Ακόμα περιμένουν οι πατατοπαραγωγοί

0
19877

– Γ. Ζιμπίδης: «Η πλατφόρμα των αιτήσεων δεν άνοιξε. Περιμένουμε την εξειδίκευση των όρων της αποζημίωσης»
– Η αποζημίωση των 3,9 εκατ. ευρώ για τη φετινή χρονιά δεν καταβλήθηκε

Ακόμα περιμένουν την αποζημίωση των 3,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντισταθμιστούν τα προβλήματα της φετινής σοδειάς που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας, οι 533 πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου. Δυστυχώς, τα χρήματα που αφορούν αποζημιώσεις για 19.100 στρέμματα στο λεκανοπέδιο δεν έχουν ακόμα δοθεί και αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και, κατά συνέπεια, αγοράς εφοδίων στους παραγωγούς που έχουν εισέλθει στη νέα καλλιεργητική περίοδο.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Γιώργος Ζιμπίδης γνωστοποίησε στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» ότι σε επικοινωνία που είχε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από το Πάσχα ζήτησε διευκρινήσεις για την έναρξη λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των πατατοπαραγωγών. Από την πλευρά του ΟΠΕΚΕΠΕ έγινε γνωστό ότι αυτό θα γίνει μετά την υπογραφή της εξειδίκευσης των όρων της αποζημίωσης από τους υπουργούς κ.κ. Σκυλακάκη και Λιβανό, κάτι που, δυστυχώς, εκκρεμεί μέχρι σήμερα. Μέσω της εξειδίκευσης θα διευκρινίζονται τα ποσά των αποζημιώσεων, οι εξαιρέσεις, ποιοι αποκλείονται διότι έχουν λάβει ποσά επιδοτήσεων άνω των καθορισμένων ορίων κ.ο.κ.
Για το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο να πραγματοποιήσει συναντήσεις στην Αθήνα χθες και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, τον οποίο ενημέρωσε σχετικά ο κ. Ζιμπίδης. Ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε στα «Χ» ότι οι τελευταίες πληροφορίες για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής των αιτήσεων που αφορούν τις αποζημιώσεις ανέφεραν ότι επρόκειτο να λειτουργήσει στις 15 Μαΐου.
Οι 533 πατατοπαραγωγοί του λεκανοπεδίου επρόκειτο να ενισχυθούν με το ποσό των 3.920.000 ευρώ, το οποίο θα λάβουν ως ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που υπέστησαν από την υγειονομική κρίση. Οι παραγωγοί αναμένουν να λάβουν ενίσχυση 205 ευρώ ανά στρέμμα.
Η αποζημίωση θεωρείται ικανοποιητική, παρότι, σε σχέση με την αποζημίωση που δόθηκε για την ανοιξιάτικη πατάτα πέρσι σε άλλες περιοχές, υπολείπεται κατά 10 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις δεν τέθηκε σε λειτουργία και βέβαια η εκταμίευση των χρημάτων προς του αγρότες δεν έχει γίνει. Αρχικός στόχος ήταν τα χρήματα της ενίσχυσης να δοθούν στους παραγωγούς μέχρι το Πάσχα, κάτι που, όπως αποδείχθηκε τελικώς, δεν έγινε.
Το θετικό στοιχείο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι έχει ήδη προηγηθεί η έγκριση της ενίσχυσης των πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου, κάτι που απαίτησε συντονισμένη προσπάθεια στην οποία συντελέσαν ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κώστας Μπλούχος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης αλλά και η ομάδα πατατοπαραγωγών του λεκανοπεδίου με πρόεδρο τον κ. Γιάννη Κεσκίνογλου.
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή χρονιά κύλησε με κλειστή την εστίαση και τα ξενοδοχεία, τομείς που απορροφούν τη μεγαλύτερη ποσότητα του προϊόντος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η ζήτηση του προϊόντος και, κατά συνέπεια, να πέσει αρκετά η τιμή του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ