Αίτημα για την ονομασία «Γεώργιος Βιζυηνός» στο 15ο Δημοτικό Σχολείο

0
10427

– Πρόκειται για πρόταση του σχολείου που στηρίζουν και τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι
– Σήμερα η απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας


 

Για την προσθήκη της προσωνυμίας «Γεώργιος Βιζυηνός» στο 15ο Δημοτικό Σχολείο της Δράμας καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, μετά από αίτημα του σχολείου, στη συνεδρίασή του που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 6 το απόγευμα.
Την απόδοση της ονομασίας επεδίωξε ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων, ενώ πρόκειται για ένα αίτημα που στηρίζεται και από τον Σύλλογο Εβριτών Δράμας, τον Παμμικρασιατικό Σύλλογο και τον Σύλλογο Θρακιωτών Νεροφράκτη. Οι εν λόγω σύλλογοι έχουν αποστείλει και σχετικές επιστολές στον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, προκειμένου να προβεί στην προσθήκη του συγκεκριμένου ονόματος στην επωνυμία του σχολείου.
Για την προσθήκη της προσωνυμίας στην επωνυμία του σχολείου, προηγήθηκε θετική εισήγηση από τη Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας και τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Δράμας. Η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, απεφάνθη ότι η ικανοποίηση του αιτήματος θα ενισχύσει τις παιδαγωγικές δράσεις προς όφελος των μαθητών και θα έχει θετική απήχηση στην τοπική κοινωνία.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 15ου Δημοτικού Σχολείου έχει την πρόθεση να τοποθετήσει προτομή του Γεώργιου Βιζυηνού στην αυλή του σχολείου αλλά και να τοποθετήσει προσωπογραφία του στο αμφιθέατρο της σχολικής μονάδας. Παράλληλα σχεδιάζει να διοργανώνει σε ετήσια βάση, την ημέρα γενεθλίων του συγγραφέα, στις 8 Μαρτίου, μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους. Επιπλέον επιδιώκει να διοργανώνει σε ετήσια βάση την «Πανήγυρη των Ελληνικών Γραμμάτων», εκδήλωση που θα γίνεται με τη συμμετοχή μαθητών και άλλων σχολείων και θα περιλαμβάνει παρουσίαση θεατρικών παραστάσεων, εικαστικών έργων, διοργάνωση αθλητικών αγώνων και διαγωνισμών.

Ο Γεώργιος Βιζυηνός, το φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη
Ο Γεώργιος Βιζυηνός, όπως είναι το φιλολογικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη, γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη το 1849 και άφησε την τελευταία του πνοή στο Δρομοκαΐτειο Ίδρυμα το 1896. Υπήρξε σπουδαίος ποιητής και πεζογράφος, ενώ αναδείχθηκε και θεμελιωτής του νεοελληνικού ψυχογραφικού διηγήματος. Οι νουβέλες και τα διηγήματά του, που τον κάνουν διακριτό στο θησαυρό της ελληνικής πεζογραφίας είναι: «Το μόνον της ζωής του ταξίδιον», «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποιος ήτο ο φονεύς του αδελφού μου», «Μοσκώβ Σελήμ» και «Αι συνέπειαι παλαιάς ιστορίας». Αποσπάσματα από τα έργα του και ποιήματά του κοσμούσαν τα Αναγνωστικά, τα βιβλία της Γλώσσας και τα Ανθολόγια τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Η ποίηση του Γεώργιου Βιζυηνού δεν άφησε ασυγκίνητους και σημαντικούς Έλληνες μουσουργούς, αρκεί να θυμηθούμε «Το όνειρο», και το «Αποχαιρετισμός», σε μουσική του Γιάννη Σπανού, τραγουδημένο από τον Μιχάλη Βιολάρη και τον Γιάννη Πουλόπουλο αντίστοιχα, και τον «Αποχαιρετισμό», σε μουσική και απόδοση από τον Νίκο Ξυδάκη, το ποίημα «Το παιδί», σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και ερμηνεία Αλκίνοο Ιωαννίδη. Και άλλοι καλλιτέχνες με τους στίχους και το έργο τους τίμησαν τον συγγραφέα, π.χ. ο Διονύσης Τσακνής τραγούδησε το «Η μάνα του Γεώργιου Βιζυηνού», σε μουσική Νότη Μαυρουδή και στίχους Ηλία Κατσούλη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!