Αναγνώριση του Γεώργιου Γιαννίκη ως τοπικού ευεργέτη από τον Δήμο Προσοτσάνης

0
1171

Τα αποκαλυπτήρια προτομής του θα γίνουν στις 27 Μαρτίου


 

Ως τοπικό ευεργέτη αναγνώρισε τον Γεώργιο Γιαννίκη σε συνεδρίασή του, την προηγούμενη εβδομάδα, το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης, εγκρίνοντας μάλιστα και εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια προτομής του, που θα γίνει στις 27 Μαρτίου 2022. Η απόφαση λήφθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι ο Γεώργιος Γιαννίκης δώρισε στην κοινότητα Πετρούσας το Γιαννίκειο Γυμνάσιο και μ’ αυτή του την προσφορά συντελεί στην αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας και διαπαιδαγώγησης των νέων και των παιδιών της περιοχής.

Ο Γεώργιος Γιαννίκης, ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος που γεννήθηκε στην Πετρούσα το 1936 και υπήρξε μετανάστης στη Γερμανία, είναι ο δωρητής του κτιρίου του Γιαννίκειου Γυμνασίου.
Τα παιδικά χρόνια του Γιαννίκη συνέπεσαν χρονικά με τη βουλγάρικη κατοχή. Ο ίδιος ήταν παιδί αγροτοκτηνοτροφικής οικογένειας και παράλληλα με το σχολείο ασχολούνταν με τις αγροτικές εργασίες της οικογένειάς του. Το σχολείο το διέκοψε στην τρίτη τάξη μετά από προτροπή του πατέρα του. Στα 17 του, αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σχολείο παρακολουθώντας νυκτερινά μαθήματα καθώς ήταν αναγκαίο να αποκτήσει άδεια οδήγησης τρακτέρ και να λάβει το απολυτήριο του Δημοτικού. Ταυτόχρονα πήρε και μαθήματα μηχανολογίας. Το 1959 και αφού υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία μετέβη στη Γερμανία όπου αρχικά εργάστηκε ως βιομηχανικός εργάτης και αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με μεσιτείες αυτοκινήτων. Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τον οικοδομικό κλάδο. Η απόφαση του Γεώργιου Γιαννίκη να προχωρήσει στη δωρεά του Γυμνασίου Πετρούσας προήλθε από το γεγονός ότι ο ίδιος στερήθηκε τη μόρφωση που επιθυμούσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι για την κατασκευή του Γιαννίκειου Γυμνασίου της Πετρούσας εργάστηκε και ο ίδιος από το 1984 που άρχισε το έργο μέχρι και το 1991 οπότε ολοκληρώθηκε. Στο Γιαννίκειο Γυμνάσιο φοιτούσαν 120 μαθητές όταν το σχολείο παραδόθηκε το 1991.
Σήμερα ο Δήμος Προσοτσάνης σκοπεύει να αναβαθμίσει ενεργειακά το κτήριο και να το αποδώσει στην τοπική κοινωνία και πάλι ως σχολείο ανεξάρτητα από τους σχεδιασμούς που προηγήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια για τη χρήση του χώρου ως ξενώνα κλπ. Σε δηλώσεις του στα «Χ» ο Δήμαρχος Προσοτσάνης είχε ξεκαθαρίσει πολύ πρόσφατα ότι υπάρχουν επαγγελματίες που γνωρίζουν πολύ καλά τον τομέα της φιλοξενίας και των καταλυμάτων στην περιοχή και ότι ο δήμος δεν θα πρέπει να μπαίνει σε τέτοιες λογικές λειτουργώντας ανταγωνιστικά, αλλά θα πρέπει να αξιοποιήσει τον χώρο ως σχολείο κάτι που αποτελεί επιθυμία και της οικογένειας του δωρητή του κτηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ