Αναγκαίες οι παρεμβάσεις για τις αγορές παραγωγών

0
2991

Αγορά παραγωγών για όλους στη Δράμα και όχι μόνο για βιολογικά προϊόντα.
Μιλάει στα «Χ» η Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Αναγκαία είναι η επαναθεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών στη Δράμα που αφορά περισσότερες από 100 οικογένειες παραγωγών με συμβατικές αγροτικές καλλιέργειες.
Το πρόβλημα ανέκυψε μετά το 2017, όταν οι αγορές παραγωγών που λειτουργούσαν αντικαταστάθηκαν από τις αγορές παραγωγών μόνο για βιολογικά προϊόντα, όπως συνέβη και στην περίπτωση της Δράμας. Εκπρόσωποι των παραγωγών έχουν θέσει το θέμα τόσο προς τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο όσο και προς τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Ζιμπίδη.
Το πρόβλημα αυτό, για το οποίο καλείται να δώσει λύση το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αποτέλεσε και το αντικείμενο αναφοράς της Βουλευτού Δράμας του ΚΙΝΑΛ κ. Χαράς Κεφαλίδου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη.
Όπως είπε η κ. Κεφαλίδου μιλώντας στα «Χ»: «Οι αγορές που λειτουργούν σήμερα είναι βιολογικές. Εμείς ζητούμε, επειδή ακριβώς υπάρχουν λίγοι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων στον νομό μας, αυτή η αγορά να “ανοίξει” και στους καλλιεργητές συμβατικών αγροτικών προϊόντων. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να ήταν μόνο βιολογικά τα προϊόντα που διατίθενται, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απαιτεί χρόνο. Η πλειονότητα των παραγωγών στη Δράμα ασχολείται με τις συμβατικές καλλιέργειες. Τόσο οι καλλιεργητές συμβατικών καλλιεργειών όσο και οι καλλιεργητές βιολογικών καλλιεργειών στη Δράμα μπορούν να συνεργαστούν, αλλά το θέμα είναι να δοθεί η δυνατότητα σε αυτές τις αγορές να μπορούν να εκθέτουν τα προϊόντα τους τόσο οι παραγωγοί βιολογικών όσο και οι παραγωγοί συμβατικών αγροτικών προϊόντων».
Στην αναφορά που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η κ. Κεφαλίδου σημειώνει ότι: «Με παλαιότερη επιστολή της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και συγκεκριμένα ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής σας έχει ενημερώσει αναλυτικά για τις Αγορές Παραγωγών (farmer’s market), οι οποίες καταργήθηκαν και έχουν μετατραπεί σε αγορές παραγωγών μόνο βιολογικών προϊόντων, με την αντικατάσταση της παραγράφου 1 του άρθρου 56 του Νόμου 4235/2014 με το άρθρο 20 παράγραφος 7 του Νόμου 4492/2017. Όπως προκύπτει, άμεση είναι η ανάγκη επαναθεσμοθέτησης των αγορών παραγωγών της Δράμας μαζί με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων.
Τονίζεται ότι η αγορά παραγωγών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας λειτούργησε με πολύ μεγάλη επιτυχία και οι οικογένειες των παραγωγών που συμμετέχουν διαθέτουν τα προϊόντα τους στους καταναλωτές σε χαμηλές τιμές εξασφαλίζοντας και στους ίδιους ένα εισόδημα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Συνολικά συμμετέχουν 100 παραγωγοί της περιοχής.
Για τους λόγους αυτούς προτείνεται η επαναθεσμοθέτηση των αγορών παραγωγών μαζί με τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, γιατί στις Περιφερειακές Ενότητες εκτός Αττικής και Θεσ/νίκης οι παραγωγοί είναι λίγοι και από μόνοι τους δεν επαρκούν για να συστήσουν μια αγορά. Για την επαναθεσμοθέτηση είναι αναγκαία η τροποποίηση – συμπλήρωση της παραγράφου 7 του άρθρου 20 του Νόμου 4492/2017».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!