Χωρίς εμπειροτέχνες εκπαιδευτικούς το Μουσικό Σχολείο Δράμας

0
9070

– Τρεις μήνες μετά την έναρξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς
– Η καθυστέρηση στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών που επέλεξαν κυρίως παραδοσιακά μουσικά όργανα

Ερωτηματικά προκαλεί η καθυστέρηση της ένταξης των εμπειροτεχνών εκπαιδευτών μουσικής, κυρίως παραδοσιακών οργάνων, στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας, καθώς ενώ ο Νοέμβρης εισέρχεται στο τρίτο του δεκαήμερο, δεν έχουν κληθεί να ετοιμάσουν ούτε καν τα χαρτιά τους για να διδάξουν στο σχολείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι εμπειροτέχνες μουσικοί εκπαιδευτές είχαν κληθεί στο διάστημα Αυγούστου – Σεπτεμβρίου να δηλώσουν σε ποιες περιοχές θέλουν να διδάξουν προκειμένου να ενταχθούν στα Μουσικά Σχολεία και να διδάξουν στους μαθητές τους συμπληρώνοντας τα κενά που υπάρχουν. Ακόμη και πέρσι που οι διαδικασίες έτρεχαν τέτοιον καιρό, οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτές εντάχθηκαν στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας στις 28 Ιανουαρίου! Ουσιαστικά πέρσι η πρόσληψή τους έγινε στη μέση της σχολικής χρονιάς!
Οι ωρομίσθιοι εμπειροτέχνες εκπαιδευτικοί πραγματοποιούν διδασκαλία σε μαθήματα παραδοσιακών οργάνων και συγκεκριμένα στο σαντούρι, την ποντιακή λύρα, την γκάιντα, τα παραδοσιακά κρουστά, τη λύρα Μακεδονίας και το ούτι. Συνήθως η πρόσληψη αυτών των εκπαιδευτικών γίνεται μέχρι το φθινόπωρο και ορισμένες φορές αργότερα, μέχρι και τον Νοέμβριο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εκμάθηση των παραδοσιακών οργάνων είναι ένα βασικό στοιχείο για τη λειτουργία των μουσικών σχολείων και τα μαθήματα αυτά είναι βασικά για τη μουσική παιδεία των μαθητών.
Η καθυστέρηση στην πρόσληψη των εκπαιδευτικών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εκπαίδευση των παιδιών που επέλεξαν τα συγκεκριμένα μουσικά όργανα, αφού η διδασκαλία τους, με την ταχύτητα που κινούνται οι διαδικασίες, αρχίζει στην καλύτερη περίπτωση στα μέσα της εκπαιδευτική περιόδου.
Από την άλλη πλευρά η καθυστέρηση στην πρόσληψη των ωρομισθίων εμπειροτεχνών μουσικών εκπαιδευτικών δημιουργεί εύλογα προβλήματα και στους ίδιους καθώς θα κληθούν να εργαστούν μόνο για τη μισή σχολική περίοδο, είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά. Πολλοί μάλιστα από τους εκπαιδευτικούς της συγκεκριμένης κατηγορίας τόσο στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας όσο και αλλού, υφίστανται ήδη μια πολύχρονη ταλαιπωρία στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Αντίθετα αντί τα προβλήματα έγκαιρης ένταξής τους στα σχολεία να λύνονται, φαίνεται ότι αυξάνονται.
Σημειώνεται ότι οι συμβάσεις των ωρομισθίων καθηγητών περιορίζουν κατά πολύ τα δικαιώματά και τις απολαβές τους, παρότι σε πολλές περιπτώσεις, όπως και στο Μουσικό Σχολείο της Δράμας, το προσωπικό αυτής της κατηγορίας έχει ξεπεράσει τα… 25 χρόνια διδασκαλίας!
Η καθυστέρηση που έτσι και αλλιώς υπάρχει κάθε χρόνο στην ένταξη των εμπειροτεχνών μουσικών, φέτος πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, καθώς όπως εκτιμούν οι ίδιοι, υπήρχε αναμονή να γίνουν αρχικά οι προσλήψεις των αναπληρωτών, να διαπιστωθούν τα κενά και σύμφωνα με αυτά να προχωρήσουν οι υπόλοιπες προσλήψεις. Οι ίδιοι οι εμπειροτέχνες μουσικοί υπογραμμίζουν ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 20 ημέρες περίπου, ωστόσο για την ώρα ακόμη βρίσκονται σε αναμονή, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς θα γίνει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ