Θεόφιλος Ξανθόπουλος: Ανισότητες στην προβολή των θέσεων της αντιπολίτευσης από τα ΜΜΕ

0
2913

Ερώτηση στη Βουλή από 50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος και άλλοι 49 συνάδελφοί του βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνυπέγραψαν ερώτηση προς τον Υφυπουργό κ. Στέλιο Πέτσα κα την κατέθεσαν στη Βουλή, σχετικά με τις ανισότητες στον τρόπο προβολής των δραστηριοτήτων και θέσεων της αντιπολίτευσης στα Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν πως, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οφείλει να μεριμνά, ώστε τα τηλεοπτικά δίκτυα, βάσει των όρων αδειοδότησής τους και του θεσμικού πλαισίου λειτουργία τους, πέρα από την προβολή του κυβερνητικού έργου, να καλύπτουν στα δελτία ειδήσεων και στις ενημερωτικές εκπομπές και τις δραστηριότητες και των άλλων κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων ανάλογα με το ποσοστό που έλαβαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
Η κάλυψη αυτή δεν μπορεί να γίνεται κατά το δοκούν αλλά με βάση όσα προβλέπει ο νομοθέτης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πολυφωνία στα ΜΜΕ, αναγνωρίζοντας τον κομβικό ρόλο που παίζουν τα τελευταία στη σωστή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Στη σχετική ερώτηση, επικαλούνται πρόσφατη έρευνα της Bridging Europe, σύμφωνα με την οποία στην Ελλάδα, οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται μόνο σε ποσοστό 7 φορές ανά 100 θέματα από τα ΜΜΕ, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία οι απόψεις της αντιπολίτευσης καλύπτονται 47 φορές ανά 100 θέματα, στη Φινλανδία 44 φορές, στη Σουηδία 41 και στην Ολλανδία 37 φορές ανά 100 θέματα.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα, βρίσκεται στο τελευταίο γκρουπ μαζί με την Σλοβακία, την Πολωνία και –καθόλου περίεργο- με την Ουγγαρία, που σημαίνει ότι σε αυτές τις χώρες οι απόψεις της αντιπολίτευσης δεν ακούγονται σχεδόν καθόλου, αναφέρουν οι βουλευτές και υπογραμμίζουν πως τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν, χωρίς καμία αμφισβήτηση, ότι όχι απλά δεν υπάρχει πλουραλισμός στα ΜΜΕ της Ελλάδας αλλά αντιθέτως τα μέσα προβάλουν υπερβολικά την γραμμή της κυβέρνησης αποσιωπώντας συστηματικά τις απόψεις της αντιπολίτευσης.Ταυτόχρονα σημειώνουν ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 24η μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. στην ελευθερία του Τύπου και 65η στην παγκόσμια κατάταξη!
Επειδή οι πολίτες πρέπει να έχουν δικαίωμα σε ολόπλευρη, αντικειμενική και με ίσους όρους ενημέρωση από τα ΜΜΕ, την οποία οφείλει να διασφαλίσει, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, σε τι ενέργειες θα προβεί ώστε να ασκήσει την εποπτεία του προκειμένου να κατοχυρωθεί η ισοτιμία στην προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων όλων των κομμάτων τις αντιπολίτευσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ