Ακυρώθηκε η 20η Γιορτή Σπόρων στο Πελίτι

0
7931

Χωρίς Γιορτή Σπόρων φέτος που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί 22 έως 25 Απριλίου στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Σε ακύρωση της 20ης Γιορτής Σπόρων του Πελίτι και της 4ης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από 22 έως 25 Απριλίου στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, προχώρησε ο ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, γνωστοποιώντας ότι η κοινότητα Πελίτι θα είναι κλειστή μέχρι τα τέλη Μαΐου, με στόχο την προστασία από την πανδημία.
Η Γιορτή Σπόρων και η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Πέρσι στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων είχαν επισκεφτεί το Μεσοχώρι Παρανεστίου περίπου 5000 φίλοι του Πελίτι από την Βόρειο Ελλάδα μέχρι την Πελοπόννησο όπως και από αρκετές χώρες του εξωτερικού. Η κοινότητα Πελίτι είχε γιορτάσει με επιτυχία την 19η Γιορτή Σπόρων και την 3η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων η οποίες αγκαλιάστηκαν από καλλιεργητές που ήταν ενημερωμένοι και καταρτισμένοι ενώ η γιορτή σπόρων φάνηκε να υιοθετείται ως ιδέα και από περισσότερες οργανώσεις ξένων χωρών με τελευταίο παράδειγμα την Σκωτία και την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Τουρκία κ.α.
Κατά την περσινή Γιορτή Σπόρων πραγματοποιήθηκε «χαριστικό παζάρι» και συγκέντρωση αντρικών ρούχων για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Δράμας, στο Παρανέστι.
Παράλληλα μετείχαν συλλογικότητες όπως η ΒΙΟ. ΜΕ, με φυσικά καθαριστικά για το σπίτι, και οι «πλετένο» (πλέξιμο στα πομάκικα), γυναίκες του Κενταύρου από την Ξάνθη, που συγκεντρώνουν περισσεύματα από επιχειρήσεις ρούχων και τα χρησιμοποιούν στην παραδοσιακή χειροτεχνία. Επίσης συμμετείχαν οι αδερφές από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ανατολής Κισσάβου ενώ μεταξύ άλλων είχε γίνει δωρεάν διανομή παραδοσιακών σπόρων, ομιλίες, εργαστήρια, δράσεις για τα παιδιά, εκθέσεις μουσικές εκδηλώσεις κ.α.
Παρότι λοιπόν πέρσι οι επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετείχαν μαζικά και με ενθουσιασμό στην εκδήλωση του Πελίτι, φέτος, λόγω της πανδημίας δεν θα πραγματοποιηθούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!