Ανάγκη να ολοκληρωθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης

0
1579

Διαρκής η ταλαιπωρία από το παλιό δίκτυο – Βραχνάς οι πολύωρες διακοπές

Σοβαρά προβλήματα δημιουργεί η συνέχιση της χρήσης του παλιού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Δράμας. Ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες περιοχές πέριξ του κέντρου της πόλης οι βλάβες και σε πολλές περιπτώσεις οι ζημιές που προκαλούνται είναι συνεχείς.
Η διαπίστωση αυτή επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά μετά τη διακοπή της υδροδότησης σε πολλά σημεία της πόλης από το μεσημέρι της Τετάρτης. Η διακοπή της ύδρευσης έγινε προκειμένου να αποκατασταθούν προβλήματα σε κεντρικό αγωγό στη διασταύρωση Αντιγόνου και Μ. Αλεξάνδρου. Ωστόσο, μετά την αποκατάσταση της βλάβης και την επαναφορά του νερού στο δίκτυο δημιουργήθηκε εκ νέου πρόβλημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα διακοπή και πρόσθετες εργασίες αποκατάστασης από τα συνεργεία της ΔΕΥΑΔ.
Η υδροδότηση επανήλθε μετά τις 6 το απόγευμα, αλλά τα προβλήματα δεν τελείωσαν εκεί. Εξαιτίας της παλαιότητας του δικτύου και της διαφοράς των πιέσεων κατά την επανατροφοδότησή του δημιουργήθηκαν νέα προβλήματα με αγωγούς που έσπασαν προκαλώντας προβλήματα τόσο στην οδό Κατακουζηνού όσο και στην οδό Βουλγαροκτόνου. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση από τη ζημιά που προκλήθηκε στον παλιό αγωγό αμιάντου πλημμύρισαν το υπόγειο πολυκατοικίας και οι αποθήκες των διαμερισμάτων προκαλώντας υλικές ζημιές και αρκετή ταλαιπωρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι επενέβη μέχρι και η Πυροσβεστική, προκειμένου να αντλήσει τα συγκεντρωμένα νερά. H επέμβαση της ΔΕΥΑΔ ήταν άμεση παρά το προχωρημένο της ώρας και, αφού αρχικά εντοπίστηκε η ζημιά στον υπόγειο αγωγό ύδρευσης, στη συνέχεια ακολούθησαν εκσκαφικές εργασίες και η αποκατάσταση της βλάβης με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, παρόντος και του προέδρου της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσου Χατζηγιάννη.
Τα συγκεκριμένα προβλήματα, όμως, ήταν μία ακόμη επιβεβαίωση των προβλημάτων που εμφανίζει το παλιό δίκτυο ύδρευσης, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμα στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της πόλης.
Όπως έλεγαν χθες στα «ΧΡΟΝΙΚΑ» στελέχη της ΔΕΥΑΔ, ακόμα και στις περιοχές όπου έχει εγκατασταθεί το νέο δίκτυο ύδρευσης χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό ακόμη το παλιό (και πλέον με την πάροδο των δεκαετιών προβληματικό) δίκτυο. Αυτό γιατί δεν έχει γίνει η εγκατάσταση των οικιακών συνδέσεων σε ένα μεγάλο μέρος του νέου δικτύου. Πιο συγκεκριμένα, στη ζώνη 1, που περιλαμβάνει όλη τη βόρεια πλευρά της πόλης, έχει προχωρήσει μόνο το 30% των συνδέσεων στο νέο δίκτυο και συγκεκριμένα στις περιοχές από την οδό Περδίκα μέχρι το γήπεδο της Δόξας αλλά και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Συνολικά, στις δυο αυτές περιοχές της ζώνης 1, συνδέθηκαν με το νέο δίκτυο ύδρευσης 700 παροχές στην περιοχή του Προφήτη Ηλία και 300 παροχές στην περιοχή μεταξύ της οδού Περδίκα και του γηπέδου της Δόξας. Οι συνδέσεις αυτές έγιναν με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΔ. Το υπόλοιπο 70% των παροχών της ζώνης 1 δεν έχει συνδεθεί ακόμη στο νέο δίκτυο ύδρευσης, παρότι οι αγωγοί έχουν εγκατασταθεί εδώ και χρόνια.
Προκειμένου να λύσει το πρόβλημα αυτό, το οποίο αφορά την υδροδότηση της βόρειας πλευράς της πόλης, η ΔΕΥΑΔ έχει καταθέσει πρόταση ένταξης στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» για έργα ύψους περίπου 2 εκ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι οικιακές συνδέσεις της ζώνης 1 με το καινούργιο εγκατεστημένο δίκτυο. Για το έργο έχει προκύψει προσωρινός ανάδοχος και αναμένεται να προχωρήσει η υλοποίησή του στις αρχές του 2021.
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η συνέχιση της χρήσης του παλιού δικτύου δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές της πόλης. Αυτό σημαίνει περισσότερο κόστος και εργατοώρες για τη ΔΕΥΑΔ, αλλά και περισσότερη ταλαιπωρία για τους πολίτες είτε σε επίπεδο υλικών ζημιών είτε σε επίπεδο πολύωρων διακοπών στην υδροδότηση, όπως αυτή που συνέβη την Τετάρτη. Η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του νέου δικτύου ύδρευσης και των οικιακών συνδέσεων με αυτό στο σύνολο των τριών ζωνών της πόλης είναι πλέον κάτι περισσότερο από επιβεβλημένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ