Aν. Τόλιου: «Σε τέσσερις φάσεις η αθλητική δραστηριότητα»

0
5221

Τι είπε στα «Χ» η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού για την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας στη Δράμα

Η επανεκκίνηση των αθλητικών δραστηριοτήτων ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων της χώρας με τον Υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Στην ίδια σύσκεψη εκτός από τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρ. Μέτιο συμμετείχε η κ. Αν. Τόλιου Δάντζερα, Αντιδήμαρχος Αθλητισμού του Δήμου Δράμας.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στα «Χ» η Αντιδήμαρχος ενημερωθήκαμε ότι η επανέναρξη του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού θα γίνει σε τέσσερις φάσεις. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην πρώτη φάση. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση με την πανδημία θα προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Στη Δράμα ανοίξαμε από τη Δευτέρα το Δημοτικό Στάδιο μόνο για τις προπονήσεις του Κώστα Δουβαλίδη. Η πρώτη αυτή φάση αφορά στις προπονήσεις μόνο των προολυμπιακών αθλητών και τα γήπεδα τένις στην Ανάπλαση. Για τις προπονήσεις τένις ενημερώνουμε ότι σε κάθε προπόνηση θα μπορούν να βρίσκονται ένας αθλητής και ένας προπονητής ανά γήπεδο, ενώ μπορούν να κάνουν να αθληθούν οι αθλητές όλων των κατηγοριών γιατί το τένις θεωρείται άθλημα χαμηλής επικινδυνότητας. Η μόνη δέσμευση που υπάρχει είναι οι αθλητές να είναι άνω των 15 ετών», όπως εξήγησε η κ. Τόλιου.
Υπογράμμισε δε, ότι στην τηλεδιάσκεψη που έγινε με τον Υφ. Πολιτισμού και Αθλητισμού προέκυψαν διαφοροποιήσεις σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό των φάσεων επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων. Η κ. Τόλιου σημείωσε ότι υπάρχουν κάποιες καταστάσεις που ίσως θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατ’ εξαίρεση και να χρησιμοποιούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως οι προπονήσεις των νέων υποψήφιων συνοριοφυλάκων που πρέπει να δώσουν εξετάσεις σε αγωνίσματα, αλλά και των υποψηφίων για τις σχολές των ΤΕΦΑΑ.

Οι φάσεις επανεκκίνησης του αθλητισμού
Η επιστροφή στον οργανωμένο ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό θα γίνει προοδευτικά σε τέσσερις φάσεις, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε μεγάλες, καλά αεριζόμενες αίθουσες. Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα διατήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο μέτρων κατά την άθληση και η χρήση ατομικού αθλητικού εξοπλισμού ή αθλητικών οργάνων τα οποία μπορούν να απολυμανθούν μετά από κάθε επαφή.
Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στον γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γ.Γρ. Αθλητισμού με νέα απόφαση.
Οι προγραμματιζόμενες φάσεις επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:

Φάση Α
-Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους.
-Ποδοσφαιριστές συλλόγων Super League 1, ατομική προπόνηση σε ανοικτά γήπεδα σε μικρές ομάδες, μόνο φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και ατομική τεχνική.
-Αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας (όπως αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, ποδηλασία δρόμου κ.ά.) σε εγκαταστάσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για αθλητές δεκαπέντε (15) ετών και άνω.
-Μηχανοκίνητος αθλητισμός.

Φάση Β
-Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (μετά από εισήγηση της ΕΟΕ) από τα αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα).
-Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).
-Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).
-Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κτλ.
-Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω).

Φάση Γ
-Αθλητές συλλόγων από αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα, ομαδικά κλειστού χώρου).
-Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.
-Διοργανώσεις χωρίς θεατές.

Φάση Δ
-Σταθεροποίηση της κατάστασης με νέες συνήθειες και συνθήκες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ