Αίτημα για ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού στον Μαυρόβατο Δράμας

0
2300

Ο χώρος είναι δημοτικός και για το θέμα αυτό καλείται να λάβει αποφάσεις το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Σε ανασκαφές για την ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού στην περιοχή του Μαυροβάτου επιδιώκει να προχωρήσει ένας πολίτης ο οποίος έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα προκειμένου να αδειοδοτηθεί, αφού πέραν των άλλων η έκταση στην οποία θέλει να προχωρήσει στις σχετικές εργασίες, είναι δημοτική και μάλιστα μισθωμένη από άλλον ιδιώτη.
Πρόκειται για έναν χώρο έκτασης 11.600 τ.μ. που αποτελεί σχολική περιουσία ιδιοκτησίας του Δήμου Δράμας.
Ο ενδιαφερόμενος προσπάθησε και στο παρελθόν να κάνει εκσκαφές σε διάφορα ακίνητα ψάχνοντας για χαμένο θησαυρό. Την ίδια ώρα η Κοινότητα Μαυροβάτου δηλώνει αναρμόδια να δώσει την έγκρισή της για άδεια ανασκαφής κρυμμένου θησαυρού και παραπέμπει το θέμα για τη σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας.
Βέβαια, σε αυτή την υπόθεση πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο δημοτικός χώρος για τον οποίο υπάρχει το αίτημα ανασκαφής είναι μισθωμένος σε άλλον ιδιώτη μετά από δημοπρασία που προηγήθηκε από τον Δήμο Δράμας και η μίσθωση του λήγει το 2026.
Μάλιστα ο σημερινός μισθωτής της έκτασης έχει εκφράσει τη διαφωνία του καθώς η μίσθωση που υπέγραψε θα διαρκέσει για ακόμη πέντε χρόνια. Ωστόσο, όπως αναφέρει, εάν δοθεί άδεια από τον Δήμο Δράμας τότε δεν θα είναι δυνατή η αξιοποίηση του επίμαχου αγροτεμαχίου για αγροτικούς σκοπούς. Ο μισθωτής σε αναφορά του προς τον Δήμο Δράμας, σημειώνει ότι ο ενδιαφερόμενος για την ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού έχει κάνει και άλλες ανασκαφές κατά το παρελθόν στο ίδιο και σε άλλα αγροτεμάχια δημιουργώντας σε αυτά ζημιές που τελικά καλούνται να πληρώσουν άλλοι. Παράλληλα ο σημερινός μισθωτής έχει προειδοποιήσει τον Δήμο Δράμας ότι εάν δώσει την άδειά του για ανασκαφή τότε ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει ένδικα μέσα, τόσο εναντίον του Δήμου Δράμας όσο και εναντίον του ενδιαφερόμενου για ανασκαφή, ζητώντας αποζημίωση αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ.
Αξίζει να επισημανθεί πάντως ότι μέχρι σήμερα, τόσο στον Δήμο Δράμας όσο και στους υπόλοιπους δήμους του Νομού Δράμας, έχουν γίνει ουκ ολίγες προσπάθειες ανασκαφής. Η άποψη πολλών από τους ανθρώπους που επιδίδονται σε έρευνες και ανασκαφές κατά καιρούς, είναι ότι όχι μόνο η Δράμα, αλλά και ολόκληρη η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχει κρυμμένους θησαυρούς, ακόμα και από την εποχή των «Κομιτατζήδων» οι οποίοι είχαν διαπράξει πολλές ληστείες και έκρυβαν τα κλοπιμαία στο έδαφος ή αλλού.
Μόλις τον Νοέμβριο του 2021 είχε γίνει προσπάθεια ανασκαφής για τον εντοπισμό θησαυρού δίπλα στο ένα, από τα δύο εκκλησάκια που βρίσκονται στην είσοδο της Κοινότητας της Αγίας Παρασκευής. Οι ενδιαφερόμενοι συμπολίτες μας είχαν πληροφορίες ότι κάτι υπάρχει στο σημείο αυτό και θεώρησαν ότι όντως είναι έτσι, αφού κάποιοι άνθρωποι του χωριού τους είπαν ότι στο ίδιο σημείο βρέθηκαν θαμμένοι θησαυροί δύο φορές. Τελικώς όμως η προσπάθεια απέβη άκαρπη καθώς αφού έσκαψαν σε βάθος 1,30 μ. βρήκαν μόνο έναν μικρό βράχο διαστάσεων 30×40 που περιείχε κάποια σιδεράκια και ψήγματα χρυσού. Αυτά μάλλον τους παρέσυραν στην ανασκαφή και παρότι εργάστηκαν για δύο ημέρες τελικά δεν βρέθηκε αυτό που περίμεναν.
Οι προσπάθειες εντοπισμού κρυμμένου θησαυρού στην περιοχή μας δεν είναι λίγες σε αριθμό μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν ήταν αντίστοιχα μεγάλο και το ποσοστό επιτυχίας των προσπαθειών που έγιναν. Άξιο λόγου είναι ότι πολλοί από τους κυνηγούς χαμένων θησαυρών συνεχίζουν τις προσπάθειες επί πολλά χρόνια, χωρίς να απογοητεύονται εύκολα από τις αποτυχίες. Εξάλλου η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ