Αλέξης Τσίπρας από τη Δράμα: H κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου

«Είχα την ελπίδα ότι στη χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές στην Βόρεια Ιταλία»

0
4798

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι εκτός ελέγχου όπως και ευρύτερα στα Νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας που οι συνθήκες είναι δραματικές, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Νοσοκομείο της Δράμας πριν από λίγη ώρα. Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους χώρους του Νοσοκομείου και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του συνομιλώντας με εκπροσώπους της διοίκησης και των εργαζομένων στον εξωτερικό χώρο του νοσοκομείου. Λίγο αργότερα σε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης επεσήμανε: «Είχα την ελπίδα ότι στη χώρα μας δεν θα δούμε σκηνές παρόμοιες με αυτές που βλέπαμε από τα δελτία των ειδήσεων στην Βόρεια Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Δυστυχώς διαψεύστηκα. Δεν το αποφύγαμε. Η κατάσταση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, είναι δραματική. Ιδιαίτερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Προφανώς και υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για αυτό. Όμως τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να βρεθούν λύσεις για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή. Το Νοσοκομείο της Δράμας ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε Νοσοκομείο covid”

 

O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε «σοκαριστικές περιγραφές» όπως τις χαρακτήρισε, που του έγιναν από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Νοσοκομείου Δράμας. «Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτές, διότι τούτη την ώρα δεν έχει νόημα να τρομοκρατήσουμε τους πολίτες, αλλά να δούμε αν μπορούν να υπάρξουν λύσεις και κινήσεις για να προστατέψουμε την δημόσια υγεία».

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε συμπερασματικά ότι οι υπουργοί πρέπει να σταματήσουν να μιλάνε και να συναισθανθούν την πραγματικότητα. «Να μην ωραιοποιούν μια δραματική κατάσταση και κυρίως να μην μας λένε ότι πανηγυρίζουν και να μην μας λένε ότι ευτυχώς που δεν έχουμε ΜΕΘ γιατί θα είχαμε περισσότερους νεκρούς. Να μην μας λένε ότι είναι καλά τα πράγματα στα Νοσοκομεία.

Ο κ. Τσίπρας, είπε (μιλώντας για τα στελέχη της κυβέρνησης) ότι θα πρέπει να αντιληφθούν πως έχει μεγαλύτερη αξία η ανθρώπινη ζωή από τα κέρδη των ιδιωτών. «Τούτη την ώρα η Βόρεια Ελλάδα “αιμορραγεί” γιατί είναι γεμάτες όλες οι ΜΕΘ και γίνονται επιχειρήσεις για διακομιδές είτε οδικώς είτε αεροπορικώς. Το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς, δυο μεγάλα νοσηλευτήρια στη Θεσσαλονίκη, παραμένουν κλειστά και εκατοντάδες κλίνες σε ιδιωτικές μονάδες αποκατάστασης παραμένουν επίσης κλειστές. Όποιες ιδιωτικές κλινικές επιτάσσονται, ενοικιάζονται στη διπλάσια τιμή για να παίρνουν περισσότερα χρήματα οι ιδιώτες. Αυτό είναι εγκληματικό. Είναι αδιανόητο. Αυτά έπρεπε να έχουν λυθεί χθες. Η κατάσταση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να μεταφερθεί και στο νότο τις επόμενες ημέρες. Δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι για την πορεία των πραγμάτων. Μακάρι να έχουμε μείωση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Όμως η επιβάρυνση που συνεχίζουν να δέχονται τα δημόσια Νοσοκομεία σε ότι αφορά τα βαριά περιστατικά είναι συνεχής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής. «Στο Νοσοκομείο της Δράμας πάνω από 100 ιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό νοσούν αυτή τη στιγμή. Τα συλληπτήρια μου και στις οικογένειες των ανθρώπων που χάσαμε. Ανθρώπους που χάθηκαν και στην ευρύτερη οικογένεια των νοσηλευτών, όπως η νοσηλεύτρια που έχασε τη ζωή της στο Νοσοκομείο της Δράμας προσπαθώντας να σώσει συνανθρώπους. Αυτό είναι όχι απλά συγκινητικό αλλά αποτελεί ένα μήνυμα αλληλεγγύης πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε χρέος να μη μείνουμε στις ευχές και τα συγχαρητήρια. Έχουμε χρέος στους ανθρώπους που σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή και διακινδυνεύουν τη ζωή τους, να τους ανταμείψουμε έμπρακτα κάνοντας τα αυτονόητα. Αυτά που δεν έγινα για χρόνια από τις δημοσιονομικές πιέσεις, σήμερα υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν. Δεν μπορεί λοιπόν σήμερα να δίνεται απλά ένα φιλοδώρημα και να μην γίνουν αυξήσεις των μισθών, ένταξη των νοσηλευτών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά και μονιμοποίηση επικουρικών ιατρών που τώρα δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή. Αυτά τα κρίσιμα θέματα έχουμε χρέος ως πολιτεία να τα αντιμετωπίσουμε. Το ευχαριστώ δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει έμπρακτο».

Συνάντηση με εκπροσώπους οικονομικών φορέων στο Επιμελητήριο της Δράμας: «Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με μη επιστρεπτέα ενίσχυση»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε την επίσκεψή του την Παρασκευή, μεταβαίνοντας στο Επιμελητήριο της Δράμας όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανο Γεωργιάδη και με εκπροσώπους οικονομικών φορέων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μια μη επιστρεπτέα, ενίσχυση «δεν μπορεί να δίνουμε χρήματα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι το πώς θα επιβιώσουν, και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που έχετε μέσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το κρίσιμο θέμα», δήλωσε.
«Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί θα αποφασίσουν για το πότε θα ανοίξουν ξανά τα μαγαζιά, εντούτοις μπορούμε να καταλάβουμε ότι και στο καλύτερο σενάριο, εσείς οι ίδιοι έχετε υποστεί ένα καίριο πλήγμα. Έχω κουραστεί να φωνάζω ότι πρέπει να υπάρξει μη επιστρεπτέα ενίσχυση. Την επιστρεπτέα ενίσχυση ακόμα και αν την πάρεις είναι χρέη τα οποία θα πρέπει να δώσεις κάποια στιγμή όταν θα έρθει η ώρα. Δεν μπορούμε να δίνουμε χρήματα μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, πρέπει και η μικρή και η μεσαία επιχείρηση να στηριχθεί», είπε τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει το σύστημα της επιδοματικής ενίσχυσης όπως έγινε και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ενώ έφερε παράδειγμα το ζήτημα της εγγυοδοσίας και της επιδότησης του κράτους κατά το ιταλικό πρότυπο. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και αφορούσε το 100% του δώρου Χριστουγέννων των εργαζομένων. Εκτίμησε ότι ο πτωχευτικός νόμος θα είναι η «ταφόπλακα» για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, και ζήτησε «όσο έχουμε αυτή την κρίση να ανασταλεί αυτός ο νόμος».
Τέλος τόνισε ότι αν δεν γίνει συνείδηση το ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική βοήθεια θα μιλάμε για χιλιάδες λουκέτα και έκρηξη ανεργίας θα βρεθούμε μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις ξανά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ