Ακόμα ένας Δραμινός ξεψύχησε σε λατομείο

0
570

– Ο οδηγός φορτηγού έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 150 μέτρων
– Γ. Σαβρίδης στα «Χ»: «Τα περιστατικά των ατυχημάτων έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους, χωρίς να λείπουν και τα δυστυχήματα»


Ακόμη μια ζωή εργαζόμενου από τη Δράμα χάθηκε σε λατομική επιχείρηση με έδρα αυτή τη φορά της γειτονικής Καβάλας, δημιουργώντας θλίψη αλλά και προβληματισμό για τη διαχρονικότητα που εμφανίζουν περιστατικά αυτής της μορφής στις λατομικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με όσα είπε στα ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, επρόκειτο για χειριστή φορτηγού «τάμπερ» που έχασε τη ζωή του πέφτοντας από ύψος 150 μέτρων.
Τα περιστατικά των ατυχημάτων έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους χωρίς να λείπουν και τα δυστυχήματα τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας, λέγοντας ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις οφείλονται στην πίεση που ασκείται στους εργαζόμενους και στο πολύωρο ωράριο εργασίας.
Για τα περιστατικά αυτά, το Εργατικό Κέντρο Δράμας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η έλλειψη προληπτικών μέτρων είναι φανερή. Όπως φανερή είναι και η ατιμωρησία. Τονίζει ότι τα εργατικά δυστυχήματα που καταλήγουν στα δικαστήρια σπάνια έχουν ως απόφαση τη δικαίωση του νεκρού και την τιμωρία των ιθυνόντων.
Επίσης το Εργατικό Κέντρο Δράμας επισημαίνει: «Η ανυπαρξία της μοναδικής υπηρεσίας που έχει δικαίωμα ελέγχου στα λατομεία, της Επιθεώρησης Μεταλλείων δηλαδή, είναι τραγικό γεγονός εδώ και δεκαετίες. Καμία κυβέρνηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν ανέλαβε την ευθύνη να ξαναδεί το θέμα.
Έτσι, το βάρος των εργατικών δυστυχημάτων στα λατομεία ενώ βαραίνει την εκάστοτε εργοδοσία, την εκάστοτε κυβέρνηση, το αρμόδιο θεσμοθετημένο για ελέγχους όργανο (Επιθεώρηση Μεταλλείων) καταλήγει μετά θάνατον στην ελληνική δικαιοσύνη και σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν αποδίδουν τις ευθύνες εκεί που πρέπει…
Τα μέλη της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Δράμας έχουμε επισημάνει άπειρες φορές τα ακόλουθα και θα τα ξαναπούμε:
– Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των όρων Υγιεινής & Ασφάλειας από την Επιθεώρηση Μεταλλείων για τα λατομεία και της Τεχνικής Επιθεώρησης στους υπόλοιπους χώρους εργασίας.
– Αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς και κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων όταν δεν συμμορφώνονται οι εργοδότες.
– Δημιουργία παραρτήματος Επιθεώρησης Μεταλλείων στη Δράμα
– Ευαισθητοποίηση των εργοδοτών ώστε να δίνουν βαρύτητα στην ασφάλεια των εργαζομένων και όχι στην αύξηση των κερδών τους.
Αναρωτιόμαστε αυτή η πολιτεία πότε θα ευαισθητοποιηθεί και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα; Αναρωτιόμαστε ως πότε θα συνεχίσουμε να ακούμε για ατυχήματα-δυστυχήματα συναδέλφων; Αναρωτιόμαστε γιατί οι ίδιοι οι εργοδότες δεν φροντίζουν για την ασφάλεια του προσωπικού τους;
Απαιτούμε εδώ και τώρα αυστηροποίηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, δικαίωση στους νεκρούς συναδέλφους μας, σύσταση ελεγκτικού οργάνου ικανό να διενεργεί ελέγχους και τιμωρία των υπευθύνων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ