Ακυρώνονται σωρηδόν σχολικές εκδρομές

1
16765

– Ειδικά καθίσματα στα λεωφορεία για μαθητές με ύψος κάτω από 1,50 μ. και κάτω από 36 κιλά ζητά η πολιτεία
– Πρ. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας: «Έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές εκδρομές. Προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση»


 

Πρόβλημα με τις σχολικές εκδρομές έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες με μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών πολλών σχολείων της περιοχής Αν. Μακεδονίας – Θράκης, καθώς δεν υπάρχουν στα λεωφορεία ειδικά καθίσματα για παιδιά που έχουν ύψος κάτω από 1,5 μέτρο και βάρος κάτω από 36 κιλά.
«Το θέμα ξεκίνησε όταν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, η πανελλήνια ένωση γονέων έστειλε επιστολή προς τα αρμόδια όργανα της πολιτείας ζητώντας διευκρινήσεις για το πώς μπορούν να γίνονται οι εκδρομές των σχολείων με ασφάλεια» τόνισε χθες ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αθανάσιος Διαλεκτόπουλος, προσθέτοντας ότι «στην συνέχεια και κάποιοι άλλοι σύλλογοι γονέων άρχισαν να ζητούν διευκρινίσεις. Τελικά δόθηκε εντολή από την Τροχαία ότι δεν μπορούν να γίνονται εκδρομές αν δεν υπάρχουν ειδικά καθίσματα για τους μικρούς μαθητές και ότι αν δεν υπάρχουν αυτά τα ειδικά καθίσματα προϋπόθεση είναι οι μαθητές να έχουν ύψος πάνω από 1,5 μέτρο και να ζυγίζουν πάνω από 36 κιλά».
Όπως είπε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, αυτό δεν μπορεί να καλύψει τους μαθητές των νηπίων και των πρώτων τάξεων των σχολείων, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί πρόβλημα για τις εκδρομές. «Έχουν ακυρωθεί πάρα πολλές εκδρομές. Προσπαθούμε να βρούμε κάποια λύση γιατί κάποιες εκδρομές έχουν πληρωθεί και οι γονείς περιμένουν να εκτελεστούν. Έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον διοικητή της Τροχαίας στη Δράμα, ο οποίος έχει συνεννοηθεί και με τους συναδέρφους του στους υπόλοιπους δήμους του νομού, προσπαθώντας να βρούμε κάποια λύση στο θέμα αυτό. Το ΚΤΕΛ από την πλευρά του μας λέει ότι δεν μπορούν να γίνουν εκδρομές. Περιμένουμε περαιτέρω διευκρινιστικές για το τι θα γίνει μέχρι το τέλος της χρονιάς με τις σχολικές εκδρομές» προσέθεσε.
Πάντως όπως αναφέρει για το ίδιο θέμα η Ομοσπονδία Γονέων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Οι ακυρώσεις γίνονται πραγματικά στο παρά πέντε, από μία εβδομάδα έως και μία μέρα πριν την εκδρομή. Η αγανάκτηση σε γονείς και παιδιά ξεχειλίζει και είναι απολύτως δικαιολογημένη! Τα οφέλη των σχολικών εκδρομών είναι κατανοητά και αδιαμφισβήτητα από όλους. Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνδέονται με την καλλιέργεια των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, εμπλουτίζουν συνολικά τη σχολική ζωή, είναι πεδίο κοινωνικοποίησης των μαθητών και εμβάθυνσης των μαθητικών λειτουργιών. Και πάντα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική και όμορφη πηγή των νεανικών αναμνήσεων. Επιπλέον να συνυπολογίσουμε ότι τα παιδιά αποκλείστηκαν για πάνω από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας από κάθε ψυχαγωγική δράση. Η ασφάλεια των παιδιών μας κατά τις μετακινήσεις τους είναι επίσης αδιαμφισβήτητη και έχει εκφραστεί αναλυτικά στην ανακοίνωση της ΑΣΓΜΕ στις 17/3/2023. Οι γονείς έχουμε γίνει «μπαλάκι» μεταξύ υπουργείων (Παιδείας, Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη) και των υπηρεσιών τους, προσπαθώντας να καταλάβουμε ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την ασφαλή μετακίνηση των μαθητών στην σχολική εκδρομή και κυρίως ποιοι είναι υπεύθυνοι για την ικανοποίησή τους! Καλούμε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς να βρουν άμεσα λύση ώστε να σταματήσει αυτή η «χιονοστιβάδα» ακυρώσεων των σχολικών εκδρομών».

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Για τα παιδιά όμως που μεταφέρονται με ταξί χωρίς καρεκλάκι και πολλές φορές χωρίς ζώνες ακόμη και στο μπροστινό κάθισμα ούτε λόγος. Από τύχη δεν θρηνούμε μαθητές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ