθίσουν, δημιουργώντας προβλήματα όπως η πρόσβαση προς το Νοσοκομείο. Θα πρέπει ο Αντιδήμαρχος να άρει και την πεζοδρόμηση των 150m στην πλατεία, γιατί δεν έχει νόημα».