– Πέντε μετάλλια και βραβείο για τον Καλύτερο Παραγωγό στην Ελλάδα απέσπασε η «Τέχνη Οίνου» από το Μικροχώρι
– Ο οινολόγος του κτήματος κ. Άκης Παπαδόπουλος μιλάει στα «X»: «Η “Τέχνη Οίνου” έχει αποσπάσει πάνω από 300 μετάλλια σε 25 χρόνια»
Στην κορυφή του διεθνούς διαγωνισμού Mundus Vini Wine Awards, ενός από τους πλέον σημαντικούς διαγωνισμούς κρασιού στον κόσμο, βρέθηκαν πρόσφατα, οι οινοποιοί της Δράμας, μέσα από την βράβευση του κτήματος “Τέχνη Οίνου” που έχει τις εγκαταστάσεις του στο Μικροχώρι.
Η Δραμινή Οινοποιητική, επιχείρηση των οινοποιών Γιάννη Παπαδόπουλου και Γιάννη Καλαϊτζίδη, βραβεύτηκε ως ο Καλύτερος Παραγωγός στην Ελλάδα στα 28α Mundus Vini Wine Awards που διεξήχθησαν στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα το κτήμα απέσπασε τρία Χρυσά και δύο Αργυρά βραβεία. Συγκεκριμένα, τα χρυσά βραβεία απέσπασαν οι σοδειές 2019 και 2020 για το κρασί “Ήδυσμα Δρυός” καθώς και το “Ήδυσμα Δρυός” Chardonnay 2019. Επίσης απέσπασαν αργυρό βραβείο το κρασί “Τέχνη Αλυπίας” λευκό 2020 και το “Πλάνο Μαλαγουζιά” 2020.
Ο κ. Άκης Παπαδόπουλος, οινολόγος του κτήματος “Τέχνη Οίνου”, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» είπε ότι το Mundus Vini Wine Awards είναι ένας πολύ σημαντικός διεθνής διαγωνισμός που διεξάγεται στη Γερμανία, ενώ τόνισε ότι «Τα μετάλλια που έχουν αποσπάσει τα κρασιά μας είναι περισσότερα από 300 στα 25 χρόνια του κτήματος. Όμως, αυτή είναι μια ιδιαίτερα σημαντική διάκριση διότι το να αναδεικνύεσαι ο καλύτερος παραγωγός στην Ελλάδα δεν είναι μια διάκριση που έρχεται κάθε μέρα. Η διάκριση είναι σημαντική γενικότερα και για το brand name της Δράμας στον χώρο του κρασιού».
Ο διεθνής διαγωνισμός στον οποίο διακρίθηκε η Δραμινή Οινοποιία πραγματοποιήθηκε χωρίς να επηρεάζεται από την πανδημία, καθώς τα δείγματα στάλθηκαν στον χώρο του διαγωνισμού, όπου δοκιμάστηκαν τυφλά από πάνελ γευσιγνωστών. Οι κριτές δηλαδή δεν γνώριζαν ούτε το είδος, ούτε την προέλευση των δειγμάτων οίνου που βαθμολόγησαν.
Στα 25 χρόνια λειτουργίας της η “Τέχνη Οίνου” από το Μικροχώρι έχει σαφώς ανοδική πορεία. Βέβαια η πανδημία ήταν ένας παράγοντας απρόβλεπτος που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη ούτε τη Δραμινή Οινοπαραγωγική επιχείρηση. «Η πανδημία σαφώς μας έχει επηρεάσει» δηλώνει ο Οινολόγος του κτήματος κ. Άκης Παπαδόπουλος στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και προσθέτει «Καταφέραμε όμως σε μεγάλο βαθμό να συγκρατήσουμε χαμηλά το έλλειμμα που δημιουργήθηκε στα κανάλια τροφοδοσίας, όπως ο χώρος της εστίασης που έχει αποκλειστεί. Οι προοπτικές της επιχείρησης είναι μόνο θετικές, εάν υπάρξει μια ομαλοποίηση της κατάστασης που προέκυψε από την πανδημία. Εκτιμώ ότι σε αυτή την περίπτωση θα ακολουθήσει μια θετική έκρηξη σε παγκόσμιο επίπεδο».
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα των «Χ» ο κ. Παπαδόπουλος, επισημαίνει ότι «Ενώ στην οικονομική κρίση του 2010 το πρόβλημα υπήρχε στην Ελλάδα αλλά υπήρχε η διέξοδος της διοχέτευσης των προϊόντων στο εξωτερικό, τώρα με την υγειονομική κρίση το πρόβλημα που υπάρχει είναι πλέον διεθνές. Αν η υγειονομική κρίση τελειώσει, μόνο καλύτερες μπορεί να είναι οι προοπτικές που θα διαμορφωθούν».